Дянков твърд: Сребърният фонд ще се харчи!

"Всеки противник на идеята да обясни защо в другите държави е така"
23 апр 2012 18:13,
310
Дянков твърд: Сребърният фонд ще се харчи!
Дянков участва в обществена дискусия за опазване на културно-историческото наследство на Велико Търново. Снимка: БТА

Ще отстоявам мнението си за Сребърния фонд, каза във Велико Търново вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

Идеята му парите от Сребърния фонд да бъдат инвестирани в ценни книжа вече бе посрещната с критики от страна на БНБ, Европейската централна банка и политическите сили у нас. Проектозаконът е приет от Министерски съвет и вече е в бюджетната комисия на парламента.

"Аз ще отстоявам началното си мнение, защото то е потвърдено с един прост факт - във всички останали европейски държави, които имат Сребърни фондове като нашия (общо 7 държави - Белгия, Франция, Холандия, Италия, Испания, Португалия), без изключение те инвестират в държавни ценни книжа"’, разясни вицепремиерът.

"Всеки противник на идеята първо трябва да обясни защо в другите държави това е прието, а в България не може да се направи", допълни той.

По думите на финансовия министър няма да има проблем със събирането на акцизи и ДДС при цигарите след въвеждането на забраната за тютюнопушене на закрито.

Още по темата

Неслучайно е избрано именно през лятото да бъде наложена забраната, като по този начин ще има няколко месеца, в които хората да пушат навън. Според Дянков проблем ще има в зимните месеци, но той изрази надежда, че дотогава пушачите ще са свикнали със забраната.

Все още не е ясно кой ще ръководи данъчната полиция, която трябва да стане факт от 1 януари 2013 г.

Миналата седмица Симеон Дянков се е срещнал с ръководството на НАП и им е възложил до края на тази седмица да изработят проект, в който да се опишат промените, които трябва да настъпят в НАП.

Дянков настоява законовите промени да влязат в Народното събрание през юни. По думите му България е единствената държава в Европа, която няма такава полиция.

Финансист №1 очаква създаването на данъчната полиция да има същия положителен ефект, какъвто вече постига въведеното дознание в митниците. Той съобщи, че от началото на годината досега в агенцията "Митници" има 230 производства, като повече от половината са завършени с издадени актове за нарушения и вече има платени глоби. Дянков посочи, че при старата процедура производствата са продължавали три-четири години, докато сега тя е в рамките на три месеца.

"Същият ефект очаквам и в Националната агенция за приходите, главно по темата за данъчните измами - така наречените ДДС-вериги, които вече 20 години са проблем в България", обясни  Дянков. Той допълни, че в тази посока вече има някои положителни резултати, но иска много по-сериозно да се работи, а това ще е трудно без данъчна полиция.

Във Велико Търново министър Дянков участва в обществена дискусия за опазване на културно-историческото наследство на старата българска столица. Той каза, че в бюджета за тази годинаса предвидени 12 милиона лева за археологически разкопки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


310
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
198
4
 
32
 
! Отговори
:))) преди 12 години
Дянков е ***, държавата е фалирала и за това иска да похарчи фонда за да удължи агонията
197
2
 
40
 
! Отговори
бъдещ пенсионер преди 12 години
ГОСПОДИ, СМИЛИ СЕ НАД НАС!ЕЛА И СИ ПРИБЕРИ ТОВА ЖАЛКО ПОДОБИЕ НА ЧОВЕШКО СЪЩЕСТВО - ДЯНКОВ!
196
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Само лаете,лаетее а какво ги чакате още аъъ???
195
1
 
38
 
! Отговори
сс преди 12 години
хей ПЪР-дянкоФФ , бърши си *** с тия хартийки дето искаш да ни пробуташ , аз изкам пенсия с реали пари в реално време ,а не във време започващо с " ЩЕ " , тия хартиики ,като си идете няма да струват и хартията на ,която са напечатани , ей .....големи *** излязохте ,че тя триглавата ламя не беше толкова алчна ,колкото вие бе негодници
194
2
 
24
 
! Отговори
Българка преди 12 години
"Всеки противник на идеята първо трябва да обясни защо в другите държави това е прието, а в България не може да се направи" каза Дянков.Абе тоя....що за *** е? Защо не види как живеят хората в другите държави?!На чии интереси слугуваш Дянков? Или нас считаш за ***?
193
0
 
34
 
! Отговори
ф-1 преди 12 години
Погледнете само какви са физиономиите на хората които ни управляват:НЕАНДЕРТАЛЦИ, МАФИОТИ АЛКОХОЛИЦИ-ей това е избрала "нацията с най-висок к-т на интелигентност".Жалко!!!
192
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
елементарно, Уотсън, просто в другите държави, освен че се харчи, се и попълва, щото икономиките им работят...но там управляват не улични бандички от селски тип
191
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ще харчи ,защото няма други , след това неизгоден заем и логичен фалит !!! А за народа ниски заплати и глоби от всякакво естество и мероприятия от типа задьлжително саниране , това ни чака , при тази ситуация броя на младежите емигранти ще нарастне ,а броя на ромите ще достигне над 50 % от БГ. - населението . И това в рамките на някакви си максимум 6- 7 години , защото кои ще ги тьрпи тези експерименти неудачни....
190
2
 
35
 
! Отговори
Грабете ВАШШШТА ... преди 12 години
Грабете ***. И душите ни вземете, да таковам вашта мама ***!Заспалийййй народе, събуди се.А вие младоци, като дойдете на нашите години дупе да ви е яко. Ще си сърбате попарата-ГЕРБ.
189
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Скоро ще свършат парите в държавата и незавършените грандомански строежи на Боко ще останат като паметник на глупостта !
188
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
***!!!
187
1
 
62
 
! Отговори
Гладно куче преди 12 години
Ейй, оглозгаха България, тъй както и турчин не я е оглозгвал. Егати лакомията, егати чудото.
186
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Грамада с камъни за правителството
185
1
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Няма ли кой да изрита този кастрат от България ???
184
0
 
55
 
! Отговори
Българан преди 12 години
Ами какво да каже Дянков? Бойко иска пари още , ама кинти вече нема! Остана сребърния фонд. След като го опукат Дянков ще последва Трайков и Бойко ще тури някой друг и ще обявиДянков за агент на Тройната коалиция!
183
1
 
48
 
! Отговори
Svilen75 преди 12 години
България не сме като другите държави, които споменава Дянков, защото сме във валутен борд. Това означава стриктна финансова политика и точно такъв сребърен фонд. На това се дължи стабилността както на финансите на цялата държава, така и стабилността на банковата система.Явно за Дянаков финансова дисциплина означава само недаване на пари на другите министерства (освен на МВР и за магистрали - там няма как да откаже), ненамаляване на данъците, вдигане на пенсиите чак догодина (предизборно), но не и финансова диспиплина на самото правителство и нехарчене на сребърния фонд.Опоскаха излишъка на здравната каса, изхарчиха де що можаха, сега гледат към последния източник на средства. А след тях и потоп ... Дянков не си дава сметка, че уж стабилната ни финансово държава се крепеше на точно тези заделени пари, които никой досега не си и помисляше да харчи, дори и Станишев и компания. А икономиката ни и без това не е за чудо и приказ, направи ли това, което е намислил веднага ще ни смъкнат кредитния рейтинг, който и без това не е особено завиден. Хвалят се, че го повишавали досега външните кредитни агенции. Но това повишение е все едно в училище да си повишиш Среден 3-ката на Добър 3,5. Това е далеч от Отличен 6, нали? А сега направо ще ни пишат Слаб 2. Боко и Дянков ще ни върнат във времето на Виденов, а в комплект с Цецко направо във времето преди 89-та.
182
0
 
39
 
! Отговори
:) преди 12 години
Държавните ценни книжа са дълг, който ние ще плащаме. Правителството взема едни пари, имитира някаква инициатива, приближени нему фирми извършват дейности е неясна цел и на значително завишени цени, дават продукт със занижено качество, укриват данъци и накрая ние, обикновените данъкоплатци оправяме сметката. Каква идилия ...
181
0
 
38
 
! Отговори
Рапонь преди 12 години
Мистър Флик да каже защо е похарчил част от парите на Сребърния фонд противозаконно и сега бърза отчаяно да замаже грабежа. Не е ли време за пранги? Прокуратурата трева ли пасе? Що за идиотщина е държавата да заменя фискалния си резерв с някакви хартишки с ниска ликвидност, наречени ДЦК? Това има ли го някъде другаде по света? Има, ама друг път!
180
0
 
32
 
! Отговори
:) преди 12 години
Когато една частна компания закъса за пари - не взема от спестяванията на служителите си, а тегли кредити, съкращава работници, ограничава разходите. Бедата е там, че държавниците ни харчат нашите пари само и само да се обграждат с пошлушни гласоподаватели, които да им гарантират властта. Колкото повече пари за чиновници, толкова по сигурни гласове в тяхна полза ... храни куче да те лае ... ако спрем да плащаме данъци - тогава тотално ще я закъсат, но ние на опашки се редим, за да си платим :-D
179
0
 
23
 
! Отговори
:) преди 12 години
Е как да има пари като в държавата има 600 000 заети в обществения сектор, и 1 600 000 в частния. Само за заплати на служителите си държавата харчи по 600 милиона на месец, ами ток, вода, оборудване и обзавеждане на офиси и кабинети, горива, и т.н. и т.н. ОЧЕВАДНО е, че чиновниците са много и вместо да намаляват стават все повече и повече. Не е далеч момента в който валутния борд ще падне и ще се пусне печатницата за пари. Без да произвеждаме няма как да харчиме, това само ДЯНКОВ го МОЖЕ :)