Енергийната ефективност – приоритет №1 за България

Само БСП против новите планове, държат си на "Белене"
Обновена: 25 апр 2012 17:54 | 25 апр 2012 17:54,
93
Енергийната ефективност – приоритет №1 за България
КСНС се събра днес. Снимка: БТА

Енергийната ефективност е най-важният приоритет за страната ни, заяви президентът Росен Плевнелиев след първото заседание на Консултативния съвет за национална сигурност под негово ръководство.

Премиерът Бойко Борисов също подкрепи тази теза и обясни, че ”спестената енергия е най-евтината енергия”.

Президентът Плевнелиев допълни, че държавата трябва да стимулира инвестициите в енергоспестяващи технологии и повишаването на енергийната ефективност.

България трябва да се съсредоточи и върху намаляване на зависимостта ни от внос на енергийни ресурси и енергийна диверсификация.

По думите на държавния глава трябва да се помисли и за даване на концесии на собствените ни находища. Плевнелиев допълни, че Министерският съвет от своя страна трябва да гарантира удължаването на живота на 5-и и 6-и блок на АЕЦ ”Козлодуй”.

Около тези идеи са се обединил всички участници в КСНС, с изключение на лидера на БСП Сергей Станишев.

Социалистът обясни, че по тази тема консенсус категорично няма.

”Няма как да подкрепим текст, в който се заобикалят проблеми като гаранцията на енергийната сигурност на страната”, обясни Станишев.

Лидерът на БСП обясни още, че не вижда разчети за бъдещето на ядрената енергетика на страната и планове за това как ще се движи цената на тока за българските потребители.

”Няма какво повече да се говори за АЕЦ ”Белене””, категоричен бе Борисов. По думите му за проекта за втората атомна централа няма нито цени, нито проекти, нито срокове. Борисов допълни, че в момента се водят хипотетични разговори за нещо, което е трябвало да бъде подписано през 2007 година.

Премиерът допълни, че на площадката на АЕЦ ”Козлодуй” има място и за 8-ми реактор, ако това е необходимо.

Той обаче обясни, че България и в момента изнася голямо количество енергия и ако започнем да спестяваме ефективно, това ще реши енергийното бъдеще на България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
28
 
6
 
! Отговори
GoGo преди 11 години
Няма как, щом е рационално и е добре за България БСП /к/ няма да го подкрепи. Ако е за Москва - да, за ДС бизнесмените - да. С други думи: ако не влиза в моя джоб, няма да го подкрепим. Каквито избирателите им, такава и партията - шмекери , объркани идеалисти или просто некадърни мързели.
8
3
 
21
 
! Отговори
паралел 43 преди 11 години
По татово време израстна един блок на 4 етажа, но без тоалетни.Ами сега?Какво ще правим?Един бивш от Белене каза: На ет.1 ще са пенсионери. Те каквото изядат, сутрин го носят за лабораторни изследвания. На ет.2 - директори. Те едни други си сер.т в устите.На ет.3 - спортисти. Каквото в България изядат навън го сер.т. На ет.4 - студенти. Те не ядат и тоалетни не им трябват.А сега по боково време метро и магистрали се строят и хората не трябва да ядат!
7
3
 
30
 
! Отговори
мечо пух преди 11 години
Герберите не разбраха ли, че от както дойдоха на власт народа свикна да си стои на студено.Това де си и гладен/ с такава "висока" заработка на ден/ народа си е свикнал
6
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Do 8 енергийна ефективнсот не означава само топлоизолация , това е само част която засяга предимно домакинствата , но основното е производството , нови машини , системи , технологии
5
16
 
7
 
! Отговори
optimist преди 11 години
БСП в последните 3 години нито един път не са били "за" нещо, така че се подразбира, че са "против". :)
4
2
 
30
 
! Отговори
нервна преди 11 години
Вижте сега.Роско Момата ви казва:Като нямате хляб-яжте пасти.Като нямате пари за енергия - подарете си жилищата на банките.Мойте хора ще ги глътнат с удоволствие.Нямате жилище -нямате грижи.
3
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
A az ne iskam da gledam na Parvanov kafevite zabi.
2
3
 
34
 
! Отговори
777.. преди 11 години
ИКОНОМИЯТА Е МАЙКА НА МИЗЕРИЯТА!
1
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГЛАДНИ СМЕ !!!! КАКВА ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ !!!