Разузнаването – подчинено на Борисов

НСО обаче остава към президентството
25 апр 2012 19:30,
146
Разузнаването – подчинено на Борисов
Снимка: БТА

Националната разузнавателна служба да мине на подчинение на Министерския съвет, а Национална служба "Охрана" да остане към администрацията на президентството.

Това реши на първото си заседание Консултативният съвет по национална сигурност, свикано от новия президент.

В него под председателството на президента Росен Плевнелиев участваха премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов, министърът на икономиката Делян Добрев, военният министър Аню Ангелов, финансовият министър Симеон Дянков, представители на службите за сигурност и председателите на парламентарните групи в Народното събрание и шефката на НС Цецка Цачева.

Ще бъдат създадени и закони, които да регламентират работата на сектор "Сигурност", обеща президентът Плевнелиев.

Министерският съвет ще има задачата да разработи закони за НРС, НСО и военното разузнаване. В изготвянето им ще участват и президентството, и военното министерство. Те трябва да бъдат внесени за разглеждане в парламента до края на тази година и да бъдат приети до април 2013 година, уточни държавният глава.

По думите на Плевнелиев в днешната динамична среда нито една институция не може да работи сама и по тази причина службите за сигурност трябва да си взаимодействат ефективно.

Това най-лесно може да стане чрез Съвета по сигурността към Министерския съвет, който е на прякото подчинение на министър-председателя, обясни държавният глава.

Премиерът Борисов от своя страна обясни, че появилата се в общественото пространство идея за вицепремиер по сигурността, който да контролира службите, никога не е била обсъждана с него.

Той обясни, че тази теза била лансирана от "хора, които вече не са на поставете си", очевидно визирайки освободения си съветник по сигурността Румен Миланов.

Вътрешният министър Цветан Цветанов пък допълни, че било обсъждано Съветът по сигурността да се ръководи от вицепремиер само при отсъствието на министър-председателя, но тази идея отпаднала.

МВР шефът увери, че изпълнителната власт не слага ръка на специалните служби.

Президентът Плевнелиев също отхвърли възможността Съветът по сигурността да се превърне в "шапка на службите".

Държавният глава обясни, че този орган е създаден преди много години и той се ръководи единствено от министър-председателя.

По неговите думи всички участници в КСНС са се обединили днес около становището, че не трябва да има преупълномощаване на определена фигура.

В Съвета по сигурността към Министерския съвет вече ще участва и финасовият министър.

По думите на Цветан Цветанов причината е очевидна – "за всяка една операция за защита на сигурността е необходим определен бюджет и министърът на финансите е човекът, който се занимава с бюджетните въпроси", каза той.

Всички участници в съвета са на мнение, че е необходима реформа в сектора "Сигурност", обясни още президентът Плевнелиев.

Премиерът Борисов определи като недопустим факта, че 22 години не е бил разработен закон за НРС и НСО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
9
 
3
 
! Отговори
Отвън преди 11 години
Здравейте кукли.На мен само порция омари,споделена с бутилка бяло вино от престижна френска винарна с етикет "резерва"от най-добра реколта, ми струва в елитен ресторант повече от спестяванията ви за година.Не добавям вътре цената на десерта и бакшиша,който оставям след музиката с цигулка "Амати" на уше...
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
OPA TUK SE SLU4VA NESHTO KATO ........
3
12
 
3
 
! Отговори
ГЕЮ ГЕЕВ преди 11 години
А НА СТАНИШЕВ МУ ДАЛИ ДА ОГЛАВИ "НАЦИОНАЛНА СЛУЖБА ПО *** РАЗКРИТИЕ"....ДА МУ Е ЧЕСТИТО.НЯМА ПО-ПОДХОДЯЩ ОТ НЕГО ЗА ТАЯ РАБОТА.
2
2
 
8
 
! Отговори
VASILISQNISGERMANI преди 11 години
RAZUZNAVANE....KADE..KAK I ZASCHTO....GO IMA...OTGOVORAT E ....STROGO SEKRETNO...
1
34
 
7
 
! Отговори
IND преди 11 години
Е браво - добре, че дойде читав президент, че тия служби само цоцаха от държавата и снасяха всичко навън...