Българският боклук – трън в окото на Брюксел

Заплашени сме да плащаме по ?15 220 на ден
26 апр 2012 20:10, Елка Василева
123
Българският боклук – трън в окото на Брюксел
България е заплашена да плаща по 15 220 евро на ден заради забавяне приеманетон а закона за отпадъците. Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия внася иск срещу България и още три страни в Съда на ЕС поради неспазване на срока декември 2010 г. за пренасяне на евродирективата за отпадъците в национално законодателство.

Европейската комисия иска от Съда да наложи финансови санкции на четирите държави.

Поисканите финансови санкции за България са по 15 220 евро на ден. За Унгария те са 27 316 евро, за Полша - 67 314 евро, и за Словакия - 17 136 евро на ден.

Промените бяха заложени в новия закон за управление на отпадъците, който беше внесен в парламента през юли миналата година.

Тъй като в текстовете бяха включени и изменения, насочени към премахването на нелегалните площадки за отпадъци, където се изкупуват основно крадени метали, приемането на закона се забави.

Новият Закон за управление на отпадъците ще бъде приет от парламента в рамките на един месец, съобщи Министерството на околната среда и водите.

В момента приключва приемането на законопроекта на второ четене в Комисията по околна среда на НС и предстои гласуването му на второ четене в пленарна зала. Очаква се законът да бъде приет от парламента в рамките на 1 месец и Европейската комисия ще бъде незабавно уведомена.

С това задължението на страната ще бъде изпълнено, след което се очаква ЕК да оттегли иска си и наказателното производство срещу България да бъде преустановено.

Европейската комисия поиска също така България да въведе ДДС за държавните съдебни изпълнители. Според българското законодателство единствено дейността на частните съдебни изпълнители се облага с ДДС.

Комисията е на мнение, че подобно положение е несъвместимо с европейското законодателство в областта на ДДС. То предвижда публичните органи да бъдат облагани с ДДС за дейността, която изпълняват в това свое качество, тъй като в противен случай може да се стигне до нарушаване на конкуренцията.

Европейската комисия настоява освен това България да прилага правилно правилата за генетично модифицираните микроорганизми.

Европейска директива изисква от държавите членки да гарантират, че са взети всички необходими мерки, за да се избегнат негативните последици за човешкото здраве и/или околната среда, които могат да възникнат при дейности с генетично модифицирани микроорганизми.

Двете искания на Европейската комисия са под формата на мотивирано становище и представляват втори етап от процедурата за нарушение.

Ако в рамките на два месеца не бъдат предприети съответните действия от страна на България, Комисията може да сезира Съда на Европейския съюз.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
6
 
! Отговори
Театрал преди 12 години
Абе браточки, вие посещавате ли храма на Мелпомена?
58
1
 
15
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 12 години
ЕК ще въведе скоро и ДДС за подкупите . Така ще се пълни държавната хазна . Догодина се очаква купуването на гласове да става чрез борсата . Така всеки ще знае пазарната цена на своя глас и измамите ще секнат !
57
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вън българския *** от честна Европа. Мястото му е я под турски налъм,я под руски ***, я под американски кец. Толкова са се извратили с годините че им е кеф да ги тъпчат,затова продължавайте! Никаква милост!
56
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бочко да плаща от собствения си джоб. От толкова години уж го строи тоя завод, що снимки му направиха първи копки да прави ... гейберастка му работа!
55
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ей 92 я си ходи до тоалетната на двора и не се обаждай.
54
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
вчера.бг пак са назад с новините, щели да приемат закона набързо, предполагам вчера.бг ще ни информират за това с няколко месеца закъснение
53
1
 
5
 
! Отговори
Шок преди 12 години
Странно е да, но в съюза държат на реда, нещо, което очевидно липсва тук. Никой не е съвършен, но мързела и нежеланието за решаването на някои проблеми трябва да се наказва, докато *** си научи урока.
52
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 90 , Добре ако София плати глобата ти лично по богат ли ще станеш? Или докато се делиме на София и останалата България, тези мръсни *** ни ограбиха и ни затриха. Вместо да казваш кой да плаща излез и протестирай задклавиатурна нинджа такава. На протестите против Акта ,Шистовият газ излязохте по 10 човека в изрядната провинция.
51
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Станишев е виновен че Бойко обеща преди изборите завод за ***, Станишев е виновен,че *** на София се развозва и цялата страна за милиони левове. Борисов ти си ***. Оставка!
50
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какво става с обещания още през 2005-а завод за ***? Ах, да, вместо завод беше създадена партия ГЕРБ и всичкия *** беше прибран там..... Така че тия от Брюксел защо рИват, *** е събран, даже управлява в момента!
49
3
 
21
 
! Отговори
Карл Маркс преди 12 години
Хора, ЕС е поредния робовладелски строй които се крие зад маската на фалшива демокрация! Вие сте роби на капитала! Кредитите към банките и сметките към частните корпорации са веригите с които сте оковани! Световната диктатура на капитала е факт. Вие сте собственост на капитала. Капитала (парите) са вашия бог, ако не му се кланяте ще бъдете жестоко наказани. РОБИ сте и докато не го осъзнаете роби ще бъдете! Пробуждай се народе време е за революция!
48
3
 
11
 
! Отговори
Балканджи Йово преди 12 години
Брюксел -***, ***, ***-розови ***
47
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
аре бе те пък как не се зачудиха за нещо да ни глобят. ... а да не би идеята да е на БСП, пак да ни овътрят с техните писъци за тоя ***
46
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Те да погледнат техните си улици, че в градове като Лиеш ,Шарлероа че и Брюксел няма къде да стъпиш от *** ! Жалко че тук няма как да покажа снимки от великата екскурзия в Белгия дето си я направихме със семейството миналата година.Високи цени,мароканци,пакистанци и всякаква подобна ***. Включително и нашите турци от силистренско.И мръсотия ,ама много мръсотия !Държава в която няма кошчета за *** а отпадъците се изнасят в торби пред входовете да не се обажда вообще !
45
4
 
29
 
! Отговори
Патриот преди 12 години
ЕС=*** Съюза
44
2
 
18
 
! Отговори
Smurf преди 12 години
Абе имаше един кмет преди 7 години дето си благодари сам на себе си вчера при метрото в нищото той не беше ли обещал някъв завод за *** пък после изгони Вълка за да плащаме по 30 милиона по-вече на година за чистене и изобщо що не вземе Борисов да се върне от там откъдето изпълзя че сигурно още поне 15 години ще трябва някой да му разчиства *** дето ги нацвъка
43
6
 
13
 
! Отговори
do 77 преди 12 години
Вие в Мадан скандирахте Бойко Бойко като дойде да ви лъже, че той ви дава запалтите.
42
7
 
21
 
! Отговори
Тиквушенко от Банкя преди 12 години
Матряли как сте ве, внимавайте какво говорите за мен, че Цецо не спи, а следи 24 часа!
41
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Престанете с глупостите!Първанов е приятел на оная крадла Масларова
40
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Развъждайте *** а ще ви питам кога ще имате чистота , ред и дисциплина. ???Никога !