Българският боклук – трън в окото на Брюксел

Заплашени сме да плащаме по ?15 220 на ден
26 апр 2012 20:10, Елка Василева
123
Българският боклук – трън в окото на Брюксел
България е заплашена да плаща по 15 220 евро на ден заради забавяне приеманетон а закона за отпадъците. Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия внася иск срещу България и още три страни в Съда на ЕС поради неспазване на срока декември 2010 г. за пренасяне на евродирективата за отпадъците в национално законодателство.

Европейската комисия иска от Съда да наложи финансови санкции на четирите държави.

Поисканите финансови санкции за България са по 15 220 евро на ден. За Унгария те са 27 316 евро, за Полша - 67 314 евро, и за Словакия - 17 136 евро на ден.

Промените бяха заложени в новия закон за управление на отпадъците, който беше внесен в парламента през юли миналата година.

Тъй като в текстовете бяха включени и изменения, насочени към премахването на нелегалните площадки за отпадъци, където се изкупуват основно крадени метали, приемането на закона се забави.

Новият Закон за управление на отпадъците ще бъде приет от парламента в рамките на един месец, съобщи Министерството на околната среда и водите.

В момента приключва приемането на законопроекта на второ четене в Комисията по околна среда на НС и предстои гласуването му на второ четене в пленарна зала. Очаква се законът да бъде приет от парламента в рамките на 1 месец и Европейската комисия ще бъде незабавно уведомена.

С това задължението на страната ще бъде изпълнено, след което се очаква ЕК да оттегли иска си и наказателното производство срещу България да бъде преустановено.

Европейската комисия поиска също така България да въведе ДДС за държавните съдебни изпълнители. Според българското законодателство единствено дейността на частните съдебни изпълнители се облага с ДДС.

Комисията е на мнение, че подобно положение е несъвместимо с европейското законодателство в областта на ДДС. То предвижда публичните органи да бъдат облагани с ДДС за дейността, която изпълняват в това свое качество, тъй като в противен случай може да се стигне до нарушаване на конкуренцията.

Европейската комисия настоява освен това България да прилага правилно правилата за генетично модифицираните микроорганизми.

Европейска директива изисква от държавите членки да гарантират, че са взети всички необходими мерки, за да се избегнат негативните последици за човешкото здраве и/или околната среда, които могат да възникнат при дейности с генетично модифицирани микроорганизми.

Двете искания на Европейската комисия са под формата на мотивирано становище и представляват втори етап от процедурата за нарушение.

Ако в рамките на два месеца не бъдат предприети съответните действия от страна на България, Комисията може да сезира Съда на Европейския съюз.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
6
 
24
 
! Отговори
new koz преди 12 години
Нали тоя *** бойко щеше да строи завод за *** само да дойде на власт, това беше преди три години!? Той дори законодателството не може да промени що за некомпетентност, за това пари не се искат но в законите бойко най куца.
38
4
 
6
 
! Отговори
българин в холандия преди 12 години
и човека дет не ми хареса коментара да се обоснове за нехаресването :D не само необоснован отрицателен вот ... кажете кое не е така от това което съм казал .. оборете ме с факти
37
6
 
19
 
! Отговори
българин в холандия преди 12 години
добре де, защо тия скапаняци не направят некоя такава противна глоба на Холандия,тука *** е в пъти повече по улиците отколкото в кофите в София.... а Брюксел... там е ужас..вървиш в *** ... Хага международния съд ... *** навсякъде.. пък после България отнася глобите .. смешници .. и нашето правителство дет дава дупе за всичко ... всички от парламента на фенерите да проституират :D
36
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** найголямият *** в сайта си ти!
35
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Заводът на Бойко за *** трън в окото на Брюксел !
34
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не съм съгласен, че гербери значи миризлив ***. Изобщо. Никак. Ъ.аа. *** и мързеливци ги избират и след това се на.ират. Мирише, ***.
33
13
 
7
 
! Отговори
Алов преди 12 години
Всеки ден буклука го изнасяме на Терминал1 и 2 .И то неразделно......
32
1
 
2
 
! Отговори
безработен преди 12 години
Ммммммммммм? Да бе , сега ще ни спрат комисионните!!!
31
0
 
8
 
! Отговори
vad преди 12 години
Никой от властта не прави сметка, че сме най-бедни и мизерни в Европа, И вместо всичко да става постепенно, всички нови закони, които се приемат, ще ни смачкат още повече. И доакто са заети с мачкането на Българина, еврпейски разпоредби ще ни намакат още повече, заради "компетентните" ни политици!Край с власта и за вас, боклууууциииии!!!Кой ял, ял до тук сте!
30
1
 
4
 
! Отговори
Гуру Буда-ла Трак преди 12 години
Гуру Буда-ла ТракОЩЕ ХУБАВИ НОВИНИ:)Колкото и да се правя на велик трак,целия свят го разбра,че съм жалък ***, *** ***!
29
1
 
7
 
! Отговори
tosh преди 12 години
защо сме още в този глупав Еврейски съюз? Опа Европейски извинявам се
28
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Те да погледнат техните си улици, че в градове като Лиеш ,Шарлероа че и Брюксел няма къде да стъпиш от *** ! Жалко че тук няма как да покажа снимки от великата екскурзия в Белгия дето си я направихме със семейството миналата година.Високи цени,мароканци,пакистанци и всякаква подобна ***. Включително и нашите турци от силистренско.И мръсотия ,ама много мръсотия !Държава в която няма кошчета за *** а отпадъците се изнасят в торби пред входовете да не се обажда вообще !
27
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ами да ги плаща тоя, дето се ду катои пуяк още като беше кмет, ако беше направил прословутия завод , както обещаваше, нямаше да го има тоя доклад... да не го е обещавал, да плаща сега, но не от моя джоб
26
0
 
1
 
! Отговори
до 40 преди 12 години
мобилния е перфектен вече... много ми липсваше да коментирам през телефона ... сега и това може изглежда добре
25
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кой ли пак ще е виновен за неспазените срокове ? Със сигурност няма да е некадърното правителство на Борисов , а ние които ще плащаме вместо него .
24
3
 
3
 
! Отговори
бай Петко преди 12 години
Тия пък над 500 дена нямаха правителство и не се загрижиха, а сега ревнали на нащия ***. Аман от приятели !
23
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тоя Брюксел само знае да си сочи кое му е трън и кое не, ама франсетата сега ще си изгонят *** и там разни *** етноси, а нас ни карат да си ги храним и поим.
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Vlezte prez mobilnia m.dnes.bg
21
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Щом няма пари за усвояване, ГЕРБ не ги касае. Данъкоплатците и по 30К евра на ден ще плащаме, няма проблем.
20
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво на ГЕРБ.