Стартира подписката за референдум за АЕЦ "Белене"

Каракачанов: Ако не я изградим, ще изпаднем в турска зависимост
26 апр 2012 18:20,
371
Стартира подписката за референдум за АЕЦ "Белене"
Площадката на АЕЦ "Белене". Снимка: архив, Булфото

До края на седмицата ще започне подписката за референдум за развитието на ядрената енергетика в България и за изграждането на атомна централа в Белене.

Днес беше учреден Инициативен комитет за организиране на подписката, а за негов председател беше избран проф. Стефан Воденичаров.

Инициативният комитет се състои от 15 души, сред които политици, експерти и учени.

В него влизат председателят на БСП Сергей Станишев, депутатите Румен Овчаров и Янаки Стоилов, кметът на община Белене Петър Дулев, двама бивши ръководители на АЕЦ "Козлодуй" - Иван Генов и Йордан Костадинов, акад. Петър Кендеров и  Димитър Бучков.

„Разполагаме само с три месеца да ангажираме с подписката 500 хиляди граждани, за да можем да задължим Народното събрание да свика референдум“, обясни Янаки Стоилов.

Още по темата

Въпросът, който се предлага да бъде поставен на референдума, е "Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадката в Белене?".

Инициативата за организиране на подписка за национален референдум се подкрепя от ВМРО и "Екогласност".

„Тук става въпрос за една национална кауза. Ако не изградим други мощности, след девет години ние ще сме страна, която не произвежда ядрена енергия. Омръзна ми да слушам, че ние сме страна, която чрез „Белене“ попада в руска зависимост. Ако не изградим централата, ще изпаднем в зависимост и то в турска зависимост. Като български патриот се дразня, когато един или друг български управляващ е взел решение под чужд натиск“, коментира лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов,

„Днес започваме едно пътуване, което е голямо предизвикателство, трудно за реализация в българските условия“, посочи и лидерът на БСП Сергей Станишев.

Той отбеляза, че за първи път от 22 години демокрация в България можем да постигнем българските граждани да се произнесат по ключов въпрос и да се почувстват истински суверен.

„За 22 години в България не се е реализирал нито един високотехнологичен проект. Убеден съм, че разполагаме с много сериозни аргументи в подкрепа на развитие на енергетиката в България и за развитието на проекта АЕЦ „Белене”. Каузата, която ни обединява, е много справедлива и имаме възможност да покажем на управляващите, че гласът на българите и общественото мнение трябва да бъдат чути”, допълни още той.

Председателят на инициативния комитет Стефан Воденичаров смята, че България би трябвало да има още една ядрена електроцентрала. "Трябва ясно да заявим, че България иска да развива ядрена енергетика, по този начин ще станем видими за хората, които имат финансови ресурси да развиват атомна енергетика", посочи той.

По думите му с колебливото поведение отблъскваме потенциални инвеститори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


371
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
247
7
 
6
 
! Отговори
nas преди 12 години
Дано има референдум и дано хората проявят разум и спрат тази пародия. В западна европа се стремят да закрият тотално ядрената енергетика , ние сами си го "вкарваме" пак. В германия след фукошима приеха поетапното затваряне на всички централи а ние сме тръгнали да строим в сеизмична зона такава и то за пари които ще потънат в нечии джобове отново, и пак ще плащаме по скъп ток от всички останали. Айде моля не мерси!
246
5
 
6
 
! Отговори
БорКор преди 12 години
Да са строили ,когато бяха на власт но тогава батко и братко си брояха милионите в банковите сметки,не им беше до референдум дали сме съгласни със сумата ,нали!?
245
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За каква национална кауза говорят тези???????? Гледат си личните интереси Станишев и сие, Р.Овч и др.
244
4
 
9
 
! Отговори
Кире преди 12 години
Аз съм "ЗА"
243
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В момента Кунева прави реклама на Париба по БТВ.......
242
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бих подкрепил подписката, ако в референдума се включи въпрос за национализация на енерго разпределителните дружества.
241
10
 
10
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Кунева закрива АЕЦ Козлодуй и като член борда на директорите в банка Париба ни дават заем за АЕЦ Белене-схващате ли?.Опомнете се ще ни заробят руснаци и банки даже и децата.Глава си давам,ама руски роб не ставам.
240
5
 
12
 
! Отговори
Равносметка преди 12 години
И каква ще стане тая.Ще плащаме заем за централа,която ще дава ток на енергоразпределение(ЧЕЗ,ЕВН,ЕОН) , и трите дружества ще си трупат парички от печалбата(АЕЦ Белене) от нашия заем.И вярвате ли че цената ще падне за ел енергия? И защо в момента изнесената енергия от АЕЦ Козлодуи е по-ниска ,от колкото цената за български нужди?Енергиината мафия ще намаже....и от строеж и от продаване.
239
3
 
7
 
! Отговори
Смут преди 12 години
БЕЛЕН - НЕ БЕЛЕН ПОСЛЕДНО КЪФ ШЕ ГО ЛАПАМЕ БЕЛЕН ИЛИ НЕ БЕЛЕН ???
238
3
 
15
 
! Отговори
Аз преди 12 години
Аз съм за референду, и той според мен трябваше да бъде направен много одавна, още когато се събираше подписка да не се строи АЕЦ Белене. Нека се направи и да се види общественото мнение - ако обществото е за - строим - ако е не - не строим. Това е демокрацията. Референдуми са необходими по всички важни за държавата проекти - шистовия газ, Набуко и пр. В България не се правят, защото политиците са зависими,а народа го е страх да взима решения, защото после не може да плюе.
237
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Като чета коментарите ми е ясно, че наистина референдум не може да има. Ми те повечето не знаят какво искат или ще грасуват за или против понеже обичат или мразят Русия.... Т.е. нямат толкоз багаж за да направят правилен избор.
236
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
dada, none)
235
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
,jb
234
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Що ли не съм видял нито един референдум до сега?
233
4
 
8
 
! Отговори
част 2 преди 12 години
говори все по-активно за отказване от това решение, не само заради социалния, но и заради икономическия ефект, който се изразява в масовото изнасяне на производства в страни с по-евтини цени на енергоизточниците. Освен това А.Меркел не крие своите про-атомни убеждения. От тази гледна точка не ми се струва удачно след вложени толкова много пари за българските мащаби страната да се отказва от толкова стратегически проект
232
1
 
9
 
! Отговори
И.Йорданов преди 12 години
Интересно, че тук в германия, където съм аз, след като затвориха няколко реактора, цените на електроенергията се повишиха до степен, в която хората излязоха на протести. И ако тук не е проблем цената на тока да скочи с 2-3 цента, а в следващите 10 години се очаква този скок да е с около 20-25 цента в следствие (приетото за сега) решение за спиране на всички АЕЦ, то не мисля, че в българия който и да било би имал възможност издържи на цена от 45-50цента/квт. Дори в дадени среди тук вече се....
231
8
 
7
 
! Отговори
Робин Худ преди 12 години
анонимни,вярно е че има и други действащи АЕЦ, но ние също имаме такаваПросто нетрябва да се строят повече АЕЦ никаде по света и Белене е една от тези който няма да бъдат построениИ това е чудесно за всички живи и родени в бъдещетоАко имате проблеми с плащането на сметките си, то може би трябва да вадите повечеИли пък държавата да помага на гражданите сиКато въведе ПРОГРЕСИВЕН ДАНЪК час по-скоро, за да изравни соц. неравенство чрез отнемане от богатите, за да не ви се вижда скъп тока
230
4
 
8
 
! Отговори
299 преди 12 години
Само че сащ надупчиха сърбите заради *** а тато го гледаха като изтрезнели заради Козлодуй.Така че ако искате децата ви утре да са спокойни сега е времето да натиснете простия пожарникар.Коя държава с АЕЦ е бомбандирана? Никоя..защото ще се самоубият
229
6
 
6
 
! Отговори
Робин Худ преди 12 години
Истината,Защо трябва да бъде само черно или само бялоТова че АЕЦ са отживяла и много,много,много опасна и оттам скъпа технология неозначава че НАТО не бомбандираха Югославия с бомби съдържащи уранНе на АЕЦОЩЕ ПОГОЛЯМО НЕ НА ЯДРЕНОТО ОРЪЖИЕ И НА ОРЪЖИЕТО ИЗОБЩОНАТО е ок като организация, ако се ръководи от миролюбиви хораДик Чейни, Джордж Буш обаче небяха такива и според мен трябва да са във затвора доживотРазберете, мислете интересите на децата си, а не на ББ който мисли за детето си в $
228
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
понеже тука е пълно с фаталисти, интересно ми е пожарникаря как ще се разкрачи над цяла българия да я пази от радиацията, като едновременно гръмнат румънската и трите турски АЕЦ-а, чак да не му завиди човек...пожалете го, като го накарате да строи белене, та поне да е по-концентрирано и еднопосочно всичко, че инак горкия ни умник мамин сладък