Банкомати закриват бюрата "CHANGE"

Лимитът за еднократна обмяна обаче е закован на 2000 лева
30 апр 2012 09:00,
70
Банкомати закриват бюрата "CHANGE"
Снимка: архив Булфото

Обмен на валута вече ще може да се извършва и чрез специални автомати. Това предвижда изменение на Наредбата за изискванията към дейността на обменните бюра, подготвено от финансовото министерство.

Неотдавна финансовият министър Симеон Дянков коментира, че подобна система за обмен на валута, която е на принципа на банкоматите, вече е тествана и ще се превърне в добра алтернатива на бюрата.

Банковите офиси и чейндж бюрата ще могат да инсталират машините навсякъде. Освен традиционните валути като долари и евро в автоматите може да има и банкноти от други държави. Какви точно валути ще предлага банкоматът, ще решават самите търговци, пише в. "Монитор".

Предвижда се на екрана на устройството предварително да се изписва курсът на съответната валута и равностойността на желаната за обмяна сума. Преди приключването на сделката ще излиза и цялата информация на екрана на машината. За всяка обмяна автоматът ще издава и касова бележка.

Финансовото министерство обаче предвижда лимит на сумите, които могат да се обменят. Горната граница е до 2000 лв. или равностойността им в чуждестранни банкноти.

Очаква се чрез тези устройства обмяната на валута да става по-бързо и да гарантира качество на банкнотите. Освен това чрез тях се намалява възможността за заблуждаване на клиенти при сменяне на чужди с български банкноти, както и облекчаване на контролната дейност, е посочено в мотивите към проекта на наредбата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Всичко е толкова просто и лесно -определя с максимален марж 1% от курса на БНБ и дотам"Иии брееее! Това ли ти е пазарната икономика? Че да го национализираме отрасъла, за да стане по-добре?Аман от СерГейчета в тая страна!
26
2
 
6
 
! Отговори
Nemam nervi преди 11 години
Всичко е толкова просто и лесно -определя с максимален марж 1% от курса на БНБ и дотам ,а сега след като се дава възможност на ч.б. измамници да ти купуват с 20% от курса-много ясно,че след като държавата се е съгласила те се възползват от това
25
1
 
4
 
! Отговори
varna преди 11 години
do poshtata vuv varna ima edin change, kudeto smenjat 1 evro za 1,57 leva ! taka 4e vnimavaite, ne stupvaite tam
24
3
 
0
 
! Отговори
до 34 преди 11 години
извинявам се за грешка та си ...;)))))
23
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Както казват в Асоциацията на шведските банкери, намаляването на кешовата икономика вече оказва влияние върху статистиката за престъпността.
22
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
само проекти и проекто законив най развитите държави все още има обменни бюра, та тази дупка България ли ще ги махневземете първо като белите държави да махнете банковите такси защото никъде няма такива
21
4
 
7
 
! Отговори
до 22 преди 11 години
Съжалявам че са те излъгали така но елементарно е да си направиш сметката предварително 200 евро . 1.95лева =390 лева.!!!!имаш калкулатор и на мобилния телефон!!!!!!но няма нищо човек се учи от грешките си!!!как се процедира.!1.когато влезнеш в обменното бюро( без да бързаш да даваш парите) казваш колко искаш да обмениш и караш сарафа да ги сметне пред тебе и да го напише на листче. 2.ако всичко е наред даваш парите и следователно получаваш равностойната на курса валута.3.Ако има нередности недей да излизаш от обменото бюро а си търси правата.4.Изисквай документ за извършената зделка!!!!!
20
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
тук виждам да реват само разните измамници дето ще останат без печалба.Защото смятат ,че да печелиш на гърба на хората като ги мамиш е "работа", да не говорим за честна!
19
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Крайно време е да махнат тези измамници печалбари!
18
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А номера с фалшивите , дали ще мине при тоя ЕВРОМАТ?
17
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво! Най-сетне ще секне този алъж-вериж и да те мамят с курса.
16
6
 
9
 
! Отговори
терминатор преди 11 години
Отлична идея крайно време е машините да заменят хората и всички да останат безработни. После пък ще цвърчат как някой източил тая машина.
15
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Чудесно! Абсолютно заменим е човешкият труд от машината в случая. Всичко ще се върши много по-прозрачно, без да се мамят клиенти и без да се укрива печалба. Туризмът ни е отрасъл номер 1, а туристите са пропищели от мошенически обменни бюра и нагли таксиметрови шофьори-обирджии.
14
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
дааам, това наистина е приложимо основно по морето, аз лично така или иначе обменям предимно в банка, обслужването е по-добро, каквото и да говорите за това, че банките се налапвали, няма нищо общо с бюрата, ся вече ако искаш да пестиш 1 лв на 200 евро, може и до бюро. а тези обменни апарати наистина ще са за малки суми и просто ще се ползват по-често
13
2
 
18
 
! Отговори
Патила от чейндж бюр преди 11 години
В нашето семейство много рядко боравим с валута, но на два пъти взимахне на заем пари от един съсед и двата пъти ни ги даде в евро.При първото обменяне майка ми отиде в едно чейдж бюро и започва да пита има ли комисионни и т.н. Доволна от чутото дава 200 евро и си чака парите. Касиерът й брои, стига до 250 лв и казва: "Стига ти толкова!" Майка ми поискала или да й доплати или да й върне еврото, при което онзи отговаря "Искаш ли да си тръгнеш без нищо?"
12
3
 
7
 
! Отговори
ТАРИКАТ преди 11 години
ААААААРР !! ! полу4их фантомна болка в аналааа . . .
11
3
 
2
 
! Отговори
магура преди 11 години
Аааа синдже че моели да прави апарату...????????
10
3
 
8
 
! Отговори
Рачо преди 11 години
и за банкоматите така пишеха но сега всеки втори си взема парите от там
9
4
 
18
 
! Отговори
Калин преди 11 години
И КОИ МУТРИ ЩЕ ВНАСЯТ ТЕХНИКАТА :)
8
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Те сега реват от скимиращите устройства, а ако въведат тия машинки какви възможности се отварят - не е истина :) Голям тараш беше в Германия на машинките, които ти развалят на дребно парите. Мушнеш да ти развали 50 евра, заминаваш си с 1000...А дано по-скоро ги вкарат, че ми стана скучно :)