Ниски митничарски заплати ли? Това е мит, рече Дянков

Взимат си добри пари, разкри финансист №1
4 май 2012 15:30,
74
Ниски митничарски заплати ли? Това е мит, рече Дянков
Симеон Дянков. Снимка: БТА

Митничарите получават доста добри заплати. Една от темите, от които трябва да излезем като общество, е, че те са склонни на някои нередности просто защото не получават достатъчно пари. Това каза по време на парламентарния контрол вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

Той отчете, че само в рамките на този мандат благодарение на структурните реформи средната заплата в митниците е скочила като реална стойност след инфлация с около 25%.

„През последните две години в Агенция „Митници" бяха въведени някои нови правила и структури, които регламентират процесите в управлението на човешките ресурси, каза Дянков и посочи, че вече задължително има конкурси и тестове с казуси за оценка на професионалната компетентност.

Още по темата

„Това за мен като финансов министър бе една от първите неприятни изненади. Като се направи първият тест, се оказа, че около 30% от митничарите, които са на пунктовете, не могат да попълнят някои елементарни отговори на въпроси от самия митнически кодекс“, обясни Дянков.

По думите му явно в митниците продължава да има проблеми с компетентността и лоялността на служителите.

Той допълни, че на базата на всички тестове, които са задължителни от 2009 година досега, са били освободени групи или отделни митнически служители.

Припомняме, че преди ден 32 служители на ГКПП Капитан Андреево попаднаха под ударите на спецакция „Митница”. Те бяха задържани за изнудване на преминаващите през пункта – предимно спедиторски фирми. Повдигнати бяха обвинения на 8 души.

Вярвам в директора на Агенция „Митници“ Ваньо Танов, коментира Дянков след операцията. Поводът за думите беше интервю на вътрешния министър Цветан Цветанов, който казва, че операцията е проведена при изключителна секретност и за нея не е знаел шефът на митниците Ваньо Танов.

„Ваньо Танов е прекрасен ръководител на Агенция "Митници", винаги ще го подкрепям и в случая съм го подкрепил, така че тази разработка да се доведе докрай", обясни пред журналисти Дянков и добави, че не е в рамките на правомощията на Танов да знае това.

Министърът на финансите посочи, че Ваньо Танов е направил в митниците за последните три години повече от това, което е направено за последните 50 години, включително и през социалистическия период.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
24
 
! Отговори
????? преди 11 години
С митничарите трудно ще се реши проблема!Тези хора като видят паратазабравят ума и дума.
16
2
 
16
 
! Отговори
до 21 преди 11 години
Да ги уволняват - достатъчно окрадоха. С окраденото ако поне семействата си не са си оправили пък здраве му кажи. Те явно и за това сега се късат и гледат да лапат като за последно, че ако по-скоро влезем в Шенген - пари и рушвети - няма.
15
6
 
34
 
! Отговори
Дедо Йоцо преди 11 години
Честен митничар ми звучи като висш кадър на ГЕРБ с истинска диплома.
14
1
 
26
 
! Отговори
ф-1 преди 11 години
Както магнита привлича пирони,така парата привлича милиционери и митничари!
13
2
 
28
 
! Отговори
jj преди 11 години
Колко и да им даваш, няма да е повече от 150-250 евро на смяна! А познавах навремето няколко митничара, на които дневните разходи им бяха колкото една заплата?! А сега ме убеди, че са ги взели назаем! Просто сте решили да покажете малко "действия" и всичко си остава постарому?!
12
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Имам познат, който работи шофьор към митницата с 400 лв. заплата!, но казва това е само за да ми върви стаж, другото си го докарвам в пъти повече. Започна работа с връзки - за 400 лв.
11
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Я, че в митниците и заплати ли им дават ?
10
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Танов:"Ало шефе,абе тоя номер дето ми го даде,никой не отговаря"Б.Б:"не бе това му е ЕГН-то..."Какви хора ни управляват?Потрес.
9
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Познавам човек, който с "една заплата" си купи сума имоти и си позволява много повече неща от колкото би могъл с една заплата. И изобщо не му пука, че някой ще го хване - няма и кой... тия дето ги хванаха да не мислите, че ще спрат да крадат и да рекетират за подкупи? Друг път - пък простия българин да бачка за 300 лв. или да слугинства в чужбина за 1000 евро. Нашите митничари тия пари за една смяна ги изкарват.
8
1
 
20
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
Дай на Бай ***,която и да е...митница и му...гледай сеира.
7
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В Гърция и полицаите взимат добри пари.Затова катаджиите им не взимат подкупи.
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Toq trebwa da go obesqt publichno!
5
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В Гърция започват на границата със заплата 2500 евро.После бързо скача до над 3000 евро.Колко взимат в България?
4
4
 
31
 
! Отговори
ОПА преди 11 години
А ФИДОСОВА НЕ ИСКАШЕ ЛИ ДА ВКАРА СВОИ ХОРА В ОФИСА НА МИТНИЦА РУСЕ?НЕЩО СЕ КРИЕ ТАМ
3
2
 
17
 
! Отговори
КУЦО преди 11 години
А КАТО СЕ ПРЕМЕСТИ МИТНИЦАТА В РУСЕ ТАМ ЩЕ Е ПО-КОМПЕТЕНТНА ХАХАХА
2
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма митничар, който да не краде - просто тия не са имали късмет и са ги хванали.
1
3
 
45
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Че кой отива на работа в митниците за реалната заплата? Това е най- голямата смешка!!!