Депутати пак дискутират мораториума за шистовия газ

В четвъртък ще се решава за редакцията на мораториума
9 май 2012 09:48, Миглена Иванова
96
Депутати пак дискутират мораториума за шистовия газ
Министърът на икономиката Делян Добрев още миналия месец предложи да отпадне ограничението за налягането при сондажите. Снимка: архив, Булфото

Временната парламентарна комисия, която преразглежда текстовете на приетия в началото на годината мораториум върху добива на шистов газ, ще обсъди на заседанието си в четвъртък нови текстове, свързани с техническите параметри на този добив.

Депутатите ще разискват предложените от министерството на икономиката текстове, които предвиждат да отпадне ограничението за степента на налягане, използвано при нагнетяването на течните субстанции при сондажите на нефт и газ, въведено с мораториума върху шистовия газ.

Още по темата

Заседанието е насрочено за 10 май, съобщи за Investor.bg председателят на комисията Диан Червенкондев.

Депутатът уточни, че след първото заседание на комисията са получени становищата на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, на много браншови асоциации, институти и учени, които настояват за редакция на спорната точка първа от мораториума. Забраната се отнася и за всякакви сондажи на дълбочина над 200 метра.

Целта е тези текстове да отпаднат, за да се възстанови конвенционалният добив на природен газ. По този начин ще може да се съхранява синьо гориво и в хранилището в Чирен, което също беше блокирано заради невъзможността да се използва технологията за нагнетяване на природния газ, допълни Диан Червенкондев.

След като в началото на годината парламентът прие мораториума, първи експертите от Минногеоложкия университет и БАН предупредиха, че възприетата формулировка ще блокира и конвенционалния начин за получаване на газ.

Според природозащитниците обаче мораториумът не спира нито конвенционалните сондажи, нито дейностите в Чирен. Опасенията сред противниците на технологията за добив на шистов газ са, че се подготвя политическо решение за промяна на мораториума и дори за неговата отмяна.

Еколозите настояват забраната за проучване и добив на шистов газ да бъде регламентирана със закон.

Още икономически новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още по темата: шистов газ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
КУТЕВ, ПРИБЕРИ СИ ПЕРСОНАЛА!!! ИЗКРИВИХА ИМ СЕ ПРЪСТИТЕ ДА ПИШАТ ГЛУПОСТИ. ЗА ДА ТРЪГНЕ ИКОНОМИКАТА ТРЯБВА ДА ДОБИВАМЕ СОБСТВЕН ГАЗ, А НЕ РУСКИ
52
2
 
18
 
! Отговори
Патриот преди 12 години
Не трябва да позволяваме пак да ни предадат и продадат. Дори и да започнат да добиват шистов газ, цената на газа няма да се намали, а печалбата ще отива в САЩ. За нас ще останат негативните последици. Не на шистовия газ. Да на АЕЦ. В тях е бъдещето! Закрихме 4 блока на Козлодуй и вече не изнасяме, а скоро ще внасяме! Да строим газова централа в Белене е глупост. Все едно да я направим на бензин. Газовите централи са само помощни. Да откажем на руснаците макар и оскъпен проект/ ние сами сме си виновни/ за атомна централа е меко казано самоубийствено, ако искаме бъдеще развитие на промишлеността ни. А тя, макар и скъпа, щеше да се изплати за десетина години сама. Но Хилъри и Уолрик ни посъветваха така И ни е сме послушни. Дадоха ни някои обещания, които разбира се няма да изпълнят и ни набутаха фирмата за шистовия газ, което ще унищожи водите и земите ни
51
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Никакъв газ!!!Вие продадохте и съсипахте държавата-тоя газ няма да ни оправи а ще ни отрови.Или да ставаме президентска държава с друго поколение млади хора,или ако имаме 28 области точно 28 депутата в парламента и никакви партии!!!Ако съответния депутат не се справя се сменя веднага от народа.Това е.
50
23
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
БРАВО БОЙКО!!! СЛОЖИ КРАЙ НА РУСКОТО ГАЗОВО РОБСТВО!
49
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това ли ще ни управлява?????
48
1
 
5
 
! Отговори
хахаа преди 12 години
тези вече взеха да се подиграват с нас и ще си вкарат болезнен автогол.даже и банановите републики не се продават толкова евтино както ние.злато за много милиарди харизаха/а с тези пари можеше да си платим външния дълг/ за едно потупване по рамото,а сега и тази отрова с шистовия газ ако ни я натресът ще усетят голямата сопа.
47
15
 
2
 
! Отговори
ГАЗПРОМ преди 12 години
Как да не се радвам на българите.Продавам им 2 пъти по-скъп газ,а те за благодарност гонят конкуренцията ми от страната си.
46
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
да видим дали тиквата ще си нахлузи сам въжето на врата. този *** е затънал до уши в търговията на дрога и американците като му кажат да пръдне той горкият се насира. ами ниe те знаем бе ***. ако премахнете забраната ще се върна в българия, ще сритам задниците на всичките овце да си размърдат задниците и да започнат да се борят за нормален живот, защото всички в българия си мислят че няма друг начин, че видите ли герб били много зле ама по добре не можело. има друг начин!!!
45
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В Румъния след силен натиск правителството падна и си спечели славата на най кратко управлявалото правителство - 2 месеца ;) Защо ли защото пуснаха тайничко Шеврон, но румънският народ се усети и правителството си поиска вот на доверие, е получи го ;)Ние ли, ние си блеем и не ни *** за еко меко важно е да ни влиза леко ;)От догодина проектозакон за повишаване на данък сгради на два етапа по 15% - общо 30% после още. Странно е че не се дава гласност, нали?!?!? Прийом на ДСТова е твоята родина.
44
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ГЕРБ КУ**И НА ШЕВРОН..ГЕРБ КУ**И НА САЩ,,,ГЕРБ КУ**И НА ИЗРЕЛ ....ГЕРБ .СА СИ ДОЛНИ КУ**И
43
2
 
8
 
! Отговори
хахахаа преди 12 години
Псетата гейбераски пак са подложили дъто си-ей тези *** няма ли да се махат вече-съсипаха окончателно държавата!!!!!
42
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мечтая за родина със държавник, който милее за народа и който да знае, че народа го е издигнал и народа ще го разстреля, но тъй като няма разстрелян досега политик, а народа си е уфтсъ проста, то за какво му е на народа държавник, по добре му е на народа тежко иго за да има за какво да се оплаква.По време на турско робство най тежкият данък е бил десятъка (1/10 от заработеното/припечеленото), в 21 век освен корпоративен данък 10% (десятък) има още куп данъци и таксички ;)Това е твоята родина!
41
2
 
15
 
! Отговори
Стефан преди 12 години
Продължавам да не мога да разбера каква е ползата за нас от проучванията и добива на този газ? За какво е този зор да го разрешаваме???
40
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Продажни политици продажна държава! Ще продадат и майчиното си мляко стига да има кой да им даде пари. Цялата ни ценностна система е заличена, думи, като морал, честност, почтеност отдавна липсват!Това е твоята родина!
39
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Така става като няма политици в затвора за продажничество
38
1
 
29
 
! Отговори
тома неверни преди 12 години
Какво се чудите,на всички ни беше ясно,че този *** Делян Добрев,беше назначен,за да изпълнява волята на бойко(разбирай хамериканците),но аз вярвам,че ще дойде ден,да му се потърси сметка,и за белене,и за опосканият резерв и сребърен фонд
37
0
 
28
 
! Отговори
georgi преди 12 години
В АВСТРИЯ,ГЕРМАНИЯ ,ШВЕИЦАРИЯ...И Т.Н НЯМА ГАЗ,НЕФТ И ДРУГИ ПОДЗЕМНИ БОГАТСТВА,НО ИМА УМНИ ПОЛИТИЦИ,БЛАГОДЕНСТВАЩ НАРОД И ЧИСТА ПРИРОДА.
36
0
 
1
 
! Отговори
d преди 12 години
МОСМИ
35
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ха-ха, доларджиите пак се чудят и маят как да продадат родината ни на "Шеврон". Нали трябва някак да оправдаят получените 30 млн. сребърника, иначе ще им се наложи да ги връщат! А сигурно са ги похарчили вече.....
34
1
 
6
 
! Отговори
кооо преди 12 години
Към коментар 34: В т.1 от мораториума никъде не се забранява конвенционалния добив. Освен това всички други точки препращат към т.1. С две думи: искат да премахнат мораториума, а не да го "поправят". Жалко, но май ще им мине номера :(((((