Шистът пак на мода – възражда я Делян Добрев

"Ако методът фракинг е безвреден, забраната може да бъде отменена"
Обновена: 2 апр 2012 14:51 | 2 апр 2012 09:50,
581
Шистът пак на мода – възражда я Делян Добрев
Делян Добрев. Снимка: Булфото

Темата за добива на шистов газ у нас не е затворена страница, обяви министърът на икономиката Делян Добрев и така повтори позицията си от деня, в който встъпи в длъжност, че е добре да се преразгледа мораторуимът върху добива му.

По думите му тази седмица трябва да бъде сформирана парламентарната комисия, която ще разгледа забраната и ако се окаже, че методът фракинг е безвреден, забраната може да бъде отменена, коментира той пред БНТ.

"Ако се окаже, че шистовият газ не пречи на екологията и екологичната оценка е добра, тогава ние трябва да го използваме наистина", каза Добрев.

"В резултат на разработването на находища от шистов газ в САЩ например цената на синьото гориво там е доста по-ниска, отколкото у нас", аргументира се той.

Още по темата

Dnes.bg припомня, че след протести и дълги дискусии на 18 януари парламентът наложи безсрочна забрана върху проучването и добива на шистов газ по метода "хидравлично разбиване" или сходни техники.

По този начин правителството оттегли решението си от юни миналата година, което даваше право да се подпише договор с "Шеврон" за търсене и проучване на нефт и природен газ в България.

Теренът на проучванията бе "Блок 1 Нови Пазар", разположен на територията на областите Разград, Силистра, Добрич, Шумен и Варна и бе с размер 4398 кв. км.

Енергийният министър обяви още, че страната ни не иска да сключва дългосрочни договори с Москва за доставки на природен газ, за да не се окаже дълго зависима от Газпром.

"Не бяха лесни преговорите в Москва, но не бяха и кой знае колко трудни. Притеснявах се доста повече, отколкото се оказа, че е трябвало", допълни той.

Добрев добави, че всичко е минало в положителен тон и крайният резултат е много добър за българската страна.

Попитан дали Москва иска неустойки за отказа ни от АЕЦ "Белене", Добрев отговори, че публикациите по този въпрос са били причината той да се държи за главата.

"На разговорите с Игор Сечин не стана въобще въпрос за неустойки. През април ще бъде направена сметка за проекта, ние трябва да покрием разходите, направени от руската страна. Не мисля, че ще излязат каквито и да било изненади", убеден е министърът.

Министър коментира, че 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" ще има.

"Има техническа възможност това да е готовият реактор за "Белене", това бе потвърдено от страна на "Росатом". Ще отнеме малко повече време, докато стане готов реакторът, в сравнение с проекта "Белене", но при един 7-и реактор на "Козлодуй" може всичко да започне и да свърши по един добър начин с финансиране, с проект", обясни Добрев.

Той подчерта, че най-големият приоритет в енергетиката на това правителство е удължаване на срока на експлоатация на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй".

"Това може да стане, да се удължи животът им с 20 години. Има възможност и за 8-и блок, защото на площадката на АЕЦ "Козлодуй" има три възможни площадки за реактори", уточни Добрев.

Той отрече твърденията на БСП, че след години ще се наложи да внасяме електроенергия от Турция.

"България разполага с достатъчно мощности, които да покрият вътрешното потребление. "Ние сме една от страните, които пилеят електроенергия, затова енергийната ефективност трябва да се превърне в приоритет за нас", добави Делян Добрев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


581
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
503
0
 
0
 
! Отговори
lhvgfopiui преди 11 години
И на тоя му е време да си ходи, ако ли не, ще повлече всички със себе си, да му мисли шефът му.
502
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ясно е че този човек е КОРУМПИРАН
501
0
 
5
 
! Отговори
!!!!! преди 12 години
Добрев що не си трае за газа. Ясно е, че има газн но е малко, общ е с Румъния и не може със други технологии да се вади освен с вредната. Америкаците си имат спътници и са сканирали цялата земя и се знае къде има и къде няма. Траем ли си Румънските сондажи ще го потвърдят. Добива ли се СЪСИПВАНЕТО на природата е СИГУРНО. Имаме избор - да си унищожим земеделието даващо поминък за стотици години напред срещу няколко години печалба от нефт. ИЗБИРАЙТЕ!
500
1
 
2
 
! Отговори
бай Иван преди 12 години
Ако е безвредна технологията ,защо да не добиваме какъвто и дае газ.Под Добруджа има и нефт.Румънците настръхват, защото ако открием нефт и се окаже, че ще добиваме от един общ нефтен гьол и талбека /най-ниската/част на залежите е при нас,при тях може да пресъхне.Затова се хващат за морски претенции-селски тарикати.
499
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вчера ми казаха една народна мъдрост - Не се радвай на млад началник и младо прасе, защото не знаеш каква *** ще излезе. Колкото до Румъния,четете че Шеврон се отказва засега да сондира в северната ни съседка. Дали нашите млади ръководители не са поели много свински ангажименти?
498
0
 
16
 
! Отговори
Аз преди 12 години
ТРЯБВА ДА СЕ ДАДЕ РЕАЛЕН ОТПОР , ДА СЕ ПРОТИВОДЕЙСТВА на проучването за шистовия газ.Румънците вече дали разрешение на Шеврон. Сега те ще ни отровят по комшийски!!!Представете си отравя се земя с радиус 300км - диаметър 600кмОстава сега и сами да се отровим!!!А къде ще ни живеят децата , внуците ???????????СЪБУДЕТЕ СЕ ХОРА Нямаме територия като Русия или САЩ
497
0
 
8
 
! Отговори
33 преди 12 години
Кои са Шеврон?В сайта им можем да прочетем:Ние сме една от водещите в света енергийни компании, с дъщерни предприятия, които извършват бизнес в световен мащаб. Ангажирани сме в почти всеки аспект на енергийната индустрия: проучваме, произвеждаме и транспортираме суров петрол и природен газ; разпространяваме транспортни горива и смазочни материали, произвеждаме и продаваме нефтохимически продукти, с цел да осигурим решения за развитието на енергийните ресурси на бъдещето. Ние се грижим за околната среда и сме горди от начините, по които служителите ни работят, за да я запазятИ след всички тези похвали, какво ли казват другите за тях?1. Фирма Шеврон е осъдена в САЩ за укриване на данъци с общ размер 3.25 милиарда долара /от 1970г. до 2000г./, чрез схеми на надписване на продажните цени за всеки барел произведен петрол.2. Фирма Шеврон безотговорно е замърсявала територията на Еквадор в продължение на 20 години /между 1972г. и 1992г./ и на 15 февруари 2011г. е осъдена да заплати 8.6 милиарда USD, заради замърсяването на територията и водите в Еквадор. Делото започва през 2003г.3. Фирма Шеврон е изляла е над 68 милиарда литра токсична вода в Амазонските гори.4. Фирма Шеврон е освободила над 11 милиона литра токсични отпадъци в Ричмънд, Калифорния, без да предупреди живущите в щата. В следствие на замърсяването, силно са се повишили респираторните заболявания и са нараснали раковите заболявания в района.5. Фирма Шеврон е осъдена в Ангола на 2 милиона USD за компенсация от нефтени разливи.6. Фирма Шеврон е осъдена в Калифорния да заплати 6 милиона USD глоба за нарушение на закона за чистия въздух и на 1 милион USD за екологични проекти.
496
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Долу Герб и неговите производни
495
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сега стана ли ви ясно защо Бойко тиквата махна Трайков и сложиха тоя ***
494
0
 
15
 
! Отговори
1111 преди 12 години
СМЪРТ на шистовия газ!!! СМЪРТ на фракинга!!! СМЪРТ за ГЕРБ!!!
493
1
 
13
 
! Отговори
сила преди 12 години
Абе това момче пикае още на тенекия ( за да му тропа) седнал да оправя България Ама такива като него най лесно се манипулират Той мисли че всичко дето хвърчи се яде.
492
2
 
12
 
! Отговори
кило дренки преди 12 години
Цяла Европа е зависима енергийно от Русия Само бай *** не иска И това идва не толкова от омраза към Русия ( българския народ не може да мрази Русия) мразят е управниците на България под натиска на сегашния ни задокеански господар АЕЦ Белене го погребаха точно под натиска от там Вижте всичко се случи след посещението на мадам Клинтън в България. И външния ни министър( интересно не мога да запомня името му) отиде при господаря си за прегръдка Ей сега ще е... майката на Добружа
491
0
 
18
 
! Отговори
възмутен преди 12 години
Според мен целият този цирк с Белене е, защото ГЕРБ са поели някакви ангажименти, да не кажа, че са получили и пари и подписали договор за добив на шистов газ и в този случай - няма накъде! Защо скриха доклада за икономическата ситуация около Белене - ами защото е икономически изгодна. Всичко опира до договор между България и Шеврон за добив на шистовия газ и най-нагло се подиграват в момента с целия български народ. Едва ли не герои се пишат, че са спрели Белене. Това са национални предатели.
490
0
 
4
 
! Отговори
Бай 100-ян преди 12 години
Бе, кът ти напишат нотите по-лесно се пее!
489
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
тоя фракинг за нас пак ще си е жив факинг
488
0
 
2
 
! Отговори
муха преди 12 години
ТО ТЯ ВЬОБЩЕ НЕ БЕШЕ ЗАКРИТА ТАЯ ТЕМА ПРОСТО ПАТРОНАСИ СИ ПЛАТИ ЗА ТЕАТЬРА ЗА А ДЬРЖИ МОНОПОЛА А НИЕ ДАЖЕ ГО АПЛОДИРАХМЕ ЗА ПРЕСТАВЛЕНИЕТО
487
13
 
5
 
! Отговори
за 550 преди 12 години
Франция има 80 реактора и може да си позволи забраната..........а в Германия седобива шистов газ от 1965. Започва в Англия, Румъния, Полша...........руснаците живо се интересуват от технологията същоГолям мерак имате да сме вързани за руската каруца ,друзя :) *** сте история, от онази дето никой не помни.......пис офф
486
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Газланд" Филмът на режисьора Джош Фокс разследва задълбочено технологията за добиване на шистов газ и ефектите върху околната среда и живота на хората. Технологията е патент на небезизвестната Халибъртън" на Дик Чейни и предвижда забиване на сонда на 2.500 метра в земята, след което чрез хидравличен удар с вода и над 596 химикали, се разцепват шистовите скали и газът се освобождава.Естествено, никаква технология не е способна да канализира целия освободен газ и той свободно се разпространява в почвата и всички подпочвени води по пътя си към земната повърхност. За капак остатъчните води от процеса се изхвърлят в реките и полетата, като водят след себе си болести и смърт. Отчаянието на жителите в районите за добив на шистов газ е отлично документирано от режисьора, събрал по време на снимките стотици свидетелства.В САЩ населението води непрекъсната борба срещу газодобивните компании, във Франция технологията се забрани със закон, в България...?!
485
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Система за водна електролиза под високо налягане, която е уникална разработка на Honda, произвежда водород. С компресор, който не е механичен, системата е почти безшумна и с висока енергийна ефективност. Използвайки слънчевата енергия и тази от електрическата мрежа, системата може да произвежда 1,5 кг водород за 24 часа. Това количество ще стигне на FCX Clarity да измине 150 км. Honda има за цел да развива още системата, за да предложи чисти източници на енергия за дома в бъдеще.
484
2
 
8
 
! Отговори
жоро преди 12 години
истината е - НА СТАДИОНА и само хеви метал с група- АК-47