А сега накъде – още по-зле, отговори си БСП

Не всичко е розово, но се справяме, отвърна им Симеон Дянков
10 май 2012 12:00,
74
А сега накъде – още по-зле, отговори си БСП
Вицепремиерът Симеон Дянков защити реформите в НС. Снимка: архив, БТА

"А сега накъде - още по-зле". Така червената депутатка Корнелия Нинова обобщи Националната програма за реформи, по която имаше разискване в парламента.

Тя отбеляза, че актуализираната национална програма за реформи е рестриктивна към бизнеса, антисоциална за хората и прокризисна за България.

Според левицата програмата не гарантира икономически растеж и приток на чуждестранни инвестиции, а данните за развитието на икономиката през януари и февруари 2012 г. са тревожни и показват риск за бюджетното изпълнение. 

"В нея има само две положителни неща – пенсионната реформа и строежът на  магистралите", отбеляза Нинова.

"Философията на пенсионната ви реформа е работи и умри. Министър-председателят съобразява строителството на автомагистралите с размножителния период на костенурки и червеношийки, но не ги съобразява с факта, че по тях не пътуват камиони и ТИР-ове, защото няма работеща икономика.

Не ги съобразява и с факта, че по тях няма да пътуват българи до морето и обратно, защото нямат пари за почивки. Извън тези две "постижения" на ГЕРБ националната програма за реформи не предлага никакви реформи", скочи червената депутатка.

Лидерът на ДСБ Иван Костов също смята, че няма радикална промяна в нито една от ключовите публични сфери на страната.

"Ако има реформи, след няколко месеца ще има резултати, ще има ефект. Къде е ефектът? Няма ефект, няма реформи", заяви Костов.

В отговор шефът на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова посочи, че по данни на Еврокомисията  11 държави през 2012 година ще изпаднат в рецесия.

"На този фон България се представя изключително добре и е сред страните с устойчив икономически растеж", отбеляза Стоянова.

"Бюджетната позиция на България през изминалите месеци се подобрява спрямо предходната година", каза вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков в края на дискусията.

Той прочете някои от заключенията на МВФ, чиято техническа визита в България приключва днес. Сред изводите на фонда са че "разумните и решителни политики и силните буфери осигуриха устойчивост на България по време на световната криза", "реформите за повишаване на събираемостта на ДДС дават заслужаващи поздравления резултати", "неотдавнашната пенсионна реформа ще донесе значителни икономии от четири процента от БВП
в средносрочен план".

"Тези изводи не означават, че всичко е розово, но от гледна точка на фискална, банкова, бюджетна политика България е една от малкото страни в ЕС, която засега се справя добре", коментира Дянков.

Той обаче отбеляза, че остават много предизвикателства пред България. Според него националната програма за реформи няма краткосрочен или антикризисен план, а има дългосрочна визия.

По думите му се предвижда по-голяма част от реформите, над 70%, да бъдат изпълнени до 2015 г., като работата вече е започнала по 3/4  от тях.

В крайна сметка Народното събрание задължи правителството при последваща актуализация да докладва за изпълнението на мерките, заложени в Националната програма за реформи.

Предвижда се Министерският съвет да докладва за изпълнението на мерките предимно в областта на фискалната политика, електронното управление, енергийната ефективност, административната реформа, както и реформата в системата на здравеопазването и образованието.

Приетото решение беше внесено от ПГ на ГЕРБ във връзка с разискванията по питането на народните представители от Коалиция за България Пламен Орешарски и Корнелия Нинова към вицепремиера
и министър на финансите Симеон Дянков относно Националната програма за реформи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
6
 
! Отговори
28 до 30 преди 11 години
Говоря за тесни специалисти, такива които се търсят навън и такива, в които работодателите са готови да инвестират за да ги привлекат. Колкото до езиците - английски и немски, английски и френски, английски и испански, английски и руски, както искаш да ги комбинираш. Все пак зависи къде искаш да отидеш. Ако си тръгнал за Германия - немския е задължителен първи език!
21
6
 
26
 
! Отговори
ФАКТ преди 11 години
ГЕРБ направиха генерална реформа в България...вкараха мутрите във властта.Гарантирано от ГЕРБ !
20
5
 
2
 
! Отговори
работещ преди 11 години
Анонимен 28, какво разбираш под "сериозна квалификация"? Годинките на квалифицирания нямат ли значение? И кои по-точно западни езици?
19
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сериозна квалификация, един-два западни езика и емиграция му е майката за спасение от Абсурдистан! Навън търсят хора, с желание да работят и да се развиват, а не такива с желание да седят на едно бюро и да получават бонуси под формата на десет работни заплати.ЕМИГРАЦИЯ!!!
18
1
 
2
 
! Отговори
работещ преди 11 години
Който ми е сложил минус на постинг 21, да каже, къде бъркам, кое не е вярно?
17
0
 
6
 
! Отговори
работещ преди 11 години
Анонимен 15, откъде това самочувствие на единствено работлив и кадърен? Какво работиш и къде, ако не е тайна? Няма нужда да посочваш име на фирма, просто кажи вида на дейността итвоята позиция, както и в коя държава действа.
16
2
 
19
 
! Отговори
do 4 преди 11 години
ще ли сме да бъдем като гърците,а бе вие наистина май вярвате че сте по добре от гърците.по *** народ от вас май няма братче.
15
11
 
19
 
! Отговори
работещ преди 11 години
Дянков, не може да е толкова ***, че да не разбира, че макар и 30% от една "реформа" (нали 70% предстоели до 2015 г.), изразени в действия за скърпване на бюджет и спазване на АДМИНИСТРАТИВНО наложени от ЕС "икономически" показатели, все на гърба на работещи и пенсионери (много по-високи основни цени, увеличение на трудав стаж и възраст за пенсия, увеличение на соц.осигуровки и пр.) са само административни счетоводителски хватки, НЕ реформа. Безчувствен селски хитрец - това е. ГЕРБаво ***.
14
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"А сега на къде",как на къде бе хер флик към най близкия затвор,а сети се сам защо....
13
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сгласен съм с констатациата, само дето, ако Виденов имаше 8 милиарда спестени в началото на управлението си щеще да управява доста по-успешно.Виденов нямаше събрани на куб 8 милиарда лева и все пак плати дълг от 2.5милиарда долара.Сега ББ изхарчи 4-4.5милиарда лева резерв и плаче като вдовица за .... заради тов, че трябва да плати 1.6 милиарда лева.
12
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 13Като сме стадо и плащаме, винаги ще има кой да ги прибира. Масова абдикация от всякакви плащания към държавни и общински бюджети - да ги видим тогава кърлежите чиновници как ще вземат по 20 заплати на година. Да излязат в реалната икономика да ги видим могат ли и 1 лв да изкарат... Гадове...
11
6
 
25
 
! Отговори
възмутен преди 11 години
Празни приказки се говорят - критики от всички страни! Иска ми се да чуя ясна програма за справяне с тази криза. ГЕРБ водят антисоциална политика, граничеща с геноцид. Срещу заплатени от нас вноски насреща държавата не ни предлага нищо - нито възможност за пенсиониране, нито здравеопазване. Това си е чисто престъпление срещу обществото. Искам Дянков да ми покаже внесените от държавата здравни вноски на държавните служители. 100 % съм убеден, че няма такива. Само грабене вече 3 години!
10
22
 
11
 
! Отговори
optimist преди 11 години
Избори 2013: Убий БСП - спаси България!
9
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само мързели са останали в държавата,които реват за пари без да работят-бедни,злобни,завистливи,време е да се спрат плащанията на всички кацнали на държавната хранилка като социални помощи ,който иска си намира работа,който не иска - все му е малко,затова сам да си ги изкара парите.
8
9
 
33
 
! Отговори
мдааа преди 11 години
Както я карат ГЕРБ скоро ше закрият България като държава.Тук ще останат само ***,мутри и милиционери.След ГЕРБ и потоп.
7
11
 
34
 
! Отговори
дедо преди 11 години
Посна пица,малка пица,а до година без пица.Те това е рефармата на Тиквата и неговия финансов министър Дянков.Деца,бегайте !
6
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да бе ... това за морето че няма да ходим не го вярвам. Всяка година е пълно морето.
5
4
 
14
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
Ne vsiko e rozovo kazva Diankov,samo Rizkata mi
4
9
 
24
 
! Отговори
коко преди 11 години
отдавна трябваше тоя мушмурок да се държи далеч от финансите на държавата.а сега ....
3
14
 
46
 
! Отговори
данъкоплатец преди 11 години
Реформата на ГЕРБ се нарича ГЕНОЦИД.