Пушиш на стадион – плащаш 500 лв. глоба

Депутатите въведоха редица забрани и за пушенето на открито
Обновена: 17 май 2012 16:37 | 17 май 2012 16:30,
313
Пушиш на стадион – плащаш 500 лв. глоба
Борисов не иска да се пуши на стодиона. Снимка: БТА

От 1 юни ще бъде забранено тютюнопушенето и на стадионите и детските площадки.

Парламентът прие на второ четене текстове от промените в Закона за здравето, с които се въвеждат ограничения за пушенето и на открити обществени места.

Още по темата
17 май 2012 11:45
444

По предложение на мнозинството беше забранено пушенето и на стадиони и други открити спортни обекти, летни кина, амфитеатри - по време на спортни и културни прояви, за които зрителите са купили билети.

Текстът не е подкрепен от водещата здравна комисия, но пък получи одобрение в пленарната зала.

От 300 до 500 лева ще е глобата, ако се пуши на забранени места, реши парламентът, който прие окончателно промените в Закона за здравето.

За второ нарушение глобата скача между 500 и 1000 лева. За едноличен търговец, който не спази забраните, санкцията е съответно между 1000 и 1500 лева за първо и от 1500 до 3000 лева за второ нарушение.

Юридическите лица, които не се съобразят с разпоредбите, са заплашени с глоби между 3000 и 5000 лева, а за второ нарушение - до 10 000 лева.

От своя страна министърът на здравеопазването Десислава Атанасова благодари на парламента за въвеждането на забраната. Тя определи поведението на депутатите като "европейско". Според нея няма да има скорошна промяна на поправките в закона.

По думите на Атанасова МВР също ще следи за спазването на закона.

Предложението за забрана на пушенето на стадиони и спортни съоръжения беше направено от премиера Бойко Борисов и предизвика вълна от реакции. Депутатите от ГЕРБ на няколко пъти се отказваха от идеята и после я връщаха на дневен ред.

В неделя премиерът за пореден път заяви, че подкрепя забраната за тютюнопушене на спортни съоръжения.

Той обясни, че не вижда защо някой трябва да търпи да му се дими по време на мач. Борисов допълни още, че ще настоява пред депутатите от ГЕРБ тази забрана да стане факт.

Думите му явно са дали ефект, защото днес народни представители от управляващото мнозинство внесоха предложението и то беше одобрено.

Забранява се още пушенето на прилежащите терени и тротоари на детските ясли, детските градини, училищата, ученическите общежития и местата, където се предоставят социални услуги за деца.

Ограничението важи и за площадките за игра и за открити обществени места, на които са организирани мероприятия за деца и ученици.

Не беше прието предложението да се забрани цигареният дим на спирките на обществения транспорт.

Ремзи Осман от ДПС посочи вредата от пушенето на спирките и поиска забраната да обхваща и тях. Важно е като се каже "а", да се каже и "б", коментира депутатът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


313
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
285
0
 
1
 
! Отговори
varg преди 11 години
на 112 ли да звъня ако видя да пушат
284
0
 
2
 
! Отговори
Димко преди 11 години
Те за това у УСА-та са зомбита.Имат повече закони ,които почват със "Забранява..." от колкото "Имаш право....".И да водеща страна са по дългове....Техните цели са да мачкат слабите и бедните за сметка на техният приоритет."Жълтуркото да баца за една купа ориз,за да може торбата с ла..на да си купува горивото за жълти стинки.....". И видяхме ги колко са велики на 11.09 срещу хора,които живеят в пещерии................
283
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
а дали ще забранят и чопленето на семки на стадионите или и за това ще глобяват , примерно 500 лева ?
282
0
 
2
 
! Отговори
Венелин преди 11 години
Дянков като не може да събере пари от акциз, ще се пробва да събере от глоби...
281
0
 
8
 
! Отговори
15161565656515516165 преди 11 години
Нямам думи за идиотизма на Герб, толкова глупости, толкова идиотщини сътвориха че нямат оправия два мандата след тях а и убитите от глад и мизерия сънародници ни можем ги върна. Само трепане за тази *** герберска нищо друго не заслужават
280
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Независимо,че съм пушач, съм за забраната за пушене на обществени места, НО още отсега виждам недомислие в закона,особено в тази му част:"По предложение на мнозинството беше забранено пушенето и на стадиони и други открити спортни обекти, летни кина, амфитеатри - по време на спортни и културни прояви, за които зрителите са купили билети." ЗАБЕЛЕЖЕТЕ забраната важи за мероприятия,за които са купени билети...А тези със свободен вход-няма забрана,така ли? Е това ако не е простотия,не знам кое е!
279
4
 
0
 
! Отговори
пфу преди 11 години
То комуните са си за идеоти по принцип, така, че не е лошо!
278
4
 
0
 
! Отговори
dimko nevidimko преди 11 години
у УСА-та не се пие на публични места, "твърд" алкохол се продава САМО в специализрани магазини, които след 19 часа са затворени, като ги гледам още са живи пък и водеща страна света май ги пишат...
277
0
 
6
 
! Отговори
bremer преди 11 години
Това вече е тъпотия. На стадиона на Вердер Бремен в самата Германия си се пуши и няма никакъв проблем. Разрешено си е. Вече прекалиха. :)))
276
0
 
12
 
! Отговори
Димко Пушич преди 11 години
Скоро да очакваме закон за забрана на пиенето на обществени места(защото и то вреди на здравето).Забрана на МПС-тата..!?А защо не забрана да дишате???Всичко друго ни е цъфнало и вързало та стигнаха до там да мислят за нашето здраве?????? За жалост все още има хора,които си мислят,че като избереш тоя или оня политик нещата ще се оправят....най много да ви "оправят" вас. ТРЯБВА ДА СЕ СМЕНИ ЦЯЛАТА СИСТЕМА.Комунизмът не стана,Хитлер не успя,капитализма явно също не работи...Време е за нещо друго
275
2
 
2
 
! Отговори
Мислещ преди 11 години
В Нова Зенландия е така, Ръсел Кроу го бяха глобили с над $350 за това, че пуши на стадион.
274
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А да ги видя куките как ще влизат да глобяват в агитките на Ботев, Локо, Левски и т.н. ЦИРК ТИКВА- скоро и във вашия град!
273
1
 
8
 
! Отговори
Коко преди 11 години
Интересно, как ще глобят някоя мутра запалила цигара в бар или дискотека. Вижда ми се абсурдно.
272
0
 
11
 
! Отговори
Бивш непушач преди 11 години
С 90 гласа "за" , 9 - "против" и 8 "въздържали се" депутатите приеха на второ четене промените в Закона за здравето......Този закон е приет съвсем не по правилата и трябва да се отмени от Конституционният съд!
271
0
 
5
 
! Отговори
Бивш непушач преди 11 години
В парламентарното право "кворум" е минималният брой народни представители, необходим за да се проведе едно парламентарно заседание и да се приемат парламентарни актове. Кворумът зависи от това какво мнозинство от народни представители се изисква за приемането на различните парламентарни актове. За провеждането на заседания, на които ще се приемат закони, кворумът трябва да бъде повече от 1/2 от всички народни представители - т.е. поне 50% + 1, или най-малко 121 души.
270
1
 
14
 
! Отговори
НЕпушач преди 11 години
Ха-ха-ха-ха! :)))) 500 лв....:) Е, не съм пушач и на мен ми пречи цигарения дим, но 500 лв. глоба си е цифра! :) Ама защо 500 само?? Направете е 5 000...или 50 000!!! И без това нямате мкозък да управлявате и да изкарвате пари освен със глоби и данъци! 500 лв... - това е все едно в Германия да е 2500 евро равностойността на тази глоба за пишене на забранено място
269
1
 
19
 
! Отговори
възмутен преди 11 години
Всички пушачи да очакват набези от полиция за евентуално нарушаване на закона за забрана на тютюнопушенето! До всеки гражданин полицай! Пари трябват в тази държава, и то както виждаме не малки глоби - 300 лв. и ако нямаш пари ще ти влязат в къщата като едни рекетьори и ще ти взета телевизора примерно. Че то това е целта. Да не мислите, че някой се загрижил за вашето здраве, напротив - нямат пари и се чудят как да пълнят бюджета!
268
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Заради този пресилен и абсурден закон ГЕРБ губи моя глас в следващите избори...
267
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ей ... съсипаха футбола сея... кой ше ходи кат не мое се разпищолиш и да пафкаш...Аве един частен фъпрос....това с дима...отнася ли се и за димките...или те са абсолютно безвредни а ?
266
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не сте ли чувауе, че по закона за запазване на веществата, нищо у Природата не се губи и като така дима от пушещите повънка нема да се изчезне и по некакъв начин тия отровни вещества пак ше си ги поемаме ? Същите обяснения като "пестете водЪтЪ" понеже явно като я ползваш повече, то тя вече изчезва незнайно в какви селения. *** вече това с "пистети вудътъ" го позабравихме ...