Плевнелиев: Няма промяна за изтеглянето ни от Афганистан

Президентът обсъжда с холандския премиер въпроса с Шенген
Обновена: 21 май 2012 10:56 | 21 май 2012 10:55,
86
Плевнелиев: Няма промяна за изтеглянето ни от Афганистан
Снимка:БТА

Няма промяна в плана за изтегляне на българския контингент от Афганистан. Това заяви президентът Росен Плевнелиев след първата сесия на срещата на НАТО в Чикаго.

"Ние сме прозрачен и търсен партньор. Не изненадваме неприятно съюзниците. Напротив те могат да бъдат сигурни, че когато кажем нещо ще го изпълним. Ако искаме да променим стратегията ни първите, които ще разберат ще бъдат не само българските граждани, но и нашите партньори", заяви Плевнелиев, цитиран от "Фокус". 

Още по темата

Той бил похвален от президента на САЩ Барак Обама при заснемането на общата снимка.

"Справяте се много добре. Последните данни, които имам са блестящи. Пожелавам ви успех", били думите на домакина на срещата на върха на алианса.

На първата сесия не е обсъждана позицията на Франция за по-ранното си изтегляне от Афганистан. Била е приета декларацията за способностите на НАТО, както и докладът за отбранителните способности на алианса и стратегията до 2020 г.

Иначе в речта си Плевнелиев е подчертал, че е важно да се работи заедно за партньорство с държавите.

"Видяхте колко успешно си партнираме и в Афганистан, и в операциите в Либия, но все пак НАТО и 28-те членки трябва да се фокусират върху собствените си възможности. Именно това е програмата НАТО 2020", обясни Плевнелиев.

На 15-минутна среща с холандския премиер Марк Рюте президентът е обсъдил и присъединяването на България към Шенген.

Той е подчертал, че всички родни институции продължават твърдо с реформите – особено в областта на правосъдието и вътрешните работи. Законът за конфискацията е голяма стъпка в тази посока, допълни президентът.

На срещата на най-високо равнище на НАТО в Чикаго ще бъде приета декларация за способностите на организацията, която ще се превърне в много силно послание за света, че държавите от Алианса са готови да поддържат силен отбранителния съюз независимо от рисковете и последствията от световната финансова криза.

 
Като част от тези способности се очаква да бъде обявено, че системата за противоракетна отбрана е въведена в първа фаза на оперативна готовност. Сред първите пет държави, които ще бъдат обхванати от ПРО. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Kolkoto po rano , po dobre ! Nqkoi talibani po4naha da vlizat s kartofi ot Garcia.
59
0
 
0
 
! Отговори
Kreti преди 11 години
България ще финансира издръжката на афганистанските сили за сигурност с 500 000 долара годишно след 2015 г., е решил Министерският съвет на Република България на 9 май, съобщи БТА.Със същото решение на президента се възлага да обяви размера на българския финансов ангажимент на срещата на най-високо равнище на НАТО в Чикаго, съобщи представител на българската делегация.
58
0
 
0
 
! Отговори
1949 преди 11 години
до 22 "млад6ито" - *** а 1968 година на кого "помагахме", или това не ти изнася и затова не знаеш за какво става дума
57
3
 
6
 
! Отговори
Mаcintosh преди 11 години
НАма нали искахте ГЕРБ, ето ви ги в целия има блясък! ГЕРБ чрез Плевнелиев ще ни накарат да коленичим пред американците. И тогава няма да има кой да ни помогне.
56
2
 
9
 
! Отговори
ОТ МО преди 11 години
ЗА КАКВО ХАРЧАТ ПАРИТЕ НИ ПЛЕВНЯТА И АНЬО.искам да ви стане нещо ясно. За министерството на отбраната от бюджета отиват 1 милиард лева(1 000 000 000), а за образование 300 милиона(300 000 000). Чрез тези пари за отбрани, ние пращаме войници, които се превръщат в суъчастници в един престъпен бизнес, като подпомагат да се продължи производството на мак в Афганистан. Т.е. хем хабим 3 пъти повече пари за отбрана от образование, хем подпомагаме населението на Земята да се трови с наркотици.
55
3
 
7
 
! Отговори
Денерис преди 11 години
Виждам как Плевнелиев вее ние продал на американците. Нипо хубаво не ни чака, щом Обама и свитата му са хвърлили око на нашата бедна страна. Кой знае какво ще искат от нас- на първо ямсто шистов газ, а какво ли следва не ми се мисли.
54
1
 
7
 
! Отговори
Шишо Бакшишо преди 11 години
Плевнелиев, важното е да си платим членския внос, другото не е от значение. Нали трябва и ние макар че сме най-бедната държава да допринесем с нещо за демократизирането на Афганистан, което непременно ще мине през разграбването на ресурсите...
53
2
 
4
 
! Отговори
Till Lindemann преди 11 години
Естествено, че няма да има промяна от наша страна, все пак сме видни натегачи, не че сме някакъв фактор в този алианс. Единственото, което блазни съюзниците е стратегическото ни положения, с тая никаква армия приличаме по-скоро на доброволчески отряд самоубийци на фона на великите сили. А патосът, с който Плевнелиев ни закопава в поредната мисия направо е способен да просълзи всеки!
52
2
 
6
 
! Отговори
Dora преди 11 години
Изобщо какво според вас разбира от сигурност един доскорошен министър на благоустройството?
51
2
 
7
 
! Отговори
Б преди 11 години
Франция изтегля контингента си, но ние не!Като нормален данъкоплатец не мога да рзабера какви ги "дъвчим" още в Афган и какъв ние "келепира" от цялата тази чисто американска интрига???Ако нашите политици са ... членове ... на НАТО, аз мисля, че останалите сме нормални граждани на Република България!
50
3
 
5
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 11 години
Щом те хвалят от Америка означава , че си се продал напълно . Щом обаче американец със загар те похвали , значи , че те считат за ***
49
4
 
7
 
! Отговори
Liybov преди 11 години
Плевнелиев и челна стойка да направи Холандия няма да сколаса да ни допусне ей така в Шенген. Ние с какво заслужихме това? Престъпността ли намаля, границите ли станаха по-сигурни, хората ли вече не искат да емигрират? Тази шушумига Росен ще подари от оскъдните ни стотинки, за да се натискаме на американците и да ни допуснат през задния вход в картела си.
48
3
 
9
 
! Отговори
lelia_marche преди 11 години
Росене, какво си запенил такъв?! На Обама му е точно през костюма за България и не мисля, че точно неговото одобрения и възхищение трябва да търсим! По-скоро на европейските ни партньори?!
47
3
 
6
 
! Отговори
koko_shanel преди 11 години
"Ние сме прозрачен и търсен партньор. "- Просто съм безмълвна! Прозрачен сем да, прозираме с простотията си и изказванията не на място, а за второто си личи че прозираме и с това, че послъгваме.
46
3
 
6
 
! Отговори
konsiel_gomes преди 11 години
Господин президент, искам да ви попитам чии български граници пазим в Афганистан, та толкова се натискате и четкате на Обама да стоим в Афганистан до самият край - защо не приберете момчетата? Толкова слаб президент не сме имали до сега!
45
4
 
9
 
! Отговори
нато преди 11 години
Някой може ли да обясни чий го дирим в Афганистан????? Бедна Бг спонсор на НАТО.
44
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Французите си изтеглят контингента защото са страхливи мръсни комунисти като вас които пишете тук *** такава !
43
3
 
16
 
! Отговори
or.skd meeliud преди 11 години
Плевнелиев е поставено лице , което изпълнява заповеди
42
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Прав си пернишкия винкел Гоце ставаше повече , само че ходеше главно на изток
41
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
***, *** как ще те трая цели 5г.да ни излагаш по света.С избирането на този *** умирам от срам като тръгне някъде извън България.Издънка след издънка.