"Галеви, Брендо и Ганчев - трите провала на МВР"

Румен Петков: Акциите на Цветанов са с цел да се впечатли Брюксел
3 юни 2012 20:17, Елка Василева
271
"Галеви, Брендо и Ганчев - трите провала на МВР"
Румен Петков. Снимка: архив, Булфото

Случаите с Братя Галеви, Брендо и Гриша Ганчев не са успехи, а провали за правителството. Това са псевдоакции, които целят единствено да впечатлим Брюксел в стил „няма недосегаеми хора” заради доклада за напредъка на България в борбата с организираната престъпност и корупцията. Това категорично мнение изказа пред bTV Румен Петков, министър на вътрешните работи в перода 2005-2008 година.

По думите му тезата, изразена по-рано от вътрешния министър Цветан Цветанов, че правителството на тройната коалиция е прикривало сочения за крупен наркотрафикант Евелин Банев-Брендо, е цинична лъжа. Според Петков точно по времето на кабинета „Станишев” България е станала пълноправен член на Интерпол и е действала активно по случая „Брендо”.

„От поведението на Цветанов лъха гузност. Той знае, че до 2005 г. по дейността на Брендо не е работено, а тогава секретар на МВР беше Бойко Борисов. Освен това точно по мое време през 2006-2007 година е арестуван Брендо, намирал се е под домашен арест няколко месеца и едва през 2008 г. е бил пуснат зад граница. Какво е свършило ведомството на Цветанов за 3-те години след нас, защо не е арестуван Брендо през това време”, попита предшественикът на Цветан Цветанов, намеквайки, че с действията си МВР е имало за цел не да хване наркобоса, а да го предупреди за планирани акции срещу него.

„Имам информация, че е правен е опит да се задържи лицето на летище София, но нещата са били неуспешни и така той е предупреден да прикрие дейността си, а по мое време беше арестуван и му бе повдигнато обвинение. Това ясно говори, че тогава той не е бил толериран, както казва Цветанов”, подчерта Румен Петков.

Евелин Банев е в ареста, като срещу него се водят едновременно две дела - за пране на пари и за екстрадирането му в Италия заради трафик на наркотици. Според съда има данни, че Брендо е обмислял да премине границата незаконно и да се укрие. До седмица се очаква съдът да реши дали наркотрафикантът ще бъде предаден на властите в Италия.

Румен Петков посочи бягството на дупнишките бизнесмени, известни като Братя Галеви, като „позор за МВР” и „подигравка с цяла България”. „Това е дело с голям обществен интерес, не може подсъдимите с осъдителни присъди да бъдат оставени без контрол”, възмути се бившият вътрешен министър и твърдо отрече някога да е „пил кафе с двамата престъпници – клевета, която има за цел МВР да прикрие собствените си неудачи”.

Пламен Галев и Ангел Христов бяха обявени за международно издирване, след като изчезнаха непосредствено след обявяването на осъдителните им присъди за ръководене на организирана престъпна група.

Румен Петков ясно посочи и третия голям провал на МВР – акцията срещу бизнесмена Гриша Ганчев. Според политика от БСП обвиненията срещу собственика на „Литекс” са безпочвени.

„ Има такава агресия и същевременно липса на доказателства срещу него. Не мисля, че нормален човек ще прати детето си в чужбина и ще го върне тук, за да го накара да краде ДДС. Освен това полицията не действа последователно - един път обвиняват сина му, че е лидер на престъпна група, а после казват, че самият Ганчев е лидер... Тези обвинения ще се провалят с гръм и трясък, сигурен съм”, прогнозира Петков.

Наскоро Гриша Ганчев беше обвинен, че ръководи престъпна група за данъчни измами, в която участва и синът му Данаил. Ловешкият бизнесмен бе обвинен и за закана за убийство чрез трето лице по телефона срещу шефа на НАП Красимир Стефанов. Ганчев бе задържан за 24 часа, но плати рекордна парична гаранция от половин милион лева и излезе от ареста. Преди дни той обяви, че ще разпродаде целия си бизнес и ще се оттегли от досегашната си дейност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


271
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
3
 
15
 
! Отговори
член първи преди 11 години
Пишльо ла Фонтен отново с менторски стил като последна инстанция, а простия народ слуша и цъка - идилия!
33
0
 
9
 
! Отговори
Ужас преди 11 години
И организаторите на организираната престъпност се чудят как да прикрият държавните служители мутри тероризирали народа години наред!Нали Всички са агенти под прикритие на МВР?
32
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
МВР - Маджо вика РуменТози няма право да говори. И сегашните не са по-добри, но този има кръвта на Георги Стоев по ръцете си.
31
3
 
11
 
! Отговори
Голем Праз преди 11 години
Румене, къде ти е амероканската виза и защо ти я взеха? Ние знаем методите ти научени в шесто и много се забавляваме.....
30
4
 
9
 
! Отговори
Вожда преди 11 години
Айде бе и на вас да ви врътнат канелката и вие ще плачете...пие му се на човека. к.во толкова?
29
5
 
11
 
! Отговори
фокси преди 11 години
Боже ,кой го казва това!? Нали точно заради Галевите те изгониха теб бе,да не би да си забравил че беше министър на МВР в правителството на тройната обирджийница и пак заради тези братя по далавера,не ти дават виза за щатите..да го разправя някой друг ,ще е смешно,но казано от твоите уста е повече от подигравка към българите,независимо какъв цвят избиратели са!
28
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много интересно, как с лека ръка всички привърженици на Герба, забравят престъпното минало на любимците си.Що така ???
27
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ti pak da ne si mnogo hybav ,kakiva kato vas boiko tr.da vi nabyta v zatvorite i tam da si ostanete.
26
4
 
19
 
! Отговори
Галеви преди 11 години
"Румене предай на Бойко, че сме добре и кацнахме благополучно. Благодарим ви за всичко и няма да забравим, какво направихте за нас. Когато искате сте добре дошли. Ако видиш Цецо му кажи, че сме му задължени. Поздрави на партията и целувки от слънчевите земи."Из писмото на Галеви към Румбата!
25
7
 
12
 
! Отговори
Дани преди 11 години
Алкохолика и закрилника на престъпния босове реве, да плачи. Вече няма кой да му донася и плаща. Този е за затвора, а не да дава съвети.
24
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Явно Румен "Шадрафана" е усетил жегата зад ъгъла и сега отбива водата отдалече, но чини ми се ще го застигне и него скоро "народната любов". Надявам се искрено да го видя на подсъдимата скамейка този ***, но съдейки по практиката на българския независим съд, това ще е само загуба на време и народна пара. Единствените хора които печелят в момента са политици, съдии, адвокати, съдебни изпълнители и престъпниците. Другите плащат така зрелища под формата на данъци и акциз.
23
7
 
17
 
! Отговори
да-да,ама не до № 15 преди 11 години
То и генерал Мануел Нориега беше картотекиран в ЦРУ и работеше за тях,ама сега е в затвора за 40 години...Същото го очаква и тиквата,ако преди това не го очистят...Остани си със здраве и на следващите исбори мисли...
22
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Цветанов пак се е изложил-нормално
21
10
 
11
 
! Отговори
Анкета преди 11 години
Кой ви е по-противен? За Р.Овч. "+"За Румен Петков "-"Ако пък ако е Гоце, просто плювнете!!!!!
20
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На тоз само физиономията му като видя разбирам че е свързан с мафията
19
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 15 ЦРУ го водят като наркотрафикант в картотеката на служителите си, ако не знайш
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Клептокрация Чалгаристан
17
0
 
4
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
Tova e krivorazbrana Demokracia,na Silovite Ministerstva ne im triabva politicesko lice,a hora ot bransha koito znaiat nestata ot kuhniata,a inace roliata na civilen Ministar celi samo edno da se prikrivat nashite i da se pritiskat cuzdite
16
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
пикаещия в шадравана, като бивш министър на мвр, знае най-добре!
15
4
 
20
 
! Отговори
hagen преди 11 години
Присмял се хърбел на щърбел.Защо Р.Петков не разкаже как по негово време арестувания зад границаАлександър Пешов и конвоиран до летище София с белезници на ръце успя да избяга от конвоя на летище София.А за случая Брендо той много добре знае че разследването на италианската полиция беше прекратено заради изтичане на информация от неговите служби.