Русия е приела да строи блок в АЕЦ "Козлодуй" вместо "Белене"

Кириенко: "Клиентът винаги е прав. За вашите пари - какъвто искате каприз"
8 юни 2012 10:15, Елка Василева
31
Русия е приела да строи блок в АЕЦ "Козлодуй" вместо "Белене"
Площадката, която беше подготвяна за АЕЦ "Белене". Снимка: архив, Булфото

Руската държавна корпорация Росатом е готова вместо два блока на АЕЦ „Белене“ да построи един в АЕЦ „Козлодуй“, заяви ръководителят на Росатом Сергей Кириенко.

"Клиентът винаги е прав. За вашите пари - какъвто искате каприз", изтъкна той в отговор на въпрос на ИТАР-ТАСС.

Кириенко предупреди, че новият продукт ще изисква дълга подготовка. "В най-добрия случай работата ще започне след три-четири години", посочи той. По думите му сега работата по подготовката за новата поръчка върви активно, а "стопанските субекти работят по решаване на съществуващите въпроси, включително по изплащането на вече изпълнените работи".

Още по темата

Росатом гледа положително на плановете на България да построи нов блок на АЕЦ „Козлодуй“, но "това не е много икономически оправдано", отбеляза Кириенко. "Белене беше най-евтиния проект за изграждане на АЕЦ в Европа, не изискваше инвестиции от страна на България, всички останали централи струват по-скъпо", посочи ръководителят на Росатом. Но по думите на Кириенко "това е право на правителството на България и ние се отнасяме към него с пълно уважение".

Преди два дни от Москва дойде новината, че България е предложила на руската държавна корпорация Росатом да участва в изграждането на седми реактор на АЕЦ „Козлодуй“. Това беше съобщено от заместник генералният директор на Росатом Кирил Комаров.

„От българите имаме предложение да обмислим наше участие в изграждането на седми блок на АЕЦ „Козлодуй“. Смятам, че въпреки отказа на България да строи АЕЦ „Белене“ нашето сътрудничество ще продължи и за това има перспективи“, каза Комаров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
furious преди 11 години
не вярвам на тази новина-нов блок след десет години вместо веднага аец белене-там всичко е готово, даже ако още се помотат наште, ще трябва да се дават пари за консервация на готовата площадка за 1 милиар,дотук струва да се направи тази уникална площадка с всички европейски и световни лицензи за опериране на ядрена централа-не знам точно какво иска бойко, но със сигурност не е доброто бъдеще на българия- вероятно има споразумение за нова зависимост- от турция и румъния за внос на ток
24
2
 
2
 
! Отговори
до 24 от славянин преди 11 години
Тя винаги е била такава за разлика от ''демократите''от двете страни на атлантика! Това и решение е най-добър пример за разликата между славянската и *ската душа!
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 16. Точно
22
2
 
12
 
! Отговори
РУСИЯ НЕ ВЯРВА ГЕРБ преди 11 години
Уорлик и Костов крадат народа чрез ТЕЦ-МАРИЦА, БОКО НЕРАЗУМНИЙ ГИ ПОСЛУША И ИЗПЪЛНИ ЖЕЛАНИЕТО ИМ ДА СЕ ОТКАЖЕМ ОТ АЕЦ-БЕЛЕНЕ!Б.Б."НЕ СА НИ НУЖНИ ЯДРЕНИ МОЩНОСТИ,ЩЕ УДЪЛЖИМ ЖИВОТА НА 5 И 6 БЛОК В КОЗЛОДУЙ.ПРОДАВАМЕ ОБОРУДВАНЕТО ЗА БЕЛЕНЕ.НЯМА ДА ГО ПРОДАВАМЕ,ЩЕ СЕ МОЛИМ НА РУСНАЦИТЕ ДА СТРОЯТ 7 БЛОК В КОЗЛОДУЙ.КИРИЕНКО:"НЯМА ПРОБЛЕМ ДА СТРОИМ 7 БЛОК,ПОМИСЛЕТЕ СИ КОЕ Е ПО ИЗГОДНО ЗА ВАС /БЕЛЕНЕ Е ПО-ДОБРИЯ ВАРИАНТ./ НЕКА МИНАТ 4-5 ГОДИНИ И ЩЕ ВИДИМ.ДА ВИ **А *У*КАТА ****НА ГЕРБЕРИ НЕНОРМАЛНИ!
21
3
 
3
 
! Отговори
а преди 11 години
Брей, тя Русия станала много "великодушна"!
20
2
 
5
 
! Отговори
ВАша преди 11 години
"не е наглост, а е така - за да правиш такъв проект, трябва държавата да се обърна с искане, а не те да дойдат и да питат "абе искате ли тука едно АЕЦ-че да ви спретнем" позаинтересувай се малко как стоят нещата в тая индустрия"Ами нека да питат! Да направят референдум! Не може такъв огромен проект, който засяга бъдещето на страната за следващите 60 години бъде изоставен от безотговрните ни управляващи!
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
хтхтхтххт
18
1
 
3
 
! Отговори
Дре преди 11 години
20 - открито се бори, да.... мешайки се открито във вътрешната политика на суверенна държава, представлявайки "великата сила САЩ" и защитавайки частни бизнес интереси21 - не е наглост, а е така - за да правиш такъв проект, трябва държавата да се обърна с искане, а не те да дойдат и да питат "абе искате ли тука едно АЕЦ-че да ви спретнем" позаинтересувай се малко как стоят нещата в тая индустрия
17
7
 
1
 
! Отговори
Надупен преди 11 години
Руска наглост, изкараха ни че сами ги каним а то ситуацията бе - "ще те питам нещо ама ще ми кажеш да". Надупени сме другари, надупени към северноазиатската хунта.
16
1
 
5
 
! Отговори
Лютиче преди 11 години
Проста аритметика, ама българското правителство пак не може да я реши! 5млрд. $ за един реактор, срещу 6 млрд. Е за двата реактора, все едно да ми предложат да си купя 2 чифта обувки за 60 лева, а само един за 50 лв. и аз да откажа!?
15
0
 
1
 
! Отговори
REDvayler преди 11 години
assyta, не е луд този, който яде баницата, а този, който му я дава!
14
0
 
9
 
! Отговори
assyta преди 11 години
Ама моля ви се, кой няма да иска да построи един реактор за 5 млрд. долара, вместо да се разправа за цената на два в Белене, дали е 5, дали е 6 млрд. евро?!?
13
2
 
8
 
! Отговори
ГЕРБЕР ДО 13 преди 11 години
АБЕ ТЕ РУСНАЦИТЕ НЕ БИЛИ БАЛЪЦИ КАТО НАС!!!!!!АМИ СЕГА.................???????????????????
12
3
 
5
 
! Отговори
РУСНАК преди 11 години
НЕ МИСЛЕТЕ,ЧЕ РУСНАЦИТЕ ЩЕ ПАДНАТ НА КОЛЕНЕ!!!!ЗАБРАВЕТЕ,ЧЕ ЩЕ СТРОЯТ 7-МИ БЛОК!!!!!ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ГЕРБ ШАНТАЖИРА ЕЖЕДНЕВНО БЪЛГАРИТЕ!!!!!ЩЕ ВИДИМ СЛЕД ИЗБОРИТЕ КЪДЕ ЩЕ СТРОИМ!!!!!!Кириенко предупреди, че новият продукт ще изисква дълга подготовка. "В най-добрия случай работата ще започне след три-четири години", посочи той. По думите му сега работата по подготовката за новата поръчка върви активно, а "стопанските субекти работят по решаване на съществуващите въпроси, включително по изплащането на вече изпълнените работи".
11
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БОЙКО И ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ГЕРБ ДА КАЖАТ ПУБЛИЧНО КАКВИ СА АРГУМЕНТИТЕ ЗА СТРОИТЕЛСТВОТО НА 7-МИ БЛОК В КОЗЛОДУЙ?ЗАЩО РУСНАЦИТЕ САМО ТЕ МОГАТ ДА ГО ПОСТРОЯТ????ЗАЩО НА ЛИЦЕНЗИРАНАТА ПЛОЩАДКА В БЕЛЕНЕ РУСНАЦИТЕ НЕ ТРЯБВА ДА СТРОЯТ?????ДА КАЖАТ КОЕ Е ЩЕ ИЗЛЕЗЕ ПО-СКЪПО - НОВИ ПРОУЧВАНИЯ,ЛИЦЕНЗИ,СТРЕС ТЕСТОВЕ И ДР.?ЗАЩО ОСВОБОДИХА АЛЕКСАНДЪР НИКОЛОВ ДИРЕКТОРА НА АЕЦ-КОЗЛОДУЙ И СИ ПОСТАВИХА ЧОВЕК КОЙТО РАЗБИРА ЕДИНСТВЕНО ОТ ХЛЕБОПРОИЗВОДСТВО/АЕЦ НЕ Е ХЛЕБОПЕКАРНА!!!!!!!/
10
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Където има руско-български проект съвсем скоро се обособява руска колония с телени мрежи и паравоенни формирования на БЪЛГАРСКА ТЕРИТОРИЯ - справки Лукойл и АЕЦ Козлодуй. Така ще стане и ако се построи газопровода ЮЖЕН ПОТОП, ще има на всеки 20км сили за бързо реагиране с вертолети, танкове и пияни спецназовци.
9
1
 
3
 
! Отговори
Дре до 3 преди 11 години
С риск да бъда погнат ще ти кажа някои неща, ти ще решиш какво и как да правиш с информацията:Запада ни натиска да се откъснем от Русия щото така им изнася! Русия е притисната поради факта че "някои" държави ги е яд че са бъкани с ресурси и ако искат могат сами да си живеят още много години. БГ се оказва шахматна дъска на чужди спорове, наще мижитурки политици са продажни за лични облаги, народа изплаща дългове с поколения... Шистов в Белене и Westinghouse за 7ми Козлодуй, щракват ли парчетата
8
4
 
4
 
! Отговори
Ваша преди 11 години
Подиграват се с хората вече! Уж им беше скъп проекта "Белене", а сега със седми реактор ще ни излезе 2 пъти по-скъпо! И какво само се пънат герберите, че не искали "Белене", защото видиш ли ще черпим енергия от вече стари технологии, западните страни използвали ВЕИ! Айде сега да видим дали искате 7-ми реактор и ще подкрепите вожда си!
7
0
 
5
 
! Отговори
Дре до 1 преди 11 години
Що реши че софиянци си правиме бизнеса по-лесно в Козлодуй!?! То далаверата Белене върви от няколко години, "софиянци" както им викаш, намазаха милиони и АЕЦ няма... По-скоро помисли и разбери рокадите дето се правят, чий интереси се обслужват с ТВОЙТЕ и мойте пари и докога... ама е по-лесно на "софиянци" и "селяни" да се делим, че понеже сме си злобнички, завистливи и ако може на готово да ни го поднесат та да не се налага да си мърдаме *** и да си тормозим мозъка за да стане нещо!!!
6
0
 
4
 
! Отговори
ТиквУни преди 11 години
Само го местиме от единия крачол в другия