Партиите са в картел за ВСС, възмути се Кунева

Как така Цветанов си говори с висши магистрати, скочиха от "България на гражданите"
15 юни 2012 18:48,
60
Партиите са в картел за ВСС, възмути се Кунева
Не можем да отлагаме повече, заяви Меглена Кунева. Снимка: Impact press group

Лидерът на гражданско сдружение “България на гражданите“ Меглена Кунева, която предстои да учреди партията си на 1 юли, одобри налагането на вето от президента Росен Плевнелиев  върху промените в Закона за съдебната власт.

По нейни думи това е едно добро начало, но не е достатъчно. Плевнелиев наложи вето върху промените само в частта, свързана с т.нар. “кариерни бонуси“ за магистратите, които предвиждат след изтичането на мандатите на членовете на ВСС и инспекторите от Инспектората към ВСС, те да бъдат назначавани на позиция, по-висока от тази, която са заемали преди избирането им.

Още по темата

Кунева изрази надежда парламентът да отиде по-далеч и след връщането на Закона в пленарна зала да преразгледа и други текстове от него.

Тя разкритикува и начина, по който беше наложено ветото. По думите на Кунева премиерът Бойко Борисов уронва престижа на президентската и парламентарната институция. От една страна той не дава свобода на парламентарната група на ГЕРБ и налага еднолично решенията си, а от друга обявява президентското вето преди самия Плевнелиев, обясни тя.

Dnes.bg припомня, че още вчера Борисов каза, че ще има такова вето, а Плевнелиев го обяви официално днес сутринта.

По нейни думи парламентарна квота във Висшия съдебен съвет /ВСС/ представлява политически картел, обединение между управляващите и опозицията. Всяка политическа сила се била съгласила със сегашния начин на избор и си мълчи, за да може да има свои представители във ВСС и да е наясно какво се случва там.
Кунева поиска и по-голяма прозрачност при избиране на членове на ВСС

Тази част от закона предизвика бурни дебати в общественото пространство. От Брюксел препоръчаха това да става чрез пряк избор, но управляващите обясниха, че това няма как да се случи при избора на нов ВСС тази година. Те обещаха прекия избор на членове на Съвета да стане факт от 2017 година. Днес Кунева обясни, че не може да отлагаме повече тези промени. По нейни думи до 2017 година ще изгубим доверието на много млади хора, които вярват в съдебната власт.

Този закон не цели да укрепи независимостта на съдебната система, а точно обратното, смятат от “България на гражданите“.

По думите на лидера на сдружението трябват ясни критерии при избора на членовете на ВСС. Според Кунева група неправителствени организации отдавна са внесли в парламента предложения за изготвяне на въпросните критерии, но те отлежават в чекмедже.

“Отворете това чекмедже“, призова тя.

“Няма правова държава без независима съдебна система. Съдебната система пък не може да е независима без самите магистрати да са такива“, обясни адвокат Георги Атанасов, учредител на “България на гражданите“. Той възрази остро срещу намесата на вътрешния министър Цветан Цветанов в съдебната система.

По думите на Атанасов не е нормално Цветанов да казва, че ведомството му е скачен съд със съдебната система, при положение че това са съвсем отделни власти. Юристът разкритикува остро и думите на вътрешния министър,че говори всеки ден с магистрати.

“Дали въпросните магистрати си правят отвод всеки път, когато Цветанов се обади да говорят по въпроси, свързани с дадени дела? Дали ще си направят отвод, когато в съдебната зала като обвиняем влезе някой от подчинените на Цветанов?“, запита Атанасов. Той се зачуди и защо ако въпросните разговори са процесуални, няма протоколи за тях.

Кунева засегна и темата за жените в съдебната система. По нейни думи е изключително странно, че не се говори за жена главен прокурор.

Тя обясни, че неин приоритет от тук нататък ще бъде кариерното развитие на дамите. Тя добави, че поне една от длъжностите в “трите големи на съдебнатата власт“ - председател на Върховния административен съд, председател на Върховния касационен съд или главен прокурор трябва да се заема от дама.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
3
 
12
 
! Отговори
ь преди 11 години
Просто не обръщайте внимание на това дърто евродепуте
12
1
 
14
 
! Отговори
Един преди 11 години
А га беше адвокатка в кантората на Андрей Делчев, биш шеф на правния отдел на Жан Виденов,венцеславеше съдиите и съвета. Сега-ВСС бил партиен картел. Ами нали и ти с такива се събра-отпадъците от всички политически партии. Твоята партия ще е картел на ренегатите.
11
1
 
5
 
! Отговори
.....? преди 11 години
Когато кунева е в опозиция ,...положението стана обратното ,.....кой е виновен?
10
3
 
10
 
! Отговори
алооо,Куневааа,... преди 11 години
...а 20г.,как беше .......,май същото !?Аман от политици и *** в Бг!
9
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пръмова колко е часа закъсняваш за следващото затваряне на реакторите ли ?
8
4
 
6
 
! Отговори
Хорхе преди 11 години
Вижте кой е най-новият сол-т3232 на Кунева-Пръмова-Даниел Вълчев. От БКП, той премина последователно през СДС, НДСВ, отърка се около Фандъкова, а сега чисто нов се пъчи около Кунева. Досега не ни е управлявала само партията на фурнаджийските лопати-ренегати, каквато ще бъде бъдещата партия на тази добра женица. А партията й е като битпазар-люспите от НДСВ,БКП, ДСБ, СДС и сие.
7
5
 
16
 
! Отговори
Благодаря Ви преди 11 години
нормални хора, че въпреки всички идиотии не сте забравили какво направи тази жена, която спокойно може да бъде наречена един от най-големите национални предатели в най-новата ни история. Благодаря Ви, че разчитате притворството, прикрито зад физиономията на училищна смотла. Дано този път *** не успеят да ни пробутат аватар на олигарсите около кръга "Монтерей".
6
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТАЯ СЕ ПРАВИ НА НОВИЯ СПАСИТЕЛ, НИЕ ВЕЧЕ СИ ИМАМЕ!
5
13
 
3
 
! Отговори
галактика преди 11 години
Ще см доволна, ако първата й задача е да въведе ред за потребителите на Топлофикация /стара, занемарена тема/, но жизнено важна за мнохо хора.
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Намалете броя на ВСС.
3
3
 
11
 
! Отговори
ГОРД БЪЛГАРИН преди 11 години
Благодаря Ви Българи! За първи път в новата ни история НЯМА да гласувате за нов налаган спасител! Благодаря ви!!!
2
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Докато го л*паше на Б-розу, трябваше да се з*давиш..
1
5
 
22
 
! Отговори
тихата_стъпка преди 11 години
Ех Кунева, Кунева, толкова сме слушали историята на лъжливото овчарче, че просто не знам на какво се надяваш на тия избори. Между другото как спиш нощем, след като затвори четири напълно функциониращи реактора на АЕЦ-а ни?