Плевнелиев - за туризма, против дефицита на информация

Президентът наложил вето, за да може двете страни да се разберат
Обновена: 18 юни 2012 14:54 | 18 юни 2012 13:20,
156
Плевнелиев -  за туризма, против дефицита на информация
Плевнелиев иска консенсус. Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев наложил вето върху Закона за горите, за да даде възможност еколозите и депутатите да стигнат до консенсус по спорните теми.

„С налагането на ветото дадох шанс, както на едната, така и на другата страна вместо да блокират пътищата на България, да се съберат заедно в парламента и да намерят заедно решението“, коментира държавният глава.

„Посочил съм ясно, че аз съм „за” развитието на регионите, че не трябва да се пропилява шансът да се печели от туризъм. Но това не бива да става в дефицит на информация“, добави президентът.

Той е сигурен, че следващите няколко седмици в Народното събрание ще се работи прозрачно по приемането на закона.

„Познавам региона на Банско много добре. Преди да има писти, половината от населението се занимаваше с незаконна сеч. Когато дойдоха пистите, посегателствата в горите намаляха”, каза още той.

Той заяви, че ще бъде на страната на регионите и е категорично „за” ски туризма, сноуборда и всички, които по екологичен начин могат да използват природните дадености.

Още по темата
След като три дни екоактивисти блокираха „Орлов мост“ в столицата, държавният глава наложи вето на Закона за горите.
Според президента промените създават основателни съмнения за несъответствие с основните начала на Конституцията и правата на гражданите, за противоречие с правото на Европейския съюз и за небалансирани решения, които ще ни изправят пред непоправими последици за околната среда.

Опазването, защитата и подобряването на качеството на природата и горските ресурси не е само национална цел, а и общоевропейска, пише още в мотивите на Плевнелиев.

В края на миналата седмица правителството и представители на екоорганизации постигнаха съгласие по три от общо четири спорни промени в Закона за горите.

По най-спорния въпрос обаче – дали да се прави промяна на предназначението на горски територии, когато става въпрос за строеж на спортни съоръжения, все още няма постигнато съгласие. След разговорите днес при премиера Борисов стана ясно, че няма постигнат консенсус.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всеки дърпа баницата към него си и близките му и никой не мисли за хората,чиито интереси се е клел да пази
95
1
 
10
 
! Отговори
djon преди 11 години
Поредната марионетка до сега бяха в ръцете на ДС сега на Мутрите
94
1
 
17
 
! Отговори
nemam nervi преди 11 години
По- добре щеше да е президента да се казва Юлия Плевнелиева
93
1
 
5
 
! Отговори
NERON преди 11 години
PLEVELA JENA SI NE MOJE DA KOMANDVA TA CIAL NAROD LI ,JENA MY GO NAPRAVI ZA POSMESHISTE PRED CIALA EVROPA I BULGARIA ,KUKLA NA KONCI E PLEVELA I KVOTO MU NAREDI PARTIATA LUBIMA TOVA PRAVI ,NE E NADPARTIEN PREZIDENT TOVA MEKOTELO . ZA KVO IZOB6T OI E NA BG PREZDIENT .DA MY PLA6TAME PATYVANIATA I TLUSTAT ZAPLATA I GARDOVETE LI !!!!
92
1
 
9
 
! Отговори
dr.Red преди 11 години
Мда! Питам се има ли смисъл от президентската институция при условие, че Б.Б. мисли вместо Плевнелиев, нарежда му какво да прави и въобще му дърпа конците. Т.е. имаме си един самодържавец - с изказ и поведение на не напреднала в учението си мутра - няма смисъл от президент - особено пък от тоя. Като се замисля - даже нямаме необходимост и от парламент, конституция...от нищо нямаме нужда..само от 100 метров паметник на Боцко като този на Ким Ир Сен. за да си почиват гаргите на него и да го цвъкат
91
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Познавам региона на Банско много добре. Преди да има писти, половината от населението се занимаваше с незаконна сеч. Когато дойдоха пистите, посегателствата в горите намаляха, каза още той.Смех та смех,това го каза Цветанов в ситрепния блок на BTV тази сутрин.Каза,че полицай на лифта му казал,че тези които сега работели на кабинките преди се занимвали със незаконна сеч. Боже колко мъка има по този свят боже.
90
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
скандалното е това, че ще се унищожи повече или по-малко гора, ще се изсече, но пред Европа тези писти отново ще се водят ГОРА. Горски фонд. Така на книга горският фонд се увеличи с трънливите планински ливади. И какво има по тия ливади - хвойна, шипка и други тръняци. Държавата не залесява НИЩО. И така е от петнадесет години. А всяка година се изсичат 8 милиона кубика, като лъжат че половината са паднала маса при положение че няма дървосекач който да е отсекъл паднало дърво. ПИТАЙТЕ ГИ!!!!!!!!!
89
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Еколозите нима не разбират че и в момента се сече под прираста на гората, защото се лъже с прираста. Като отпадна възможността да се сечат малките частни гори без лесоустройствен план ще се изсекат повече гори, защото лесоустройствен план на парче гора е много скъп и може да се избие с прекомерна сеч после. Защо собственикът да не си събира падналите дървета например а да гният???? Въобще отменят се текстове по тези искания но за лифтовете В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ. Много плитко и просто.
88
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И ние сме против дефицита на информация,но ние за разлика от вас,нямаме властта да направим нещо по въпроса...
87
1
 
15
 
! Отговори
Цвъки преди 11 години
Да ги *** у туристите, дето ги събират на Банско, Боровец и Пампорово!Цела нощ лющят водка с бира и ракия с вино, после спят до обед, после са качват с лифтовете до къде може, пият по две-три бири да им светне, после си земат лифта за надоле, хапнат, дремнат и къде полунощ пак почва туризма!За такъв туризъм верно требват мноо инвестиции у асфалт, бетон и железо! Затова и един уникален български град като банско се превърна в бетонен вертеп като Слънчев бряг!
86
3
 
4
 
! Отговори
повече от ясно преди 11 години
Райко ти си най- смешен със скалъпените си изказванияКакаво общо с темата има сега пък Вицепремиера г-н Цветан Цветанов?!?!
85
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
abe hora kakvo samo si pishem tuk daite da gi nakajem ina4e nqma da se nau4at samo protesti sta4ki zatvarqne na patishta da gi vidim ne sa pove4e ot nas sas sigornost dori i ARMIQTA DA IZVADQT PAK NE SA POVE4E OT NAS DO KOGA SHTE GI TARPIM GADNITE MUTRI I PODLOGI SE PITAM
84
1
 
2
 
! Отговори
плевнялиев преди 11 години
тиририрам тирирам тирирам
83
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Милия Мики Маус колко смел е, да върне закон за който тиквата-слънце е казал вече че "няма да позволи повторно гледане на Закона за горите"
82
3
 
18
 
! Отговори
Ю преди 11 години
Росене, айде прибирай се в къщи, че малкия пак напълни памперса :)
81
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Наложи вето за да спрат протестите.Единственият полезен ход на Боко.Той нареди Росенчо изпълни. Те това е президент та дрънка - кукла на конци.
80
5
 
2
 
! Отговори
98 преди 11 години
да бе да пеш се ходи...аз си дрифтя редовно с бавареца из планините, а такива като тебе си мислят, че дишат чист въздух....много сте ми смешни :) Да не говориме къде си мяткам празните шишета и опаковките от цигари :) *** пак на планина *** :)
79
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
МАРХАБА , РАСИ АСАНОВ ПЛЕВНЕЛИЕВ ЕФЕНДИ!БУГЮН НАСАЛ СЪН ?АФЕРИМ, МАШАЛЛА БИЗИМ ОГЛАН!
78
12
 
8
 
! Отговори
до 100 преди 11 години
Дори зад латиницата прозира чудовищната ти неграмотност. Прави са социолозите, че само неграмотните, пенсионерите и *** не гласуват за ГЕРБ.
77
2
 
7
 
! Отговори
РОм преди 11 години
вие българите сте ми много забавни...за какви неща се карате, а през това време ние си ви цицаме като пиявички :) Те седнали за горите да се притесняват...не виждате под собствените ви балкони какво е за гората вие яд.....за това ние растем, а вие ставате малцинство :)