Без глоби за работници без трудов договор, реши КС

Обявиха за противоконституционни два текста от Кодекса на труда
Обновена: 21 юни 2012 17:00 | 21 юни 2012 17:00,
36
Без глоби за работници без трудов договор, реши КС
Снимка: Reuters

Конституционният съд /КС/ обяви за противоконституционни два текста от Кодекса на труда, съобщиха от съда.

В края на януари 55 народни представители от Коалиция за България и ДПС сезираха КС за промените в кодекса. Червените и хората на Доган атакуваха текстовете, с които се въвеждат глоби за работници без трудов договор и се повишават критериите за представителност на национално ниво на синдикалните и работодателските организации.

Според магистратите приетите текстове от мнозинството, с които представителните организации на работодателите на национално равнище трябва да обединяват браншови или отраслови структури и предприятия, в които са наети не по-малко от 100 хиляди осигурени по трудов договор лица, противоречат на основния закон на държавата.

Другият обявен за противоконституционен текст е свързан с отговорността на работника или служителя, когато се извършва дейност без сключен трудов договор.

С последните одобрени от ГЕРБ промени бяха въведени наказания, според които се налага санкция в размер на три лични осигурителни вноски за задължително социално и здравно осигуряване, определени върху минималния осигурителен доход, ако работникът бъде спипан от инспекторите без трудов договор.

Още по темата
В мотивите за връщането на текстовете конституционните съдии са записали, че промените в нормите за национално представителство на работодателските организации не са само количествени, а и съдържателни.

"Не само драстично се завишават нормите за представителство, но и отпада като критерий броят на членовете-работодатели, което ще ограничи участието на организации на дребния бизнес в тристранния диалог на национално равнище", пишат съдиите.

Това според тях води до избирателно и небалансирано отношение от страна на държавата към работодателските организации.

Така се дава предимство на организациите на едрия пред тези на дребния и средния капитал и се създава опасност за деформация на пазарната среда поради риска от монополизъм и нелоялна конкуренция, се посочва в решението на КС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
10
 
! Отговори
Sneja преди 11 години
Ограниченията за работодателите и синдикатите в Тристранния съвет са единствено, за да се спрат неудобните мнения от не контролираните от властта структури и организации. Що се отнася до санкциите, време е да се разбере, че с глоби и санкции нито една държава не е просперирала. Колкото повече ги налагат в законите-толкова повече хора ще бъдем нарушители, а така лесно се контролира и превръща в роби на държавата.
7
0
 
22
 
! Отговори
askhole преди 11 години
не ми стана ясно защо ГЕРБ прие закон и изгони от 3-сранния съвет Бттп -организация , призната в цял свят, а остави организацията на престъпника Огнян Донев, КРИБ, че и закон направиха за това...
6
7
 
24
 
! Отговори
Бойчо преди 11 години
ГЕРБЕРИТЕ СА НЕКАДЪРНИ, ВРЪЩАТ ИМ ЗАКОНИТЕ ПОСТОЯННО. НЯМАТ НИКАКЪВ ПОТЕНЦИАЛ, НЕ МОГАТ ДА УПРАВЛЯВАТ. ЕДИНСТВЕНОТО КОЕТО МОГАТ Е ДА ЛЪЖАТ, А НА ЛЪЖАТА КРАКАТА СА КЪСИ!!!
5
16
 
13
 
! Отговори
Алов преди 11 години
Много умно ,но за работодателя. Ще си хваща хора без договори и ще приеме риска като знае ,че работниците няма да го топнат.Добре ще пести от осигуровки. Това е целта на тази поправка ! А шараните се радват и мислят ,че е за тях.Хе-хе
4
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Все пак добре е имената на хубостниците предложили тези промени да бъдат набити на един позорен паметник за да ги помним вовеки. А не утре да се насадят на разни синекурни длъжности и да газят с джиповете си децата на хората!
3
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В по-голяма част от случаите работниците са принудени да не ги осигуряват на реалните пари, защото ако с работодателя са се разбрали за 1000 лв. чисто, то разходът за работодателя е 1000+400=1400, и затова ги осигуряват на 300-400 лв или на минималния осигурителен доход за съответната дръжност ...
2
1
 
12
 
! Отговори
Бг преди 11 години
ПРАВИЛНО - нали роботодателя ме кара да подпиша, не си го измислям аз това. И да ги махнат глобите по-скоро от кодекса. Да не забравят и всичко да отмине.
1
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
mnogo burzo mahnahte novinata za myrgina....vie malki btv-s4eta