Законът ще задължи здравната каса да договаря отстъпки

Предлага се с 2% да се намалят надценките на търговците на лекарства
2 юли 2012 17:18, Миглена Иванова
13
Законът ще задължи здравната каса да договаря отстъпки
Снимка: архив, Булфото

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще бъде задължена да договаря отстъпки за всички лекарства, които заплаща напълно или частично, съобщи на пресконференция днес здравният министър Десислава Атанасова.

Това предвиждат промени в Закона за здравното осигуряване, които предстои да бъдат разгледани от Народното събрание.

Здравното министерство предлага да бъдат направени поправки и в наредбата за регулирането и регистрирането на цените на лекарствата, които предвиждат намаляване с 2% на надценките на търговците на медикаменти и на едро, и на дребно.

Министерството планира също така да промени наредбата за ценообразуване и реимбурсиране на лекарствата, като разшири обхвата на референтните държави, цените на лекарствата в които които се ползват при определянето на цените на лекарствата у нас, допълни Десислава Атанасова.

В момента цените на медикаментите в България се определят на базата на най-ниските цени за дадено лекарство в 8 основни и 5 допълнителни държави, сред които Румъния, Франция, Естония, Гърция, Испания, Португалия, Литва, Чехия, Полша и други. Сега към този списък се добавят Италия, Финландия, Дания и Словения.

Предвижда се също така включването на дадено лекарство в позитивния лекарствен списък да зависи от това дали то се заплаща от обществените фондове на пет от всички референтни държави, а не на три, както е в момента.

Здравният министър допълни, че държавната комисия по цени и реимбурсиране ще стане постоянно действащ орган със собствена администрация. Това по думите й така ще се увеличи административния капацитет на комисията, като това ще доведе до съкращаване на срока за регистрация на един медикамент и включването му в позитивния лекарствен списък наполовина.

Министър Атанасова не конкретизира очакванията си за това какъв ще бъде размерът на спестените публични средства за лекарства. Тя коментира само, че спестеният ресурс ще се ползва за включването на нови лекарства в позитивния списък, както и за заплащането на някои медицински изделия.

Още икономически новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: цени на лекарствата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
румен221 преди 11 години
Костов имаше само една умна мисъл - "Пари без реформа не се дават"... Защото...:- Разходите за здравеопазване скочиха 3 пъти за 10 години (от 1.2 млрд през 2001 до 3,2 млрд. през 2011), а състоянието на здравната система да продължава да се влошава... Дори да спрем да пием и пушим, дори 50% от бюджета да са за здраве, пак няма да ни лекуват като бели хора..., заради липсата на истински - ЛИЧЕН ГРАЖДАНСКИ КОНТРОЛ...! Личността на министъра няма никакво значение!!!- За нашето Тотално болно, Тоталитарно здравеопазване има Панацея има и тя не е Закриване на болници и смяна на министри Панацеята е - ЛИЧНА, ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНА, ДЕБИТНО-КРЕДИТНА КАРТОВА СМЕТКА, а допълнителното здравно осигуряване, Трябва! да се узакони, под формата на Лична здравна застраховка...! (за разплащания единствено в Здравеопазването).- Детска игра е, дори Новите "ЛИЧНИ КАРТИ" с биометрични данни, да са едновременно и Електронно здравно досие и Лична Здравноосигурителна, дебитно-кредитна картова сметка, за внасяне и теглене на пари от Здравната каса, при определен регламент!!! КРАЙНО ВРЕМЕ Е:- Вноските за здраве, да се правят в Строго съответствие с Конституцията: Чл. 52. (2) Здравеопазването на гражданите се финансира от Държавния бюджет, от Работодателите, от Лични и колективни осигурителни вноски и от други източници при условия и по ред, определени със закон.След като няма съотношение Значи по равно за тримата съвносители!Въпроса за здравната вноска е - по колко, а отговора:1. Здравния данък (такса), трябва да е еднакъв (примерно 5% от личните доходи), но за всички доходи от труд, доходоносна собственост, дивиденти, обезщетения и социални помощи..., без таван на дохода... (От 32-те милиарда миналогодишни частни спестявания, заради тавана за здраве са обложени не повече от 100 милиона!)2. Според Конституцията, здравната вноска ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се дели по равно между гражданина, работодателя и държавата и така става общо 15% от личните доходи3. За социално слабите инвалиди и децата, да е общо 10% (от помощите, пенсиите майчинските и детските), при това по Конституция платен изцяло от... Държавата!При смърт, 50% от сметката да се наследява, а останалото е за здравна солидарностОт ГЕРБ, като Свлъх-либерали, да не се правят на "комунисти", а ДА СПАЗВАТ Конституцията!
11
0
 
0
 
! Отговори
Пари нема, действува преди 11 години
Какви отстъпки може да направи една Здравна каса, след като е ошушкана от Дянков. Няма пари, това е истината. Това са приказки залъгалки за неинформирания Българин. Просто забравете, че Здравната каса ще има средства да договори реално.
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
оффф не знам дали знаете как се правят отстъпки.....ето една схема за отстъпки :първо се вдига цената после се договаря отстъпката та,че при остъпка от 10% цената преди това е вдигната с не помалко от 15% , за да има марш на отстъпката изводите си ги правете сами
9
0
 
2
 
! Отговори
поля преди 11 години
Не знам кви са далаверите на здравната каса, обаче знам едно. Здравната каса е създадена и измислена за да бута в директно в гроба разболелите се хора. Тука ако се разболееш, здравната каса така ти скъсва нервите, че болестта може само да се задълбочи и доразвие.
8
0
 
0
 
! Отговори
аз преди 11 години
а защо не и за децата,нали децата са бъдещето на България
7
0
 
0
 
! Отговори
. преди 11 години
tia neshta trebva da sa nai evtini.tova ne e stoka za biznes.
6
1
 
1
 
! Отговори
безплатни за пенсион преди 11 години
Лекарствата са безумно скъпи по отношение на доходите на хората в страната. Кой има най-голяма нужда от лекарства - това са пенсионерите. Пенсиите са изключително ниски. Питам - защо лекарствата не бъдат безплатни за всички пенсионери?
5
0
 
2
 
! Отговори
2 % ли? преди 11 години
Трябва да се махне ддс от лекарствата. Те не бива да се превръщат в търгашество. Цените им трябва да бъдат върнати както преди преврата 1989 г.Ако търговците искат да търгуват, да си намерят други стоки. Дават ли си сметка тези "умни глави", дето все нови ги измислят, че има хора в България, които нямат никакъв достъп до лекарствата, толкова скъпи са те.
4
0
 
2
 
! Отговори
Баба преди 11 години
НЕ ИМ ВЯРВАЙТЕ, ОТНОВО ЛЪЖАТ! ОПИТВАТ СЕ ДА НИ "УСПОКОЯВАТ" ЗАРАДИ ПОСКЪПВАНЕТО НА ТОКА.
3
0
 
3
 
! Отговори
отровен преди 11 години
Ще стане като с цената на газта-вместо да поевтинее с 15% се вдигна с 5%!ЛЕЛЕкарствата са жизнено необходими за намаляването броя на българските пенсионери! Един пенсионер по малко,един линеен метър магистрала повече!!!
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да задължи и търговците да правят отстъпки. Поне 50-60%
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
и какво ме грее мен? пия хапчета за кръвно, при цена от 20 лв и 30 ст. през здравната каса на мене ми струваха 7,60 лв. + 2.90 лв такса джи пи, или общо плащах 10.50 лв на месец! сега гледам, че са ги намалили на 13.70 лв, но аз пак си плащам по 10,50 лв на месец! за някакви зи три лева, мисля да си ги купувам направо от аптеката, за да не вися по опашки при доктора, за рецепта! та какво ме грее мене намалението на цената ? далавера има само здравната каса!