ЕК показа червен картон на ГЕРБ, скочи Станишев

По-убийствен доклад не е имало, разясни червеният лидер
Обновена: 17 юли 2012 20:35 | 17 юли 2012 18:27,
265
ЕК показа червен картон на ГЕРБ, скочи Станишев
Станишев видя червен картон за ГЕРБ. Снимка: архив Булфото

По-убийствена политическа оценка в доклад на ЕК за България никога не е имало, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев.

Той коментира мониторинговия доклад на Брюксел за страната ни, който предстои да бъде официално обявен утре, но черновата му се появи днес.

Още по темата

По думите на Станишев самият факт, че в документа се посочва, че мониторингът над страната ни ще бъде продължен, е червен картон за правителството на ГЕРБ. Наблюдението на напредъка на страната ни трябваше да продължи 5 години – до 2012 г., но Европейската комисия реши да го удължи.

Според лидера на червените ГЕРБ са претърпели пълен провал в борбата с корупцията и организираната престъпност, както и в подобряването на работата на съдебната система.

"Вътрешният министър Цветан Цветанов много обича да го снимат, когато провежда операции със съмнителен съдебен резултат, но той трябва да отговори на много въпроси", посочи Станишев и попита МВР шефа кои са тези 12 организирани престъпни групи, които имат оборот от 1,8 млрд. лева на година и за които се говори в доклада от Брюксел и дали те са известни на вътрешния министър.

Председателят на БСП не пропусна да спомене, че в черновата се говори и за бягството на дупнишките бизнесмени Ангел Христов и Пламен Галев, по-известни като Братя Галеви.

Той запита защо при положение, че има близо 80% ръст на използването на СРС-та, не се следят хората, които трябва.

По думите на червения лидер основен виновник за критиките за независимостта на съдебната ни система отново е Цветанов. Според Станишев в доклада става дума за министър, който постоянно напада магистрати и това поражда съмнения за неуважение между институциите.

Червеният лидер защити още тезата, че случаят с дисциплинарното уволнение на съдия Мирослава Тодорова е поръчка на вътрешния министър. Според лидера на столетницата това също е повлияло изключително негативно на оценката за страната ни.

По думите му ЕС критикува и провеждането на обществени поръчки у нас заради съмнения за корупция.

По данни от доклада, оповестени от Станишев, в периода 2010-2011 година в Брюксел са постъпили 26 оплаквания за нагласени обществени поръчки спрямо 4 оплаквания за периода 2008-2009 година.

Зам.-председателят на ПГ на Коалиция за България Михаил Миков също остро разкритикува Цветан Цветанов.

По неговите думи вътрешният министър провежда PR акции и представя "захаросана картинка" на случващото се в страната ни, която обаче не може да заблуди европейските ни партньори. Той определи управлението на ГЕРБ като "3 загубени години".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


265
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
170
0
 
2
 
! Отговори
Борба преди 11 години
Мафията си назначи премиер. Ха ха
169
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЕС е показала червения картон на Станишев и БСП, буквално цитирам:"България е на път да постигне целите на механизма. Изминалите пет години показаха, че страната е в състояние да предприеме големи стъпки, когато има ясна политическа посока.Явно силно сте засегнати от промяната на статуквото и силно изразената позиция от ЕС.
168
0
 
0
 
! Отговори
КЬОРМУСУН ТАБЕЛА преди 11 години
Щом хамстера го казва,преди официалният доклад,значи е вярно.
167
0
 
2
 
! Отговори
хитко преди 11 години
Другари и другарки,Бихте ли дали формулата, как аджеба да се смени цялата съдебна корумпирана власт поставена от самите вас. Хайде напънете се, ако сте се замислили толкова много за БГ.Лесно е да се плюе, но то това на вас ви е в кръвта попивано с годините от лекциите по марксизъм-ленинизъм...Аве като ви гледаме мутрите само , без да си отваряте устата дори и на човек му иде да отхрачи ей така колкото се може по-мазна жълто-зелена отвара да си правите дъвка....и да лаете....
166
0
 
4
 
! Отговори
Кюмюр Екмек преди 11 години
Е как да не е имало- кога бехте на власт и колихте и бесихте доклада беше прелест. И Тиквата немое Ви бие рекорда що безобразия се изляха тогава черв3а гад%на- никога повече правителство срещу България, гусен крадл%в бок^ук по-добре Волен да си излива психопатската истерия отколкото да ти видя пак (*)баната мутра с надпис отдолу- сякаш някой ще те забрави, че твоите програми понижават теглото с 10 до 100% на мандат. Ех че нямам такива букви на клавиатурата да си излея... мнението...
165
0
 
4
 
! Отговори
До нон от ЕС преди 11 години
Искаш да кажеш, че в правомощията на М. Миков и предшественика му е било да прикриват мафиотските убийства?? Като се замисля, даа, , прав си , много успешно беше.
164
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всички отвличания ставаха при Миков. Абсолютен ***.
163
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На тоя му спряха еврофондовете за корупция. Батко и братко - не ги забравяйте. Тоя не е работил нищо друго освен в парламента да говори глупости.
162
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
тия хрезантеми наистина се сринаха
161
6
 
10
 
! Отговори
гордо червено преди 11 години
тоя за кво скача толкова? много голем ли му влезе? неговоте доклади бяха съкрушителни, парите му спряха! кого лъже?п.с. съд на министър-хахаха даже не помните че станишко и хидролога вкараха закона за съдебното преследване... няма смисъл от радост и това е лъжа....
160
7
 
4
 
! Отговори
нон преди 11 години
ЕС, прочети статията в медиапоол "Организираната престъпност влияе дълбоко на икономиката и политиката" и ще разбереш, че номера с дежурните виновни БСП не минава. ПС: На М.Миков (както и на всеки друг вътрешен министър) не му е е правомощията да ракрива убийства или да раздава присъди от НС или медииите (освен на полубога ЦвЦв).
159
6
 
20
 
! Отговори
ЕС преди 11 години
В този доклад се критикуваат само ВСС, главният прокурор и съдебната система.Все болезнено познати неща в цяла България и то от години. И всички те са отрочета на БСП.Къде го търсят Цветанов да им отговаря за мафиотските убийства през тяхното управление. Защо великият М.Миков не разкри нито едно?
158
10
 
6
 
! Отговори
outsider преди 11 години
Правителството на ГЕРБ, вместо да решава проблемите, които отдавна фигурират в докладите от Брюксел, само "демонстрира политическа воля". А докладите за тяхното управление все им се виждат положителни, колкото и критики да има в тях.
157
4
 
33
 
! Отговори
Васко преди 11 години
Не съм привърженик на герб но и твоето управление другарю Станишев беше ялово и предателско спрямо българският народ.
156
2
 
1
 
! Отговори
bg преди 11 години
TI MAI SI PO4ERVENIAL OT KEF 4AK DYPETO TI SE OTVORILO NO NEMA MERAKLII MNOGO SI SE OSRAL TAKA 4E PO DOBRE DA SI MERI6AM GERBER4E,,,,,,
155
2
 
7
 
! Отговори
нон преди 11 години
Ники 205 "Не че нещо, ама 2007 не точно БСП бяха тези, благодарение на който влязохме в EU - просто те се паднаха на власт тогава'А защо това правителство не се "падна на власт" да валезем в шенген?
154
5
 
17
 
! Отговори
Рокер преди 11 години
Др.Станишев , ден след като загубихме Джон Лорд трябва да слушаме само музика,защото хората като него ,а не като вас промениха света. Правиш се на рокер но не ти отива. Повече харесваш чалгата както и сегашните европейски политици-умници които след като свалят официалните си дрехи се превръщат в напълно невзрачни персони
153
5
 
21
 
! Отговори
Пинокио преди 11 години
Dear Frau Кунева, Дорогой товарищ СергеЙ,колкото и да не ви е изгодно на теб и на лапачите които се точат няма да се вредите да лапате. Най много да подухате малко. Я супата, я каквото се подаде...
152
8
 
3
 
! Отговори
и какво му е лошото? преди 11 години
Утрешните доклади ще обобщят напредъка на двете страни по механизма от неговото въвеждане през 2007 година. За България се отбелязва, че са налице всички необходими предпоставки за изпълнение на изразените препоръки и се дава време, за да може те да бъдат завършени.Препоръчва се избор на нов Висш съдебен съвет (ВСС) с мандат да осъществи цялостна реформа; на нов главен прокурор, който да въведе структурни промени, независимост и вътрешни проверки; попълване на празнотите, според които е възможно осъдени да избегнат изпълнението на наказанието.Комисията добавя, че в България механизмът е допринесъл сериозно за реформите в страната, макар през петте години на наблюдение да е имало необходимост от външен стимул в осигуряването на стабилността и необратимостта на процесите.България е на път да постигне целите на механизма, пише в документа. Изминалите пет години показаха, че страната е в състояние да предприеме големи стъпки, когато има ясна политическа посока, коментира ЕК. Според комисията, у нас все още е необходимо допълнително гарантиране на независимостта на съдебната система, като се изразява очакване предстоящите избори на нов ВСС, на следващ главен прокурор и на нов председател на Върховния касационен съд да допринесат за преодоляването на тази слабост.Комисията е критична към възможностите на съдебната власт и прокуратурата да се проверяват и наказват сами, освен под обществен натиск. Изразена е тревога от отстраняването на председателя на Съюза на съдиите (Мирослава Тодорова - б.р.). Според ЕК, случаите на забавени дела са свързани с неравномерната натовареност на съставите и това води до "технически нарушения" в неспазването на сроковете, които биват наказвани избирателно.ЕК пише, че настоящият ВСС е загубил легитимност да представлява съдебната власт.В доклада се посочва, че през последната година е бил приет законът за отнемане на имущество и се отбелязва, че в този период се наблюдава конфискация в значителни размери.Комисията отчита, че през 2010 г. се наблюдава сериозно повишение на броя на полицейските разследвания, както и че са предприети дълго отлагани реформи в тази област. ЕК е записала, че това е довело до спечелването на доверието на европейските партньори в нашите правоприлагащи органи.Същевременно се изразява сериозна загриженост по случаите на поръчкови убийства от 2006 г. насам и малкия брой разкрити и наказани престъпления от подобен характер.В двата доклада се отчита, че механизмът за сътрудничество е "с отворен край" и ще бъде прилаган, докато изпълнението на целите не достигне задоволителни равнища.
151
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това е първото правителство след Жан Виденов без реализирана стратегическа цел, без знаков, от гледна точка на историята, успех, смята Местан. Той припомни, че кабинетът "Костов" е осигурил пътната карта за НАТО и ЕС, правителството на Сакскобургготски постигна членството в НАТО и ускори преговорния процес за Евросъюза, а тройната коалиция постигна членството на България в ЕС.