Кабинетът дава 150 бона да прибере берачите ни на боровинки

Премиерът разпоредил бързо разследване за трафик на хора
Обновена: 25 юли 2012 16:23 | 25 юли 2012 15:00,
411
Кабинетът дава 150 бона да прибере берачите ни на боровинки
Борисов и Младенов на помощ на берачите. Снимка: БТА

Правителството ще отпусне извънредни средства, за да осигури прибирането на нашите сънародници, които са отишли за сезонна работа в Швеция без трудови договори и са били измамени.

По предварителна оценка прибирането им ще струва на държавата 150 000 лева, заяви министърът на външните работи Николай Младенов.

Група българи бяха блокирани в Швеция, след като заминали да берат боровинки там, но се оказали излъгани от човека, който им предложил работата.

Те са прекарали известно време в изключително мизерни условия, в палатки и са се препитавали от кофите за боклук. По думите на Младенов в момента се търси най-евтиният начин тези хора да бъдат върнати у нас.

Той отбеляза, че се работи в тясно сътрудничество с шведските власти на всички нива, за да може в най-скоро време да се осигури решаването на този казус.

Още по темата
Според министъра това е еднократен акт на правителството. Той беше категоричен, че няма да се позволи на "мошеници, измамници и престъпници, които са подвели нашите сънародници, да злоупотребят със системата, която създаваме".

Друг мотив за действията на правителството е големият брой на хората, които в момента са в тежко положение в Швеция. По думите на министъра правителственото решение е и заради нарастващото социално напрежение в някои от групите в местата, където се намират.

Премиерът Бойко Борисов е разпоредил да започне разследване за трафик на хора на тези, които са подвели сънародниците ни и са ги отпратили към Швеция без договори, обяви още Младенов.

“Това е злоупотреба, това е най-вероятно престъпление, това е трафик на хора. Тези българи, които са там, не са отишли от добро, те са търсили работа“, каза Младенов.

По предварителни оценки от няколко дни неколкостотин български граждани са отишли на сезонна работа в Швеция, без да имат трудови договори и са били измамени. Те са намират в различни части на Швеция. Около стотина души, предимно от ромски произход, се събраха преди няколко дни и разказаха, че са измамени.  Те спяха в автобус пред посолството, предоставен от местните власти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


411
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
248
0
 
6
 
! Отговори
Бай Мангал преди 11 години
Бате Бойко, и аз искам
247
0
 
14
 
! Отговори
перко преди 11 години
*** са най-ценното нещо за българската демокрация!Срам ме е че съм българин.Какво даде държавата за Ади
246
0
 
17
 
! Отговори
до 266 преди 11 години
Ясно е, че на са отишли от добро, обаче цялата работа писва. Не плащат данъци, не плащат осигуровки, строят незаконно, не си пращат децата на училище, иначе са първите за помощи, стоят на тумби по поликлиниките и всичките им приказки се свеждат до "държавата да даде". Въпросът е какво получават тъпанарите дето си плащат данъците, сметките и осигуровките? Не може постоянно да се наливат пари заради глупостта на някой.
245
0
 
23
 
! Отговори
Пешо преди 11 години
Тези крадливите не са Българи би тези идват от Индия,идийците да си ги взимат обратно!
244
0
 
12
 
! Отговори
Май май преди 11 години
Май май сидеров пак ще събере гласове..Тва вече не се търпи.. веднъж за винаги требва се вземат крути мерки с/у ***.Никакви права за за живеещите като животни.. нито изборни.. нито зравноосигурителни, никакви социални помощи за живеещите като ***.. или плащат или живеят в пещери и не гласуват
243
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Преди малко в новините по БТВ близките на *** мятаха пред репортерите пачки, защо българите ще плащат?
242
0
 
10
 
! Отговори
от 272 преди 11 години
опс.. 750 лв за ***.. пак са много.. да си идват пеш веднага.. да подпишат записни заповеди и да ги връщат с лихвите
241
0
 
12
 
! Отговори
promqna преди 11 години
ПРОМЯНА в изборното законодателство:1.Гласуват български граждани, които имат задължителното образование, НЕ СА НА СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ ТЕ И ДЕЦАТА ИМ( определя се колко време), ето ТУК ЗДР>МИНИСТЪР може да вмъкне за ЗДРАВНИТЕ осигуровки!!!!, спазват законите- не кРАДАТ,ИЗНАСИЛВАТ, РАБОТЯТ, не прекарват времето си в ПРОСЕНЕ< БОЙ с БРАДВИ< САТЪРИ< НОЖОВЕ.В Италия има подобен закон и *** , живеещи по горния начин са ЛИШЕНИ от лични карти. Или ще живеят като италианците, или като животни.
240
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А ако бяха заминали за Австралия, и оттам ли щяхме да ги прибираме? Който ги е закарал там и е поемал ангажимент към тях, той да ги връща. На практика излиза, че те са отишли на екскурзия с държавна помощ. А ако бяха изкарали пари там, щяха ли да платят данъци на българската държава - ясно е, че не. Оня българин от Солун как се прибра пеша до България? Да тръгват роднините с катуните си и да си ги прибират. Това правителство час по-скоро трябва да си подаде оставката. Дано утре да падне!
239
1
 
18
 
! Отговори
Българка преди 11 години
Изпусна ни като гласоподаватели Боко.Това твойто на нищо не прилича.
238
0
 
19
 
! Отговори
kiki преди 11 години
Браво бе. Такива несгоди са се случвали и на много българи , но никой не се е погрижил за тях... А сега за тия "братя" роми - веднага.
237
1
 
14
 
! Отговори
Моля? преди 11 години
150 бона за 200 кирливи ***?тва е по 7500 за ***?Баф .аа. му..тва вече е прекаленои побеснявам! Тази сума е оправдана, само ако се траснпортират в ковчези!
236
0
 
12
 
! Отговори
alek преди 11 години
по последни сведения на международните агенции кабинетът е получил работни визи и пътува за швеция за постоянно назначение в гората
235
2
 
18
 
! Отговори
Антитиквар преди 11 години
Аз предлагам всичките да ходят за боровинки заедно с *** Борисов и да не се връщат вече!
234
1
 
8
 
! Отговори
До 263 преди 11 години
Ами избори идват брато
233
0
 
14
 
! Отговори
risk преди 11 години
Ще осерат, ще опикаят седалки, ще започнат да режат, късат, отвинтват, да крадат пътници, персонала... кой ли ще е този авиопревозвач, който ще ги качи на самолета?А пътниците? До кого ще седнат?Да не стане след това РБългария( т.е - НИЕ, от НАШИЯ джоб!) да плаща ЩЕТИ на превозвача ЗАРАДИ ***!Да сте чули НЯКОГА френски, испански, италиански , унгарски *** да правят такива панаири и циркове и да ЗЛЕПОСТАВЯТ страната си????
232
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
С кои пари се разпореждаш Борисов?Храним ***, поим ги, издържаме ***, сега и екскурзии ще плащаме.И моя син миналата година го измамиха в Германия, но помощ не сме получили от правителството.Оправяме се сами.
231
5
 
17
 
! Отговори
Пешо преди 11 години
там, не са отишли от добро, те са търсили работа,работа няма след кадърното управление на тиквите
230
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Чии пари дава премиера за да прибере "българите" от чужбина??? И не се чудете че цените хвръкнаха в небесата.
229
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Така действат богатите държави по време на криза-прибират си избирателите с чартъри