Посолството в Швеция няма пари да прибере берачите на боровинки

Около 200 нашенци били подмамени с работа, но после зарязани
Обновена: 24 юли 2012 16:49 | 24 юли 2012 13:56,
163
Посолството в Швеция няма пари да прибере берачите на боровинки
Снимка: архив, Reuters

Посолството на България в Стокхолм не разполага със средства за закупуване на билети до България за изпадналите в беда български граждани, пристигнали да берат боровинки. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Около 200 наши сънародници, предимно роми, били подмамени за работа в Швеция, но на място се оказало, че боровинките са зелени и хората буквално били изоставени в гората да се оправят сами. По случая в Швеция е задържан 43-годишен българин по подозрение, че е обещал работа на потърпевшите.

Част от българите нощували в автобус, предоставен от местните власти, пред посолството ни.  Друга част вече са отпътували за България. Община Трън е отпуснала пари за някои от берачите, които са родом от там.

В случай, че български гражданин не разполага със средства за завръщане в България, той трябва да потърси съдействие от близки и роднини, съветват от външно министерство.

Посолството ни в Стокхолм се ангажира да предоставя актуална информация за възможните начини на пътуване до България със самолет или автобуси по различни линии.

Българските граждани, желаещи да заминат на сезонна работа в Швеция, трябва да имат сключени трудови договори, да разполагат с пълна информация за работодателя и да се уверят в неговата сериозност, припомниха още от МВнР.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още по темата: швецияборовинкиберачи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
0
 
10
 
! Отговори
ескимос преди 11 години
Разбира се че нашенците са били подмамени с работа и високо заплащане,робувайки на слуховете и митовете за по бързо печелене на пари в социалистическа Швеция,където всичко е пресметнато и изчислено да не може някой се забогатее повече от другите и която отдавна е изправена пред сериозни икономически проблеми с собственото си население!Къде са им парите на тези гурбетчий,които все пак са работили някой и друг ден и с спечеленото "високо" заплащане е било достатъчно да си заплатят обратния си път?Само че измамата е лъснала когато са "гризнали дръвцето" на место, вдън горите шведски на края на света на север,където и *** не искат да се заселват и живеят и илюзията и очакванията за голямите пари се е разминала с реалното шведско заплащане за труда им, решавайки,че по добре е с по малко пари да си се завърнат на държавни разноски обратно в България, заемайки позицията на измамени и ощетени гурбетчий!
137
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да се гласува закон:всеки ,който тръгва за чужбина и след това няма пари за обратен билет на място в бг.посолство да подписва преддоговор,че дължи тази сума и лихвите по нея.При кацането в България да подпише договор за кредитно задължение към банка.
136
1
 
4
 
! Отговори
бългхрин преди 11 години
Горките ***!
135
1
 
16
 
! Отговори
Така е преди 11 години
*** имат проблем, проблема е че станаха много и вече не може всички с джебчийство и старо желязо да се изхранват -- не стига и *** по кофите, по 5-6 тарашат една и съща кофа.Така, че изхода е един -- васектомия и няма проблеми!
134
0
 
17
 
! Отговори
мария преди 11 години
Човеколюбивите защитници на ромите да им платят или най-добре да си останат в Швеция, която също много се грижи за правата на малцинствата!А откъде са имали пари да платят на посредника и за билети за отиване, поне 1000 лева! А сега като не им изнася нямат пари! На мен кой ми праща билета от чужбина???Правилно да им платят роднините или да останат там.
133
0
 
22
 
! Отговори
Пешо преди 11 години
Ех да можехме да ги изпратим всичките да берат боровинки!
132
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Били подмамени!?!?!? Истината по-скоро е друга - натресли се в Швеция в опит да крадат и да паразитират там. Номерът на минал и сега всички ние ще им платим самолетните билети да си дойдат пак да крадат тук. Посолството се опъва но някоя изключително човеконенавистна организация като Хелзинкският комитет ще скръцне със зъби и *** ще получат билети първа класа с храна и напитки на борда. Нашите политици не могат да пропуснат случая да се погрижат за толкова ценни електорални единици.
131
0
 
9
 
! Отговори
Стоянов преди 11 години
До: 148 Филма съм го гледал , но това какво общо има с тия ***?Тръгнали на майка си в кътния без една стотинка в джоба.Ми то така ако става аз да тръгна за Дубай и там да обърна джобовете и да искам посолството да ме прибира ! А?
130
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Престанете да ни занимавате с потомците на Индия. Индия да си ги пребира ако са забравили безчестията и престъпленията им
129
1
 
2
 
! Отговори
до Стоянов 147 преди 11 години
"Кой нормален човек тръгва нанякъде без пари? "Стоянов, по твоята логика българина трябва да се закове жив с 2 пирона и да не мърда на никъде !препоръчвам ти да видиш един много хубав български филм - "Светът е голям и спасение дебне от всякъде" от 2008 година. Няма да съжалиш че си го гледал, това е един от малкото хубави български филми
128
2
 
15
 
! Отговори
Стоянов преди 11 години
Що ми слагате минуси бе ?Кой нормален човек тръгва нанякъде без пари?
127
2
 
17
 
! Отговори
Стоянов преди 11 години
Не ги разбирам такива ,повечето са така. Къде отиваш на майка си в... без пари в джоба!Всичко се случва, няма да помислиш ако нещо се обърка как ще се прибереш.***!Все едно да искам да отида в Париж и да тръгна с 5 лева в джоба!
126
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
горките хора,искали са да се измъкнат от гейберската мизерия а то ..пак ще се натресат на нея
125
6
 
2
 
! Отговори
do 136 преди 11 години
Ами не съм ходил на училище в българия,майка ми е шведка,баща ми е българин.Но ако искаш ще ме научиш на граматиката,за мен даже ще е чест.Ами лошо ли е,да си имам самочуствие.Вие като нямате лошо е за вас,не за мен.Но аз виждам реалните неща.Както във Швеция така и във българия
124
1
 
15
 
! Отговори
qwer преди 11 години
До ined : не си прав човече,гурбетчия стм,но никога не съм молил държавата да ми помага въпреки,че в началото спях по улици и немаше какво да се яде,не приравнявай гнусните *** с емигрантите българи,също така и не познавам българин който да се възползува от Б-я по този гнусен начин,познавам българи също които след несполука тук сме им давали пари назаем за да се приберат,но никога по този рекетьорски начин.Българи сме и такива ще си останем,но никога не говори така за нас.
123
9
 
17
 
! Отговори
ined преди 11 години
Има един принцип на нашите гурбетчии "Като печеля - печеля за себе си, като загазя - всички трябва да плащат да ме спасяват". Да си приполмнил че само за сестрите в Либия отидоха повече от 50 милиона долара, защо и сега да не платим за няколко автобуса да приберем ***?
122
0
 
30
 
! Отговори
qwer преди 11 години
Защо е нужно посолството да прибира хора и да се харчат държавни пари,когато тези берачи не са с държавна поръчка в друга страна,ами тогава и аз да кажа когато искам да се прибера в Б-я,нямам пари и държавата да ме заведе в Б-я.Какво пишете бе все едно,че Б-я е длъжна да харчи заради това,че някой е решил да напусне страната си и след неуспехът му хайде сега приберете ме защото съм българин.Що за *** журналисти са се навъдили ?
121
0
 
27
 
! Отговори
лили преди 11 години
Ако държавата плати на ***,пардон берачите, да се върнат в България с нашите пари,ще започнем всички да пътуваме по света само с билети в една посока.Пристигайки в съответната страна,постояваш,разглеждаш,поработваш и после право в посолството-там трябва се погрижат за твоето връщане.Така излиза от претенциите на тези "нашенци".Шегата настрана,берачите могат да се приберат пеш или на стоп.Никъде не е казано,че трябва да се прибират със самолет,влак или автобус.
120
1
 
4
 
! Отговори
ох,изкуших са преди 11 години
Нашенците са всъщност нашественици.Но е мило че сме ги приели за свои.Откровени сме вече.И се пазиме и си помагаме.Това са секс нашенци.Калинчици мили.Обичаме ви и ви прощаваме всичко.
119
0
 
22
 
! Отговори
BEZ IME преди 11 години
ДА СИ ОСТАНАТ ТАМ *** МРЪСНИ , ПОДЛЪГАЛИ ГИ БИЛИ - ТЕ САМИ СЕ САМОНАВИВАТ И ЗАМИНАВАТ. А И ТУК СЕ ПРЕНАСЕЛИ С ЧЕРНА РАСА - ГРАДОВЕТЕ СТАНАХА *** , СЕЛАТА ПРОПИЩЯХА ОТ ТЯХ . НАЛИ ЕВРОПА МНОГО МИЛЕЕ ЗА ТЯХ ДА СИ ГИ ИНТЕГРИРА , БЕЗ ТОВА ОГЛОЗГАХА ДЪРЖАВАТА С ПОМОЩИ ОТКАКТО СЕ ПОЯВЯТ НА БЯЛ СВЯТ -- МЪРЗЕЛИВА ***