Законът за горите мина на второ четене

Опозиция и управляващи пак се скараха за текстовете
Обновена: 25 юли 2012 14:40 | 25 юли 2012 13:05,
43
Законът за горите мина на второ четене
Депутатите все пак нямаха консенсус. Снимка: архив Булфото

Парламентът прие на второ четене Закона за горите. Сред приетите текстове остана и този, който ще позволява на фирмите да подменят вече съществуващите лифтове.

Право на строеж в горски територии без промяна на предназначението ще има за изграждане на станции и стълбове на съществуващи лифтове и влекове, които са "търпими строежи" по Закона за устройство на територията.

Правото на строеж ще се дава за срок от 20 години за нуждите на основен ремонт, реконструкция, подмяна и модернизация на съоръженията.

Поправката беше приета след дълги дебати между природозащитници, представители на властта и на фирмите концесионери на лифтовете. Законът за горите беше върнат в началото на юни с вето на президента Росен Плевнелиев заради няколкодневните протести на екозащитници на Орлов мост.

Консенсусното предложението беше внесено от депутата от “Коалиция за България“ Георги Божинов. По негови думи е допустимо да се усъвършенстват и модернизират старите лифтове в това трасе, в което са, ако това ще доведе до повишаване на сигурността им.

Още по темата
Друго предложение на Божинов беше отхвърлено. В него се предвиждаше ски центрове да могат да се строят при облекчени условия, ако държавата или общините участват с 50% от капитала на дружеството, което ще изгражда съоръженията.

Божинов мотивира тази идея с компромис между интересите на различни групи и припомни, че освен протестите на природозащитници, е имало и контрапротести, свързани с развитието на ски туризма и подпомагане на икономиката на регионите.

Представители на опозицията не останаха съвсем доволни от закона. Представители на БСП и “Атака“ заявиха, че все пак са прокарани лобистки текстове.

Депутатът от ПГ на Коалиция за България Георги Пирински обясни, че ГЕРБ трябва да имат предвид, че зад успеха на страни като Австрия и Швейцария в ски туризма стои съгласие между интересите на групи, които се сблъскват у нас. Премиерът Бойко Борисов дълго време даваше пример със строежа на ски писти в Австрия и се опитваше по този начин да обори мотивите на природозащитниците.

“За разлика от нашия опит, при тях е имало много сериозен, разумен процес на балансиране на интересите“, подчерта Пирински.

"Отново налагате частен интерес с помощта на чисто лобистко законодателство, прокарвано от народни представители, които в момента се разглеждат за конфликт на интереси и пет пари не давате за последиците от това, което сте направили“, допълни Георги Пирински.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
1
 
! Отговори
Не съм комунист преди 11 години
Руснаците в момента са едни от най-богатите хора/ а и държава/. Цяла Европа е тяхна а имат вече много влияние и в други континенти.Просто са богати. Защо ние дребната държавичка не желаем да сме с тях, хем са славяни хем сме по близо. Ако искаме да изнасяме там - знаете необятен пазар, а те пък малко отмалко ни правят реверанс че сме европейски съюз.Еми не си знаеме интереса...... Няма да ни заробват. Вече я няма икономическата доктрина за социализъм, само чисто и просто интереси и взаимна изго
32
2
 
5
 
! Отговори
rumen.nikolov.944 преди 11 години
Aз също като Карла съм доволен от наш Бочко. Вдигна ни заплатите, въпреки, че ни махна бонусите..Нали било криза сега...само 150 000 лева даваме за да приберем 100 ***, разберете го! Не е лесно да управляваш закъсала държава, особено в такива тежки времена..Той, и заради това ми плаща, за да пиша против строежа на АЕЦ Белене, защото той се бил договорил с американците, да му осигурят една хубава пенсийка за догодина като се пенсионира от премиерския стол...Да бъде славен наш ЦАР БОКО
31
2
 
5
 
! Отговори
Кайо до 36: преди 11 години
Драги или драга, три години си лежахте на кълките! Новият ВСС си го готвите, за да не застанете другата година на подсъдимата пейка, ей окрадохте държавата и искате да се измъкнете!
30
1
 
3
 
! Отговори
Кайо до 35: преди 11 години
Бонуси няма вече, Герб ги спря и сме на твърда заплата, увеличиха ни я с 30%.
29
2
 
5
 
! Отговори
Кайо до 28 преди 11 години
"най-добрият в историята" ако критериите ви са такива какъвто премиер сте си избрали, разбираемо защо за вас е най-добрия! Само се чудя как си ги смучете от пръстите тези глупости, наистина е непосилно да говорите нещо положително за управляващите, защото няма такова. Но очевидно парите които ви плащат, за да ги говорите тези "умнотии" си заслужават, та затова всеки ден пишете измислици по форумите!
28
2
 
9
 
! Отговори
Таня преди 11 години
Сега манекенчето Плевнелиев доволно ли е. Толкова ниско интелигентен президент не помня да сме имали някога.
27
2
 
12
 
! Отговори
rumen.nikolov.944 преди 11 години
До 28, Абе ти нормален ли си? Как не те е срам да пишеш такива глупости? Този доклад бил най-добрият? ЕЙ, ГЕРБЕРСКА ПОДЛОГЕ! Не промивай мозъците на хората, както твоя шеф те е учил, защото минавате границата вече... А Станишев го започна проекта..Не знам за какво ревеш? Докладът на ЕК просто беше олицетворение на управлението на ГЕРБ
26
2
 
8
 
! Отговори
rumen.nikolov.944 преди 11 години
До 28, Абе ти нормален ли си? Как не те е срам да пишеш такива глупости? Този доклад бил най-добрият? Не промивай мозъците на хората, както твоя шеф те е учил, защото минавате границата вече... А Станишев го започна проекта..Не знам за какво ревеш? Докладът на ЕК просто беше олицетворение на управлението на ГЕРБ
25
2
 
7
 
! Отговори
възмутен преди 11 години
До 28 - Стига вече с тази тройна коалиция бе! Три години имаха тези псевдоуправляващи да оправят нещата, но не се мръднаха да свършат някаква работа за нищо! Тези доклади излизат всяка година! Тези опапаха всичко, без нищо за хората и подобряване положението в държавата! Смешни и жалки сте вече с тези оправдания!
24
3
 
14
 
! Отговори
rumen.nikolov.944 преди 11 години
ГЕРБ направо съсипаха и малкото, което беше останало в тази държавица. ТОЧКА! Какво повече да говорим? След безумния отказ от проект като АЕЦ Белене, се стигна до закони за шистовия газ, местене на агенции по време на криза, негативни доклади на ЕК...да не споменаваме и атентата, който вече наистина символизира безсилието на МВР начело с Цвъки да направи каквото и да е против организираната престъпност..Добре, че поне референдум за АЕЦ Белене ще има..
23
3
 
19
 
! Отговори
Кайо до 24: преди 11 години
700 000 човека искат референдум за АЕЦ Белене, а на самия референдум ще се разбере колко човека искат АЕЦ Белене! А, ти какво искаш да плащаш скъпата зелена енергия на Цветелина и да ближеш задниците на американците ли? Единствената алтернатива е АЕЦ Белене, без него това което си гарантираме със сигурност е вносен ток, скъп ток и абсолютна енергийна зависимост!
22
2
 
11
 
! Отговори
До optimist преди 11 години
Това ли е победата на ГЕРБ? Ако законът е добър би трябало да е победа за хората и държавата, не за ГЕРБ, нали? Или ти точно си го казваш, че този закон е победа, която ще обслужи интереса на определен кръг около премиера
21
2
 
7
 
! Отговори
Кайо преди 11 години
Леко отразяване в новините приемането на закона за горите, случайно да не чуят хората за него и пак да се разбунтуват! Тук всичко минава тихо мълком, така направиха и при отказа на АЕЦ Белене и затова сега се събират подписи за референдум!
20
13
 
5
 
! Отговори
optimist преди 11 години
Победа за ГЕРБ!
19
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво! Крайно време е да се сложи край на псевдо еколозите - изнудвачи, които провалят спорта в България, и превръщането на зимните курорти в реална конкуренция на западните алпийски градове! БРАВО!
18
3
 
10
 
! Отговори
възмутен преди 11 години
До 14 - Много си прав! Ако чакаме на тези мижитурки от РЗС, ДСБ, СДС...партийки въртиопашки, оправдаващи се с това, че комунистите внасяли вота и те нямали да участват, ще ни дозабият в земята така, че и пет поколения след нас няма да оправят държавата! Това вече е наглост - на очевадното затъване на държавата и нас, самите, да седиш и да подкрепяш некадърността и глупостта!
17
2
 
9
 
! Отговори
до 12 - Политикани преди 11 години
ГЕРБ си купиха 20-25 опозиционни депутата за 3 години.Ами БСП и ДПС да си купят 30-40 герберски депутата и проблемите в парламента се решават светкавично.
16
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Искам да кажа на всички изчадия които паркират автомобилите си в Борисовата градина, че са изключително изостанали в своето умствено развитие.
15
7
 
14
 
! Отговори
долу ГЕРБ преди 11 години
Продажната муцуна иван костов и сие, които не подкрепят вота, значи подрепят бойко-Янето поиска вчера да направим паметник на цветан цветанов- болен мозък. Само БСП , ДПС и Атака показват националноотговорно поведение. |Евала вчера на Волен- но се ***- наглеци гербаджии- бойко даже не дойде в парламента. Сега сигурно е бил да види кой как ще гласува закона, че цветелинка много я касае този закон- МАФИЯ, МАФИЯ, МАФИЯ
14
5
 
31
 
! Отговори
ДА преди 11 години
ОСТАВКА !!!!ПРОТЕСТИ ДО ДУПКА!!!!!ДА ИЗГОНИМ НАГЛЕЦИТЕ, ДОКАТО НЕ СТАНЕ ТВЪРДЕ КЪСНО !!!НАРОДЪТ ТРЯБВА ДА ИМ ИСКА ОСТАВКАТА В ЧЕТВЪРТЪК !!!!