Борисов се радва на народна любов, кабинетът му - не толкова

Една трета от българите одобряват правителството, 56% - не
27 юли 2012 21:00,
767
Борисов се радва на народна любов, кабинетът му - не толкова
Бойко Борисов Снимка: архив, БТА

Неодобрението за работата на всички премиери през последните 15 години в края на третата година от мандатите им е по-висок дял от одобрението. Изключение прави само настоящият премиер Бойко Борисов, за когото положителните оценки, макар и с малко, са повече от отрицателните - 46,4% срещу 45,6%. Това сочат резултатите от сравнителен анализ на НЦИОМ по повод три години управление на ГЕРБ.

През юни 2000 г. Иван Костов има 59% неодобрение и 30% одобрение, през юли 2004 г. Симеон Сакскобургготски получава 62% неодобрение и 28% одобрение, а през юли 2008 г. за Сергей Станишев социолозите регистрират 61% неодобрение и 25% одобрение.

Правителството на ГЕРБ получава в началото на мандата си 51% одобрение и 20% неодобрение. За сравнение, кабинетът на Иван Костов започва своята дейност с по-високо одобрение, но и с по-високо неодобрение (60% на 24%).

В края на третата година от управлението на ОДС дяловете на одобряващите и на неодобряващите кабинета са почти изравнени (44% на 43%). Подобно изравняване на положителните и отрицателните оценки се регистрира още в края на първата година от управлението на ГЕРБ (през юли 2010 година), когато одобрението възлиза на 41%, а неодобрението – на 45%.

През септември 2001 година кабинетът на Симеон Сакскобургготски получава едва 11% неодобрение. В края на третата година от мандата му - през юли 2003 г., обаче неодобрението към кабинета вече е три пъти по-високо от одобрението – 65% на 22%.

През юли 2012 г. една трета от пълнолетните българи одобряват правителството на ГЕРБ, а 56% не го одобряват, като при това няма значима промяна в дяловете на одобрение и неодобрение за кабинета през последната година.
Същия месец миналата година одобрението е било 31%, а неодобрението – 56%, обобщават от НЦИОМ. 

Въпреки растящата критичност към сегашното правителство, през всяка от изминалите три години българите дават средни оценки за управлението на ГЕРБ /съответно 3,8 за 2010, 3,7 за 2011 и 3,5 за 2012 г./ . Оценките на хората обаче са силно политизирани - сред симпатизантите на ГЕРБ те са високи и стабилни, уточняват социолозите.

„Общото между настоящия кабинет и този на Иван Костов е, че и двата кабинета започват работата си при благоприятна обществена атмосфера, но до края на втората година от мандатите си губят одобрение“, коментират те.

Най-резки амплитуди в обществените оценки се наблюдават при управлението на НДСВ, когато свръхочакванията на хората бързо преминават в масово разочарование.

Критичността към формулата на управление на кабинета на Сергей Станишев от самото начало на мандата не води до големи обрати в обществените настроения. Неодобрението остава трайно по-висок дял от одобрението през целия мандат, посочват още от НЦИОМ.

В края на третата година от мандата си 41-то Народно събрание събира по високи стойности на одобрение и по-ниски на неодобрение в сравнение с предишните три парламента, показват още данните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


767
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
465
1
 
5
 
! Отговори
Дана преди 11 години
Някой не е наред. Хората масово живеят не само бедно, но и без перспектива. Не се чувстват защитени. Животът ежедневно показва, че успяват арогантните, мошениците. Няма управление, ема Бойко и Цецо, които се тупат по гърдите и се самовъзхваляват. Може би по- правилно е да се нарекат нарциси, а НЦИОМ, който се издържа от данъците ни, се опитва да ни каже, че по небето плуват розови облаци.
464
8
 
4
 
! Отговори
Иван преди 11 години
Борисов с всичките си недостатъци е човека на ситуацията.Каква алтернатива са БСП и ДПС...тези крадците и некъдърници?!..Не, благодаря.
463
1
 
10
 
! Отговори
БОЗО преди 11 години
НЕ СТАВА ЗА НИЩО - ЦИРКАДЖИЯ
462
1
 
9
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
хайде измислени стъкмистики пак...че вие ще го изкарате че е готов за още един мандат бе господа ***..само че това си е ваше мнение..платил си е някой където трябва..е да ама не..народа не мисли така.охххххх..как чака само изборите..та да му бие шута на тоя самовлюбения
461
1
 
8
 
! Отговори
тоя преди 11 години
В СКОРО ВРЕМЕ ДА ОЧАКВАМЕ НОВ БГ.СЕРИАЛ ЗА ГЕРОИЧНИЯ ЖИВОТ И СЛАВНО УПРАВЛЕНИЕ НА Б.Б-"НА ВСЕКИ КИЛОМЕТЪР -30г.ПО-КЪСНО".КАКТО И 24тома -"Б.Б.-ЧОВЕК ОТ НАРОДА".ВСИЧКИ БАНКНОТИ ДА СА С ЛИКА НА ПРЕМИЕРА-СЛЪНЦЕ,А НА ЦИГАРЕНИТЕ КУТИИ ДА ПИШЕ-Б.Б. ВИ ПРЕДУПРЕЖДАВА!В УЧЕБНИЦИТЕ ОТ 1ви ДО 12ти КЛАС ДА СЕ ИЗУЧАВА "РАЗЦВЕТ НА БЪЛГАРИЯ ПРИ УПРАВЛЕНИЕТО НА Б.Б."ВСИЧКИ ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ ДА ОТДЕЛЯТ НАЙ-МАЛКО ПО ЕДНА СТРАНИЦА С БЕЗЦЕННИ МИСЛИ И ИЗКАЗВАНИЯ,КАКТО И ПОРТРЕТА НА ВОЖДА,А ТВ. ПРОГРАМИТЕ ДА ЗАВЪРШВАТ С -ПРИЯТНИ СЪНИЩА Г-Н ПРЕМИЕР! ВЪВ ВСЕКИ ДОМ, И ДРУГАРЯ СТАЛИН БИ ЗАВИДЯЛ НА ТАКАВА ВСЕНАРОДНА ЛЮБОВ! ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРО-СЪВЕТСКАТА ДРУЖБА МЕЖДУ НАРОДИТЕ!
460
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
С тоя жест Боцко казва, 2092 откривам олимпийските игри на басейн Спартак, Софчето я пускам от вертолета да пее Лов ънлимитед на 204 езика!
459
0
 
9
 
! Отговори
dan преди 11 години
На моята любов не може да се радва,защото не е мой тип! Виж,Деси Атанасова е друго нещо! Нея ще я оправя и без здравни осигуровки
458
0
 
5
 
! Отговори
tinko преди 11 години
borisov se radva i na huq mi toz *** smotan,da varvi na mainata si samo da se maha ot upravlenieto.
457
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На снимката Бойко показва на червените как ще ги резне и на следващите избори!
456
1
 
4
 
! Отговори
Спонги преди 11 години
592, Няма алтернатива само според хора с IQ колкото на Премиера, т.е. колкото на теле сукалче. Няма полупровал, както няма примерно полубременна жена. Правителството което не се провали беше това на ОДС. Само първосигналните не виждат кой е умен и можещ политик и кой е Бла Бла като ББ.
455
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма алтернатива. Това е ключовия факт. И след като всички псевдо сини, червени и царски партии се провалиха тотално управлението на бойко е управление на полу-провала. И разбира се ще бъде избран отново. А като дойде някой който е по-добър от него ще си получи шанса и ще видим... но за момента такъв кандидат НЯМА...
454
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
тоя ще види втори мандат през кривата ми ч..ка
453
7
 
3
 
! Отговори
и преди 11 години
Каквито коментаторите , такова ни е правителството. Хич не ми се правете на голямата работа ! И не обсъждайте Борисов , ами вижте първо себе си .Какви ли не *** има тук , и продажници , и подмазвачи и.. всякакви !
452
2
 
7
 
! Отговори
очевадно преди 11 години
о да народната любов е до такава степен голяма към него ,че като го види 8- годишния ми син и бърза да смени канала
451
15
 
8
 
! Отговори
Иван преди 11 години
Бойко Борисов най-добрия премиер на България от Стамболов до сега.Бойко без никаква алтернатива на изборите догодина......останалото са празни приказки.
450
1
 
9
 
! Отговори
перо преди 11 години
Стига вече ,бе пичове. Вижте го. Ииглежда като манекен . Непрекъснато им го полказвам на моите деца за ПРИМЕР.Кой може да го сравни с Маджо, Пашата. Праха му дишат , праха. Евала на всички , които гласуваха за него . Заслужиха си го и никой да не пиш(ка) . че се е излъгал в него..Евала. УМ УМУВА , УМ РОБУВА , УМ патки ПАСЕ.
449
1
 
3
 
! Отговори
Alexander Kaytazov преди 11 години
Епа не ме занимавайте с глупости да го е...а, Смотана България !
448
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да му се радвам на тоя? Та той ми стана по-противен и от Станишев! Вчера над града ни(а над други) бе поредната доза кемтрейлс! Защо тоя човек и правителството му допускат това нещо? Нарушават Конституцията на РБ, като не опазват живота на българите! Така им се диктува от САЩ и ЕС! А и ние сме "лош матрял"! Защото си мълчим и траем! А не трябва! Не трябва!
447
1
 
2
 
! Отговори
ДО 570 преди 11 години
Като ти чета размислите , по добре да не ти отговарям , много ниска топка.
446
0
 
9
 
! Отговори
петкан преди 11 години
В България държавата е в хаос,но престъпността е организирана,а менестърът-физкултурник еничарин!