Цветни коалиции по интереси коват законите

Борисов най-много разпалвал спорове между партиите, сочи изследване
2 авг 2012 19:57,
190
Цветни коалиции по интереси коват законите
Борисов най-често пораждал спорове по време на парламентарния контрол. Снимка: БТА

Цветни политически коалиции по интереси изработват и внасят през последната година законопроекти в Народното събрание, отчете Институтът за модерна политика.

От организацията отчитат в деветия мониторингов доклад за състоянието на парламентарното управление за януари-юли 2012 г. и засилени корпоративни интереси в законодателството, което се превръща в системен проблем.

Т.нар. коалиции по интереси в НС са в резултат от тежката икономическа криза и нарастване на стремежа на тесните корпоративни интереси да се доберат до свития ресурс, като един от начините е именно по законодателен път, обясни Борислав Цеков.

24 приети вече закона попадат в категорията "прозрачно законодателство", 21 - в "сиво", а 6, които предстои да бъдат гласувани, са рискови.

Сред силно лобистки текстове в доклада се отбелязани поправките в Закона за горите (върнати от президента), за акцизите, за безмитната търговия, за тютюна и др.

Като положително в законодателната дейност на 41-то нс от Института по модерна политика посочват приемането на промени, които решават проблема с осъждането на България в съда по правата на човека в Страсбург.

Сред иновативните проекти, приети от депутатите, които дават възможност на гражданите да защитават правата си, от неправителствената организация посочват промяна в Закона за съдебната власт, за МВР - с които се установява стандартът "абсолютна необходимост" при използването на оръжие и физическа сила при полицейски акции и забрана за прилагане на животозастрашаващи методи при задържане и арест.

Добро решение е и създаването на анкетни комисии за парламентарен контрол върху службите за сигурност и използването на СРС-тата.

Премиерът Бойко Борисов "води" по най-политизирани отговори и "разпалване" на междупартийна полемика в петъчния парламентарен контрол, сочи анализът на института.

Като цяло се отбелязва трайната тенденция министрите да не поемат политическа отговорност за проблемите в своя сектор. Изключение е министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. Добри примери са Сергей Игнатов, Делян Добрев, Ивайло Московски, Нона Караджова.

На критика подлежи поведението в парламента на вътрешния министър Цветан Цветанов, на Николай Младенов, Симеон Дянков, Тотю Младенов и Мирослав Найденов.

Най-активно е атакувал кабинета с въпроси и питания депутатът от левицата Димчо Михалевски - 98 въпроси и питания. След него е десният народен представител Иван Иванов, следван от Корнелия Нинова - Коалиция за България.

Според изследването ПГ на ГЕРБ възвръща водещата си роля в законодателната активност. Нареждат се Синята коалиция, "Атака", докато КБ остава на 4-то място - при водеща роля в предишни периоди, посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
7
 
! Отговори
Охранител преди 11 години
До 30: Защо му обръщаш внимание на пубера?
25
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До анонимния 13/пост/.Виж какво драги ми смехурко.Праз соца си пиех бирата по 22ст.,бензина бе 26ст./ракията голяма 100мл.обикновена -професор Неделчев 0.54ст.Купих москвето 71г./картата ми за морето бе 14лв.26ст./Сега имам една къща от реституцията в София./центъра/Давам я под наем за 2280 евра.Това ми са доходите +386 лв. пенсия като строител/инженер от Девня-24г./Кое е по-добре?Ти кажи. Аз съм лесен.Имам всичко.Аз съм добре.Ти как си.помагам на двете си деца дето са с по 2 висши.
24
1
 
1
 
! Отговори
чарли преди 11 години
Как пък само простотии се пишат тук.
23
2
 
2
 
! Отговори
пипи преди 11 години
21, въз основа на какво народът иска аец? някой да е обяснил открито за какво става въпрос? да сме видели платената от нас обосновка или по-скоро анализ? всичко секретно.. и бб, и серж са еднакво вредни в случая..
22
0
 
7
 
! Отговори
Охранител преди 11 години
Не мога да разбера как и защо избираме политици, които ни разделят вместо да ни обединяват!?Защо не се учим от историята си?Когато дедите ни са били единни и не са позволявали на никой да ги дели, те са били в състояния да покорят и повлияят останалите народи на Европа!Водача сам по себе си не може да управлява ефикасно, ако хората му оставят всичко на произвола на съдбата. Държава се гради с общи усилия, общество се пази с общи усилия, а спойката е любовта.
21
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
УСМИВКИ ОТ 20 ВЕК КАЗАНИ ОТ БАЩИТЕ НА ТЕЗИ КОИТО НИ УПРАВЛЯВАТ.....Селянино изми ли си яйцата? (лозунг АПК) Народната милиция - единствена опора на народната власт! (Надпис в Созопол) 20 години плодотворна размяна на циркови номера между СССР и България! (Лозунг в цирка) Всеки комсомолец - пример за хулиганите! (Лозунг на заводска ограда) 25 ПОБЕДНИ ГОДИНИ обикновен локум (Надпис на опаковки локум) Всички комунисти - под земята! (Лозунг в мина) Мирният атом - във всеки дом ("Работническо дело", 1974 г., по повод откриването на 1 блок на АЕЦ " Козлодуй") Милицията принадлежи на народа и народът принадлежи на милицията. Тодор Живков Да не оставим неодрусана слива в нашето село! Всяко кебапче - куршум в сражението срещу cветовния империализъм! (В кебапчийница) Всеки буркан компот - юмрук в лицето на империализма! (В консервния завод в Пазарджик) С всички сили - пет за четири! (Петилетката - за четири години) Всеки кооператор - ***! Всеки комунист - две! (Животновъдна кампания) При директора се влиза само по голяма нужда! (Надпис на вратата на директорски кабинет) Студенти, икономисвайте отпадъците! Те са за вас. (Лозунг в студентски стол) Повече камъни за народа. (Надпис в каменна кариера) 25 години народна власт - 25 години цирк. (Светлинен надпис над купола на цирка) След глад и мизерия настъпи тежка индустриализация. Всяко яйце - бомба, всяка кокошка - летяща крепост срещу агресорите! (Лозунг в птицеферма) Всяка ръка на крак! На партията - вярност, на народа - чиста вода. (Надпис в служба "Водоснабдяване и канализация"Човекът е главна фигура в животновъдството. Да покрием навреме младите кобилки. Теляшка бригада за комунистически труд "Н. В. ГоголСъбличай се бързо, и други чакат след теб! Въшката е най-опасен враг на родината. Унищожавайте я.Хигиенизацията е враг на бактериологическата диверсия. Да живее българо-съветската дружба между народите! Дружбата между хората ражда криле на същите. Да живее международното положение! Да строим социализма с подръчни средства! Цехът за бързи услуги е дело на партията. Комунизмът е неизбежен.Граждани, гответе се за отпадъци! (Лозунг на кампания за събиране на вторични суровини) Рейгън - враг номер едно на Тутраканска селищна система! (Лозунг на входа на град Тутракан) Да влезем в комунизма с лъснати обувки! Да живее СССР - вечният строител на социализма! Да не оставим нито един пациент да умре без лекарска помощ! (Лозунг от социалистическа болница)Швейцария: страна, близка до Либия, но по-неразвита. Муамар Кадафи Един допуснат брак - беда за целия колектив! Лозунг 1985 г. Здрав дух в здраво комунистическо тяло! (Лозунг на стадиона в гр.Несебър) Всички луди - на борба за мир! (Агиттабло в лудница) И нека не забравяме, че улица "Път към комунизма" в София извеждаше точно срещу един от входовете на Централните гробища.
20
0
 
4
 
! Отговори
Данчо преди 11 години
Едно лично мнение:Всичката ЕНТЕЛЕгенция,след Рускотурската война се е оформила по същия начин както след 1944г. и сега!Турските мекерета са драли народа,както турци не са го драли,натрупват кървави пари нато сегашните гашници,пишман бизнесмени.Внуците на криминалните чираци,ратаи и всякаква *** до 1944г.ограмотени за моя и твоя сметка на исток и запад са пета колона и затриват народа на България!Прочети родословията на онази и сегашната,ще се втрещиш.Преди са оформяли кастови съсловия,а сега?
19
3
 
22
 
! Отговори
Охранител преди 11 години
Бедна ви е фантазията, ако някой се опита да вземе властта на Бойко, какво може да се случи...Башар Асад ли? Той ще е като бебе пред нашия...нарцис комунистически...
18
2
 
25
 
! Отговори
Охранител преди 11 години
Много интересно с кого умря комунизмът? С Бойко ли и благодарение на него ли? Че той е от най-червените! Тесни комунисти...Я стига сте писали глупости...!!!
17
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бойко кажи за референдума бе, страх те е от резултатите, нали? Знаеш, че народа иска АЕЦ, ама ти не искаш. Ти искаш магистрали. Да свързваш морето със столицата.
16
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хайде стига ревахте за тоя комунизъм! Тази история приключи преди 23 години. Ако хората не гласуваха за алчните несретници всеки път, нямаше да сме в това положение.
15
2
 
36
 
! Отговори
Защо?! преди 11 години
Не ни замазвайте очите с глупости!!!Защо никоя медия не коментира факта, че Европейската комисия започва разследване на престъпното минало на Бойко Борисов свързано с убийства и наркотрафик?!Защо се потули педофилския скандал около него?!Има ли журналусти в тази държава или само ***?!Докога ще търпим тази евтина мутра да се гаври с нас?!Събудете се хора! Нямате ли капка достойнство?!
14
0
 
12
 
! Отговори
Охранител преди 11 години
В България всички работещи и плащащи, работят за три пъти повечето неплащащи...и ще стават неплащащите и неработещите все повече...
13
2
 
22
 
! Отговори
АМАН бе....... преди 11 години
Тука се е напълнило с олиг*френи платени и обезпечени от СЛЪНЦЕТО ПЪДАР ......и неговите ***.....Драскайте *** ама то видов ден ще настъпи и наистина ще има паметник...ГОЛЯМ на вашия ВОЖД....ТИКВА С КОРОНА И СОПА В РЪКА.........
12
1
 
6
 
! Отговори
Пенсионер до 4 преди 11 години
Ако знаеш колко си невеж няма да погледнеш клавиатура. Ако знаеш колко си неграмотен ще се "гръмнеш".Жалко за пенсионерите ,че такива като теб ще ги "изхранват"
11
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г. БКП и ДС репресират под различна форма над 300 000 българи, елита на народа. В тази цифра влизат убитите без съд и присъда след 9 септември 1944 г., осъдените и разстреляните от ,,Народния съд от декември 1944 г. до април 1945 г., избитите по най-зверски начин в затворите и лагерите, разстреляните при опит да избягат през границата на страната, изселените и малтретираните. Цифрите изумяват с мащабите си за малка България. БКП успява да унищожи и смаже повече хора, отколкото загиналите в Българската армия по време на Първата световна война от 1915 г. до 1918 г., и повече хора, отколкото турският аскер и башибузуците избиват при потушаването на Априлското въстание през 1876 г.- 30 000 души.Червеният терор лишава за десетилетия напред България от интелекта й. Това е интелектуален геноцид над българския народ, извършен от български комунисти, послушни съветски наместници, които се разпореждат със съдбата на страната от 1944 до 1990 г.В резултат - нова интелектуална мощ в лицето на Сергей, Пьрванов, Пирински .Затова сега има серсеми които да списват , какьв прекрасен строй е бил соца .
10
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
АЙДЕ БЛОКИРАЙТЕ МЕ ЗА ТОВА КОЕТО ПИША ВЕЧЕ ЧЕРВЪРТИ ПОРЕДЕН ПЪТ...ИЛИ НЯМАМЕ ПРАВО ДА ПИШЕМ ТОВА КОЕТО МИСЛИМ.И ТОВА СЕ СЛУЧВА САМО ТУКА В ДНЕС БГ.ДАНО ДА Е БИЛО СЛУЧАЙНО...В КОЙТО И САЙТ ДА ВЛЕЗЕШ,ТЕЛЕВИЗИЯ ИЛИ ВЕСТНИК ВОНИ НА ПЛАТЕНА КОМУНИСТИЧЕСКА ПРОПАГАНДА,АГИТАЦИЯ И УЖАСНА МАНИПУЛАЦИЯ НА НАСЕЛЕНИЕТО....НАЙ-БЕЗСРАМНО И НАГЛО СЕ ЛЪЖЕ ..И ТО НАЙ-СЪЗНАТЕЛНО.ВРЕМЕ Е БОЙКО ДА СЕ СТЕГНЕ И ДА ИМ ОТГОВОРИ ПО СЪЩИЯ НАЧИН---ТОВА Е СПАСЕНИЕТО И ЗА ГЕРБ И ЗА БЪЛГАРИЯ.В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ ИМА ОПАСНОСТ ДА СЕ ВЪРНЕ КОМУНИСТИЧЕСКАТА МАФИЯ,А ТОВА Е СТРАШНО...МНОГО СТРАШНО.
9
24
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГЛАСА НА ВСЕКИ ГЛАСУВАЛ ПРОТИВ ГЕРБ ОТИВА ДИРЕКТНО ПРИ ДОГАН,СТАНИШЕВ,ГОЦЕ,РУМЕНОВЦИТЕ,И НАЙ-ВЕЧЕ ПРИ ТРАКТОРА----МАФИЯТА НА БЪЛГАРИЯ.ГЛАСУВАЙТЕ САМО И ЕДИНСТВЕНО ЗА БОЙКО ЗАЩОТО В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ ИДВАТ СТРАШНИ ДНИ И ГОДИНИ ЗА ВСИЧКИ.МНОГО СТРАШНИ.
8
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Комунизмът е най-голямото зло в историята на човечеството и е нищо друго освен една зла химера, избила десетки милиони в името на неосъществими "идеали" и примитивна и жестока върхушка от престъпници, която властва над народ, превърнат в роби. Ако не вярвате, погледнете Северна Корея - и ние бяхме като тях преди 1989 година. Това ли искате отново?
7
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Докато опозицията (разбирай БСП) държи финансите (разбирай милиардите откра.днати от българина), те ще имат възможноста да клатят власта с всякакви непозволени прийоми и хватки! От както БСП са в опозиция нищо съществено, което да подкрепи положението на българина не сме видяли... Опозицията полага неимоверни усилия и финансови ресурси, за да съботира всичко разумно създадено от сегашното правителство, което би помогнало за преодоляване на кризата. В никоя страна в Европа не съм видяла таклова чудо ,където опозицията , съботира всяко начинание ,което би помогнало на страната! Въпреки неистовите опити на БСП да фалира България и с това да ни покаже , че ГЕРБ не са способни да управляват страната. Въпреки взривовете, пожарите, и какви ли не още проблеми, нещата у нас се подобряват макар и бавно, и то на пук на ония мър.льовци и мър.зеливци от БСП. Те могат да ни вземат всичко , да ни фалират , да ни принудят да гладуваме(заради новата АЕЦ Белене), но не могат да ни вземат това което мислим и имаме в съзнанието си! Всичко могат да ни вземат БСП , но нашата вътрешна убеденост и омраза към тези кра.дци и моше.ници не могат да ни вземат или изтрият!