Цветни коалиции по интереси коват законите

Борисов най-много разпалвал спорове между партиите, сочи изследване
2 авг 2012 19:57,
190
Цветни коалиции по интереси коват законите
Борисов най-често пораждал спорове по време на парламентарния контрол. Снимка: БТА

Цветни политически коалиции по интереси изработват и внасят през последната година законопроекти в Народното събрание, отчете Институтът за модерна политика.

От организацията отчитат в деветия мониторингов доклад за състоянието на парламентарното управление за януари-юли 2012 г. и засилени корпоративни интереси в законодателството, което се превръща в системен проблем.

Т.нар. коалиции по интереси в НС са в резултат от тежката икономическа криза и нарастване на стремежа на тесните корпоративни интереси да се доберат до свития ресурс, като един от начините е именно по законодателен път, обясни Борислав Цеков.

24 приети вече закона попадат в категорията "прозрачно законодателство", 21 - в "сиво", а 6, които предстои да бъдат гласувани, са рискови.

Сред силно лобистки текстове в доклада се отбелязани поправките в Закона за горите (върнати от президента), за акцизите, за безмитната търговия, за тютюна и др.

Като положително в законодателната дейност на 41-то нс от Института по модерна политика посочват приемането на промени, които решават проблема с осъждането на България в съда по правата на човека в Страсбург.

Сред иновативните проекти, приети от депутатите, които дават възможност на гражданите да защитават правата си, от неправителствената организация посочват промяна в Закона за съдебната власт, за МВР - с които се установява стандартът "абсолютна необходимост" при използването на оръжие и физическа сила при полицейски акции и забрана за прилагане на животозастрашаващи методи при задържане и арест.

Добро решение е и създаването на анкетни комисии за парламентарен контрол върху службите за сигурност и използването на СРС-тата.

Премиерът Бойко Борисов "води" по най-политизирани отговори и "разпалване" на междупартийна полемика в петъчния парламентарен контрол, сочи анализът на института.

Като цяло се отбелязва трайната тенденция министрите да не поемат политическа отговорност за проблемите в своя сектор. Изключение е министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. Добри примери са Сергей Игнатов, Делян Добрев, Ивайло Московски, Нона Караджова.

На критика подлежи поведението в парламента на вътрешния министър Цветан Цветанов, на Николай Младенов, Симеон Дянков, Тотю Младенов и Мирослав Найденов.

Най-активно е атакувал кабинета с въпроси и питания депутатът от левицата Димчо Михалевски - 98 въпроси и питания. След него е десният народен представител Иван Иванов, следван от Корнелия Нинова - Коалиция за България.

Според изследването ПГ на ГЕРБ възвръща водещата си роля в законодателната активност. Нареждат се Синята коалиция, "Атака", докато КБ остава на 4-то място - при водеща роля в предишни периоди, посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А БЕ ЗАЩО ЛИ КАТО ЧУЯ ДУМАТА КОМУНИСТ И СЕ СЕЩАМ ВЕДНАГА ЗА ТЕРОРИЗЪМ,ПРЕСТЪПЛЕНИЯ,КОРУПЦИЯ,УБИЙСТВА,МАФИЯ,КРАЖБИ,АТЕНТАТИ,САБОТАЖИ,МРЪСОТИИ,ЛЪЖИ,МАНИПУЛАЦИИ,ЛАГЕРИ И Т.Н.
5
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
от 01-08.12 ГОД. БОКО ВДИГА С 30% ЗАПЛАТИТЕ НА КАЛИНКИТЕ СИ В ДЪРЖАВНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ......А НЯМАЛО ПАРИ В БЮДЖЕТА-ОТ КЪДЕ ИЗНИКНАХА ТЕЗИ МИЛИОНИ---БОКО,МАЧКАЙ ИЗБИРАТЕЛИТЕ СИ И ХИЧ ДА НЕ ТИ ПУКА-ТЕ ГО ЗАСЛУЖАВАТ...АПРОПО ,А ОТ 01.01.13 ГОД. ПЕНСИИТЕ МОЖЕ БИ ЩЕ СЕ ВДИГНАТ С 3-7%-ПИЧ СИ бОКО....ХА ДА ВИДЯ СЕГА ПЛАТЕНИТЕ ДРАСКАЧИ НА ГЕЙБЕР С МИНУСИТЕ...
4
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До няма демокрация.2-ри пост/Ей, дежурния, да не си посмял да пишеш повече за Б.Б./моя патрон защото ще запаля патрулката и ще те дам на Роман Василев-прокурора.Ще правиш лицеви упори дорде не станеш конкурент на Сталоун или на батко Арни.?имаш опцията да избираш/
3
24
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ПАМЕТНИК ЗАСЛУЖАВА БОРИСОВ...ДО НЕБЕТО...И ЩЕ ГО ИМА ---НЯМА СЪМНЕНИЕ.А НА ПЛАТЕНИТЕ ПОЗИТАНСКИ ДРАСКАЧИ ТУКА И ИЗ ДРУГИТЕ САЙТОВЕ ПРОСТО ДА НЕ ИМ ОБРЪЩАМЕ ВНИМАНИЕ---НЯМАТ СТОЙНОСТ...ИЗКУСТВЕННА ПЛАТЕНА ПРОПАГАНДА--СТАРА КОМУНИСТИЧЕСКА ТРАДИЦИЯ.АМА МАЛКО ИМ ОСТАНА-СЛЕД ВТОРИЯ МАНДАТ НА БОЙКО ЩЕ СА В ДЕСЕТА ГЛУХА.
2
1
 
22
 
! Отговори
Следователно преди 11 години
Премиера и правителството да се разследват за конфликт на интереси.И тъй като на СВЕСТНИТЕ хора им е ясно, че ГЕРБ защитават мафиотските структури, искрено се надяват правосъдието да ги постави там където им е мястото.Брюксел това имаше в предвид като каза: Мафията в България си има държава. И са прави.
1
2
 
37
 
! Отговори
няма демокрация преди 11 години
В България няма демокрация. За сметка на това си имаме режима на пожарникаря!