Две вериги замразяват цените на 10 продукта

Мирослав Найденов договорил "социална кошница"
Обновена: 2 авг 2012 21:38 | 2 авг 2012 15:50,
286
Две вериги замразяват цените на 10 продукта
Найденов е готов и на басове. Снимка: БТА

Две търговски вериги няма да вдигат цените на десет хранителни продукта от български производители за три месеца. Министърът на земеделието и храните е направил тази договорка с представители на “Кауфланд“ и “Метро“.

По думите на министъра се водят преговори и с други вериги. Найденов изрази надежда, че същият консенсус може да се постигне с други две вериги до края на деня.

Десетте стоки, които няма да поскъпват, са продукти, които хората слагат ежедневно на трапезата си и не могат да минат без тях, обясни Найденов.

Още по темата

Въпросната “социална кошница“ включва:  хляб - "Добруджа" и бял, кисело и прясно краве мляко, краве сирене и масло, кашкавал "Витоша", пилешко и свинско месо /трупно/, яйца в разфасовка от десет броя размер "М" и кренвирши.

По думите на Найденов е необходимо цените да се задържат за три месеца, защото пазарът  е изключително нервен и динамичен и след този период цените няма да се повишат, а ще паднат. Найденов беше готов дори да се обзаложи с журналистите, че действително няма да има скок.

Вчера в Министерския съвет имаше среща на представители на животновъди, преработватели и представители на търговските вериги с министър-председателя Бойко Борисов и земеделския министър Мирослав Найденов.

Преработвателите и производителите се оплакаха, че търговските вериги ги натискат за възможно най-ниски изкупни цени, а едновременно с това намаление на стоките в магазините не се забелязва.

Найденов ги подкрепи, а Борисов нареди да започнат проверки на службите за сигурност и отговорните институции за финансовите потоци по веригата производство, преработка и продажба на месо и млечни продукти.

Търговските вериги от своя страна не се съгласиха с твърденията, че оказват натиск по веригата. По думите на Димитър Спасов, представител на една от големите вериги магазини, те не натискат, а водят търговски преговори.

Според него магазините ще направят всичко възможно да не се допусне вдигане на цените на продуктите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


286
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
17
 
! Отговори
торбата с лъжи преди 11 години
Миро Фабержето отвори торбата с лъжи - две вериги щели да замразят цените на 10 продукта?!
8
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това е някаква гротеска!!!Каква е тази пародия Метро и Кауфланд да обещават да не вдигат цени?!?1-во - това си е чиста четка пред ГЕРБ и чиста реклама!2-ро - клиентските цени в тези магазини са производни на доставните цени, определяни от производителите и дилърите! Т.е. магазина може да движи до някаква степен цените, но не безкрайно! Ако доставчика вдигне сиренето, магазина нищо не може да направи и няма да продава на минус! Т.е. Метро и Кауфланд ще извиват ръцете на производителите!
7
2
 
23
 
! Отговори
Складови наличности преди 11 години
Това са им складовите наличности за 3 месеца. *** се с нас. За новогодишен подарък, ще има скок с 15%. Иначе искаха да ни изработят, като си продадат старата стока на нови цени, както ни работят и с бензина
6
1
 
20
 
! Отговори
vik преди 11 години
Ако тази "договорка" не се отмени да 48 часа това ще е прецедент в работата на този министър.... Нек си припимним ред други негови "категорични" изказвания и последващи също толкова "обосновани" опровержения. А нека и юристите се произнесат доколко тези договорки са законно обосновани и каква тежест имат. Вси пак сме свободен пазар...
5
1
 
15
 
! Отговори
Кънчо преди 11 години
И на мен ми се иска да му напълня "социалната кошница" на предводителя на щастливите кокошки, ама де тоя късмет да се срещнем някъде.
4
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Циркаджия
3
1
 
38
 
! Отговори
Хайде пак лъчение преди 11 години
Хубава реклама и за магазините и за Найденов, само да не стане, като с ония 10% от цента на руския газ, които договори колегата му Делян ?! Това вече минава всякакви норми. Чист популизъм и предизборна пропаганда, която само ще отблъсне хорат от тези неграмотници.
2
0
 
26
 
! Отговори
bertram преди 11 години
тоя да се сложи малко на диета, защото от бузите му е видно, че за него криза няма!това със замразяването на цените е популизъм и маркетингов ход, за да притиснат бг бизнеса.
1
0
 
35
 
! Отговори
с. преди 11 години
В Бантустана цари хаотичен мутро-капитализъм със социалистически оттенък!Няма такава ***!