"Мечешка услуга“ ли е вдигането на минималната работна заплата

Разнопосочни коментари за планираното увеличение от 1 януари 2013 г.
Обновена: 2 авг 2012 15:16 | 2 авг 2012 10:11,
201
"Мечешка услуга“ ли е вдигането на минималната работна заплата
Снимка: БТА

След като министърът на финансите Симеон Дянков обяви във вторник, че от януари 2013 г. ще бъде увеличена минималната работна заплата на 310 лева и това ще бъде планирано в държавния бюджет през есента, потърсихме коментара на икономисти, работодатели и експерти за очакваните икономически ефекти от увеличението.

Десислава Николова, старши икономист в Института за пазарна икономика коментира за Investor.bg, че всяко покачване на минималната работна заплата (МРЗ) представлява "мечешка услуга" за нискоквалифицираните и нископлатените работници. За тези, които след увеличението, ще останат на работа, ефектът е положителен по отношение на техните доходи и благосъстояние, коментира Николова. Тя уточнява, че "цената" на по-високата МРЗ се плаща от работодателите, за които разходите за труд неизбежно се увеличават, а това би довело до влошаване на тяхната конкурентоспособност по отношение на по-високи крайни цени на техните продукти и услуги.

По повод на намерението на правителството да увеличава минималното възнаграждение с по 20 лв. всяка година до 2015 г., когато то трябва да достигне 350 лв., Николова коментира, че защитниците на съществуването на МРЗ и нейното увеличение традиционно пренебрегват ефектите върху тези, които ще загубят своята работа, защото са станали прекалено скъпи за своите работодатели. 

Също така се пренебрегва и групата на хората, които ще продължат да работят, но вече в сивия сектор, тъй като техните работодатели ще предпочетат да им плащат старите заплати, но това би било възможно само "на ръка", тоест в неформалния сектор. Традиционно втората и третата група, при които ефектите от повишаването на минималното заплащане са отрицателни, както върху работещите по линия на загубена работа и осигуровки, така и по линия на загубени приходи за държавния бюджет, превишават значително първата група, при която отрицателните последствия се поемат от работодателите заради по-високи разходи за труд.

Николова обобщава, че икономическата литература е категорична, че минималната заплата и нейното повишаване имат единствено отрицателни ефекти върху заетостта. От една страна тези повишавания автоматично водят до закриване на работни места, а от друга - поставят все по-висока летва пред създаването на нови такива. Противопоставянето на хората, които са заети и остават такива дори и след повишаване на МРЗ, и всички останали групи на пазара на труда - тези, които търсят активно работа и тези, които губят работата си в резултат от по-високото минимално възнаграждение, всъщност представлява този ефект на "сегментиране" на пазара на труда. Това сегментиране е и една от често изтъкваните отрицателни последици от повишаването на МРЗ.

Принципната позиция на ИПИ за минималната работна заплата е, че тя трябва да бъде премахната. Основният аргумент на икономистите от института е, че „покачването й способства за сегментацията на пазара на труда, ощетява наетите и ограничава заетостта“?

Бизнесът също смята, че увеличението на минималната заплата би довело до негативни последици за икономиката.

Всяко вдигане на минималната заплата ще постави в затруднение голяма част от фирмите в България, преди всичко – малките и средни предприятия, се казва в позицията на Българската стопанска камара.

Подобна стъпка ще принуди работодателите да закрият работни места или да освободят главно нискоквалифицираната работна ръка, което ще доведе до допълнителен натиск върху обществените фондове, държавния бюджет и бюджета на Държавното обществено осигуряване.

Целият материал четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Направо дайде да не вдигаме мин.раб.заплата, а да я намалим - да не се товарят работодателите с излишни разходи и да са конкурентни. Направо да намалим всички заплати, а не само минималната - да са още по-конкурентни. Накрая работодателите ще са конкурентни, но работниците или ще са измрели, или ще са на повече от 1000км оттук. Вие в ред ли сте бе? Какво може да се купи със 290 или 310лв бруто. Това са съответно 227лв и 243лв нето. Т.е. 22кг и 24кг сирене. Не стигат за храна за 1 човек за 1месец
24
4
 
6
 
! Отговори
681 преди 11 години
до 26Написал съм ,че плащам доста над МРЗ на служителите. Това МРЗ реално не помага на тези на минимална заплата особенно. Първо в държавните институции никой не работи на МРЗ.Второ-фирмите които наемат хора на МРЗ явно не склонни да плащат повече и изказването на госпожата цитирана в статията е вярно.Трето-По-висока МРЗ означава по-висок ДОД и осигуровки.
23
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Николова коментира, че защитниците на съществуването на МРЗ и нейното увеличение традиционно пренебрегват ефектите върху тези, които ще загубят своята работа, защото са станали прекалено скъпи за своите работодатели. "_______Ако заплата от предвидените 350лв. прави един работник "скъп", нека помислят чии труд струва такива "жълти стотинки", та дори и ниско квалифициран. Заплатите у нас са абсурдно ниски, а за минималната да не говорим.
22
2
 
8
 
! Отговори
sante_dog до 10 преди 11 години
С поледното решение на парламента - потребителската такса при личния лекар вече не е обвързана с минималната работна заплата. Този довод отпада, давай следващия
21
4
 
18
 
! Отговори
М преди 11 години
МРЗ е пълна глупост в пазарната икономика.Ако ще е социална минимална заплата, трябва да е равна на необходимия минимум за нормален живот.Но тук никой не го е грижа.Евала на гърците- петдесет години живеят като царчета с доходи над социалния минимум и не им пука, че щяла държавата им да фалира.И какво от това? Да не би да я заличат от картата на земята- просто се преразпределя капитала, но хората си живеят пак като европейци.И аз искам българите да имат европейски доходи, но сори каза "батко".
20
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Така ще е, върху 100лв. заплата 40лв. /40%/ осигуровки и дод. Айде *** се осигурявай на реална заплата. Дянков казва "няма", но и аз казвам "няма"!
19
3
 
19
 
! Отговори
типично преди 11 години
Работодателите и техните платени анали-затори са против увеличаването, защото се повишавал разхода за работна ръка. Всеки с малко акъл би се досетил, че това са манипулации. Всички фирми от така наречения малък и среден бизнес плащат осигуровки върху минимална заплата и после добавят "на ръка". Т.е. те мамят и държавата и работниците си, за да намалят разходите си за служителите. Единствения начин е с вдигане на МРЗ. Такъв малък и среден бизнес не ни трябва - да фалират! *** и измамници!
18
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А, то ако ги пидаш робовладелците... пардон работодателите мин. заплата трябва да е 10 лева! Щели да фалират! Е...ти смешниците са щом 20 лева отгоре ще ги доведат до фалит. Човек, който не може да си позволи да вдигне заплатите на служителите си с 20-30 лева не е бизнесмен, а жалко човече взело се на сериозно. Какво значи това, щели да им се увеличат разходите? Ми като не можеш да се справиш затваряй фирмата и отивай да работиш за някой друг!
17
2
 
17
 
! Отговори
безименен преди 11 години
Такива "учени икономистчета" нямат никаква връзка с действителността. В цял свят има мини-мално почасова заплащане, дори и в "бастиона" на пазарната икономика-САЩ. Авторът на стати-ята, говори учебникарски доводи. Ясно е, че на бизнеса/особенно у нас/ е най-изгодно ако може да не плаща въобще заплата за да реализира максимална печалба. Нима такива "специалисти"-икономисти не разбраха, че България се намира в стадия на капитализъма от 19-век в Европа.
16
0
 
3
 
! Отговори
А кога преди 11 години
ще спррат програмите по които за държавна помощ работиш в частна фирма и по този начин си принуден да бачкаш за МРЗ, щото държават токоз дава, пък фирмата няма сметка да си търси хора от свободния пазар?
15
5
 
8
 
! Отговори
do 20 преди 11 години
***, като имаш пари и плащаш на служители чак, какво ти пука, че ще ти скочи таксата при личния с 20 стотинки, бе? Ако не си от Позитано, си най-обикновен *** ***.
14
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
като не могат да вдигат заплати, да свалят цени! освен това в европа заплатите като са десет пъти по - големи, да не би и цените да са по - големи? ако някой си мисли, че не е ял кучешко, се лъже! навремето, в моя град като дойдеше време за годишния панаир, по улиците кучетата намаляваха тотално! също изчезваха мулета и магарета, но имаше вкусни кебапчета! сега някой знае ли какво има в каймата и саламите? а месото си е месо, без значение от какво животно е! важното е как ще го сготвиш!
13
1
 
24
 
! Отговори
123 преди 11 години
"Вдигането на минималната работна заплата носело негативни последици".... Брееей, че хората в западна Европа с минимална работна заплата 1200-1700 евро какво ли правят!? Защо смъкнат МРЗ до 100 евро и всичко ще им се оправи. Колко глупави били европейците!
12
1
 
15
 
! Отговори
Петкан преди 11 години
Пак интегрираните ще намажат.Работещите кучета ги яли.
11
16
 
7
 
! Отговори
Работодател преди 11 години
За мен работят 20 човека, като трябва да им давам по 20 лева повече, са 400 лева на месец, ало, това ми е лизинга на баварията, вие луди ли сте??
10
3
 
26
 
! Отговори
учуден преди 11 години
Какъв е тоя институт!? Разходите за заплати на българския бизнес са смешно ниски, в една малка фирма в Англия тези разходи достигат 50% от ОБОРОТА! Увеличението на МРЗ е единствения начин хиляди хора да получат 30-40 лв повече на месец, иначе никой няма да им ги даде!
9
8
 
4
 
! Отговори
БСП преди 11 години
Това е предизборен пиар, не се връзвайте, ГРОБ искат ако спечелят втори мандат веднага след изборите да намалят МРЗ наполовина и да удвоят данъците!!!!
8
4
 
9
 
! Отговори
онбашията преди 11 години
бедняците за това са бедняци, защото трудно схващат дори нещо толкова просто, като това че колкото повече ги защитава държавата/синдикатите, толкова по-бедни стават. а по време на соца, точно тия дето сега са най-бедни, най-много ламтяха за западни благинки от корекома и най-много благоговееха пред америка. сега обърнаха плочата нещо, не им се услажда капитализма.
7
9
 
17
 
! Отговори
do 10 преди 11 години
Значи предпочиташ да получаваш със 70 лева по-малко, но такстата да ти е със 70 стотинки по-ниска? Странни хора сте това платените коментатори на Позитано, наистина ли сте толкова прости?
6
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Позната история - "бизнесът" е против увеличаването на МРЗ. Made in Bulgaria.