България имала какво да предложи на инвеститорите

Плевнелиев се срещна с директори на компании от Лондонското Сити
Обновена: 9 авг 2012 16:00 | 9 авг 2012 16:00,
174
България имала какво да предложи на инвеститорите
Снимка: архив, БТА

„Ние показахме, че в тези трудни времена могат да се взимат правилни решения, които да водят до добри резултати”.

Това каза президентът Росен Плевнелиев пред изпълнителни директори на финансови институции от Лондонското Сити, с които се срещна днес в британската столица.

В условия на тежки финансови ограничения, които засегнаха цяла Европа, България избегна натрупването на нови дългове и има втория най-нисък държавен дълг в ЕС, подчерта държавният глава.

По този начин следващото поколение ще може спокойно да планира приоритетите си, без да изплаща нови дългове, допълни президентът.
 
Според Росен Плевнелиев въпросът за България е не дали, а колко бързо ще върви напред. Президентът припомни, че страната ни реформира пенсионната си система и публичната администрация, започна и реформа във водния сектор.

Все още има проблеми в съдебната система, но работим усилено, за да ги преодолеем, каза още Росен Плевнелиев.
 
Пред представители на финансовите институции в Лондонското Сити държавният глава посочи, че България предоставя много добри възможности на бизнеса за позициониране в региона на Югоизточна Европа.

Продължава изграждането и подобряването на инфраструктурата, големи са и възможностите за концесия на летища и пристанища.
 
Според президента огромен е потенциалът за инвестиции в енергийната област.

Диверсификацията на енергийните доставки остава голяма тема за България. „Не искаме да сме зависими само от една тръба”, коментира още държавният глава и допълни, че инвестициите в енергетиката и енергийната ефективност разкриват големи възможности за стимулиране на малкия и средния бизнес в България.

Президентът представи и предимствата за инвеститорите, които страната ни предлага и с новия Закон за публично-частното партньорство. Само във водния сектор през следващите години се очаква инвестициите да достигнат между 10-12 млрд. лева в следващите години, каза още Росен Плевнелиев.
 
Пред българския президент представителите на Лондонското Сити посочиха, че макроикономическата картина на България изглежда „перфектна” - параметрите на бюджетния дефицит са много добри и страната ни успява да поддържа икономически растеж.

Необходими са обаче повече инвестиции за повишаване на производителността на труда и в отрасли с висока добавена стойност. Участниците в бизнес срещата проявиха интерес към възможностите за приватизация на „Българския енергиен холдинг” и Пристанище-Варна, както и от правителствените мерки за насърчаване на малките и средните предприятия.
 
Участие в срещата, организирана от кмета на Лондонското Сити Дейвид Утън, взеха посланикът на Великобритания у нас Джонатан Алън, представители на City of London Corporation, Morgan Stanley International, Deloitte, JP Morgan, EC Financial Associates, British Petrolium, Skandinaviska Enskilda Banken, Bank of Tokyo Mitsubishi UFJ и други.

Президентът Плевнелиев получи и поздравления за победата на българските волейболисти над Германия късно снощи и класирането им на полуфинал на Олимпийските игри в Лондон, инфоримрат от пресофиса на държавния глава.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
7
 
! Отговори
Дедо Шишарко преди 11 години
Има какво да предложи да - дупе !
30
1
 
18
 
! Отговори
Bob преди 11 години
Плевенчето било на волейбол снощи с кака си Стефка. Радвало се инфантилчето, махало с ръчички, пищяло "бългали юнаци"...Сменяла му пеленките кака му, че често се поцапвало. Искало и да бозае, ама нали леля му Фидоска била на бик в месокомбинат Чепърлянци...
29
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вчера като го видях на мача по волейбол разбрах че най-става за Мажоретка
28
1
 
23
 
! Отговори
коко преди 11 години
Росенчо,тук грешиш мойто момче.България се превърна в нарицателно име на корупция,нищета и упадък.никой няма да дойде тук да инвестира.Идват разни пубери туристи да пият и да се онодат.Докато Батко ти е власт така ще е.
27
1
 
22
 
! Отговори
мими преди 11 години
плевняяя, поне назначи някой да ти пише кво да четеш, че се излагаш. Хората ви се смеят зад гърба /с тези дето си си говорил/. И ти мъж ли си или льольо?
26
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е какво да предложи освен, корупция, не работеща съдебна система, неработеща полиция, липса на гражданско общество, мързел у българите за сметка на ниската квалификация, ниско ниво на образование, огромна администрация която е тотално не работеща и т.н. и т.н.Големите инвеститори винаги се вглеждат в тези неща.
25
1
 
25
 
! Отговори
е55 преди 11 години
България винаги има какво да предложи на чуждите инвеститори., обаче за 20 год. чуждите инвеститори изнесоха всички активи на държавата. ."Балкан", "Океански риболов", БТК, Софийска Вода , ВиК, Енергото...Идват за малко, изконсумират си бонусните предложения, данъчните привилегии и като дойде време за ист.инвестиции-дим да ги няма. И за да не падне печалбата-през 3 месеца нови цени-сдържавна гаранция.Като с концесиите на американската ТЕЦ Марица или фирмите за соларните паркове.А тука - блато.
24
2
 
21
 
! Отговори
Въпрос? преди 11 години
В коя друга държава министър-председателят си е позволил публично да нарече президента "добро момче"?
23
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Недей да лъжеш всеки ден мой приятели напускат България при положение,че имат доходи над 1500 лв. НА ЧОВЕК от семейството.Образовани и интелигентни не прости берачи на боровинки.Кой лъжеш за инвестицийте.
22
0
 
4
 
! Отговори
до 30 преди 11 години
не си прав, дават и концесии, и приватизация, и каквото се сетиш, само че ДЪРЖАВАТА има механизми и определя правилата по които ще се стопанисва..... ама ние като нямаме държава няма как да стане като в "белите" страни
21
0
 
16
 
! Отговори
ТиквУн преди 11 години
Така е, да привлечем инвеститори в развитието на новия сектор "Камикадзе туризъм"
20
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Никоя страна не си позволява да дава на концесия или продава важни стратегически обекти-пристанища,летища,проходи,вода и т.н.Държавата я разпродадоха,а отговорни за това няма.
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Познайте на кой ще повярват.На техният премиер или на нашият президент... има и една думичка..mon sense- която се върти в главата ми четейки цялата новина.
18
0
 
7
 
! Отговори
Копнато преди 11 години
вродепутатът Слави Бинев поиска в писмо до президента Росен Плевнелиев да бъде арестуван диктаторът премиер и икономическия кръг около него. Това според Бинев била първата мярка за борба срещу тероризма и престъпността. Мотиви за настояването на евродепутата не са посочени. Ако вие не предприемете сериозни действия, се превръщате също в престъпник, помагащ чрез бездействието си на ограбването на държавата и на политика, равняваща се на геноцид към народа ни, предупреждава държавния глава Бинев. И допълва: Само така ще докажете, че сте се еманципирали от министър-претседателя и неговото влияние. Евродепутатът настоява за личен отговор от президента, а не от негов подчинен. Мислех, че е привилегия само на мъжете под чехъл други (жените им) да отговарят вместо тях. Но явно на тази привилегия се радват и президентите под чегъл, щом други (техни подчинени) пишат отговорите им, се казва още в писмото. Преди дни Бинев за първи път писа на президента с искане да се проведе разширено заседание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС). Той настоя в него да могат да участват и извънпарламентарно представени партии. В отговор, който евродепутатът разпрати до медиите, началникът на кабинета на държавния глава Цветелин Йовчев заявява, че Законът на КСНС не позволява участието на извънпарламентарно представени партии. Той благодари за загрижеността на Бинев и му предлага да представи предложението си в писмена форма.
17
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НАШАТА ПРЕДСТАВИТЕЛНА ИЗТРИВАЛКА (Обърнете с опъкото нагоре и лъска обувки)
16
7
 
7
 
! Отговори
Истината боли преди 11 години
Българите имаме дна единствена радост ...женския отбор по волейбол би германците, а уттре ще ревем защото велика Русия ще ни смаже :)
15
0
 
10
 
! Отговори
Ха преди 11 години
На срещата са присъствали представители на всички разбойници и крадци в световен мащаб - даже са ги изредили..."...инвестициите в енергетиката и енергийната ефективност разкриват големи възможности за стимулиране на малкия и средния бизнес в България" - да бе да! Ако ДЕКВР спре да прави промени в закона за Енергетиката по 2 пъти годишно, може и да се стимулира нещо....а ако престанат да крадът ами отпуснат средства за малък и среден бизнес, ефекта ще се умножи, иначе тояно обратното!!!
14
1
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
хм..ама как може да си толкова *** бе човече? слушах интервюто му по БТВ..ама тоя дали се гледа после по БТВ та да види какви глупости изговори във връзка със зърнопроизводството в България ...и реинвестиране на продукцията в БГ...боже боже...нямаше ли кой да го светне и му напише какво да говори и чете? че то голям резил бе братче..ужас..и Първанов не ми беше симпатичен..но поне имаше визия и говореше и казваше нещата на место..а тоя...
13
0
 
16
 
! Отговори
Кой пие кой плаща ? преди 11 години
На фона на тази розова вест, днес излязоха и някой други интересни факти като например: Дефицитът във външната ни търговия скочи с 2 млрд. лв.Ха сега ми кажете, кой пие кой плаща и кой магарето за ***@ хваща ?
12
1
 
28
 
! Отговори
Българин преди 11 години
и какво ще предложим на чуждите инвеститори? - Тълпи чиновници, които да ги гледат в ръцете и за най-дребният формуляр, а ако те, инвеститорите са "недосетливи" да ги разтакават с месеци? Тумби ***, които ще нападат посред бял ден изградените от тези инвеститори фабрики и заводи? Ушеви прасета, които ще вдигат рамене с думите "Ми *** - нищо не можем да направим"? Премиер-диктатор мутра, при това и шизофреник, който си променя целите и намеренията под ва пъти на ден?