България имала какво да предложи на инвеститорите

Плевнелиев се срещна с директори на компании от Лондонското Сити
Обновена: 9 авг 2012 16:00 | 9 авг 2012 16:00,
174
България имала какво да предложи на инвеститорите
Снимка: архив, БТА

„Ние показахме, че в тези трудни времена могат да се взимат правилни решения, които да водят до добри резултати”.

Това каза президентът Росен Плевнелиев пред изпълнителни директори на финансови институции от Лондонското Сити, с които се срещна днес в британската столица.

В условия на тежки финансови ограничения, които засегнаха цяла Европа, България избегна натрупването на нови дългове и има втория най-нисък държавен дълг в ЕС, подчерта държавният глава.

По този начин следващото поколение ще може спокойно да планира приоритетите си, без да изплаща нови дългове, допълни президентът.
 
Според Росен Плевнелиев въпросът за България е не дали, а колко бързо ще върви напред. Президентът припомни, че страната ни реформира пенсионната си система и публичната администрация, започна и реформа във водния сектор.

Все още има проблеми в съдебната система, но работим усилено, за да ги преодолеем, каза още Росен Плевнелиев.
 
Пред представители на финансовите институции в Лондонското Сити държавният глава посочи, че България предоставя много добри възможности на бизнеса за позициониране в региона на Югоизточна Европа.

Продължава изграждането и подобряването на инфраструктурата, големи са и възможностите за концесия на летища и пристанища.
 
Според президента огромен е потенциалът за инвестиции в енергийната област.

Диверсификацията на енергийните доставки остава голяма тема за България. „Не искаме да сме зависими само от една тръба”, коментира още държавният глава и допълни, че инвестициите в енергетиката и енергийната ефективност разкриват големи възможности за стимулиране на малкия и средния бизнес в България.

Президентът представи и предимствата за инвеститорите, които страната ни предлага и с новия Закон за публично-частното партньорство. Само във водния сектор през следващите години се очаква инвестициите да достигнат между 10-12 млрд. лева в следващите години, каза още Росен Плевнелиев.
 
Пред българския президент представителите на Лондонското Сити посочиха, че макроикономическата картина на България изглежда „перфектна” - параметрите на бюджетния дефицит са много добри и страната ни успява да поддържа икономически растеж.

Необходими са обаче повече инвестиции за повишаване на производителността на труда и в отрасли с висока добавена стойност. Участниците в бизнес срещата проявиха интерес към възможностите за приватизация на „Българския енергиен холдинг” и Пристанище-Варна, както и от правителствените мерки за насърчаване на малките и средните предприятия.
 
Участие в срещата, организирана от кмета на Лондонското Сити Дейвид Утън, взеха посланикът на Великобритания у нас Джонатан Алън, представители на City of London Corporation, Morgan Stanley International, Deloitte, JP Morgan, EC Financial Associates, British Petrolium, Skandinaviska Enskilda Banken, Bank of Tokyo Mitsubishi UFJ и други.

Президентът Плевнелиев получи и поздравления за победата на българските волейболисти над Германия късно снощи и класирането им на полуфинал на Олимпийските игри в Лондон, инфоримрат от пресофиса на държавния глава.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
2
 
5
 
! Отговори
не ми стина мястото преди 11 години
Трябва да си абсолютен некадърник, без въображение, без глобално виждане на нещата за да твърдиш подобно нещо! Нямам думи! ако ръководителите на държавата нямат държавническо мислене и не виждат нищо ценно в страната и народа си, което би могло да се резвие- ТО ПОЛОЖЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ Е ТРАГИЧНО И ЗАНАПРЕД без значение ими ли криза или не!!!!Аз съм обикновен човек, но имам виждане! Знам, че тук може да се развие селското стопанство, туризма, могат да се построят няколко завода или филиали ...
50
2
 
19
 
! Отговори
Динамика преди 11 години
Срам ме е, че имаме за президент това безгръбначно - човек който в семейството си не може да вкара ред, иска държава да управлява. А дали я управлява?!Крайно време е да си вземат цървулите и да си ходят.Егати управата 3 пъти бяха в Лондон, много им хареса да си правят разходки за сметка на бедния и утруден български народ. А Цецко търси 110 000 лв да ремонстира пожарната техника от пожара на Витоша.Никога повече ГЕРБ!
49
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Южна България е в пламъци! Да не би Лондонското Сити да си е поръчало чисти площи?
48
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Коя България предлагаш, бе? Президентът пита ли населението на тази държава иска ли, не иска ли да предлага на чужденци, каквото и да е? Ей, България не е бащиния на некъв измислен президент!
47
1
 
5
 
! Отговори
user преди 11 години
Верно има какво да предложи .... много ама много кучета.
46
1
 
10
 
! Отговори
ГЕРБ- ВЪН !!! преди 11 години
ГЕРБ и Игнатов- ВЪН !!! Игнатов ти си знаменосец на неграмотността !!! Лидери сте на простащината, неграмотността и злоупотребите- вие от ГЕРБ ! Твоето миниСТЕРСТВО трябва да бъде закрито веднага за гавра с образованието в България !!! Как сътворихте НАЙ- ВИСОКИЯ МИНИМАЛЕН БАЛ за учениците след 7- ми кл. на НВО за последните 22 г., при положение, че ИМАШЕ 50 % ДВОЙКИ ПО ЛИТЕРАТУРА И МАТЕМАТИКА ТАЗИ ГОДИНА ? Така уредихте тъпите си " герберчета " в ел. у-ща. ГЕРБ- ВИЕ СТЕ МОШЕНИЦИ ! ГЕРБ- ВЪН !!!
45
0
 
13
 
! Отговори
шишо преди 11 години
Евала Росене най накрая си намери работа. Завеждаш ентусиазма.
44
0
 
10
 
! Отговори
ДА ИМА... преди 11 години
Да има- един гол г.з за пляскане !!!
43
0
 
1
 
! Отговори
Сорос преди 11 години
Все пак не разбрах за какво са си говорили ?
42
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"България имала какво да предложи на инвеститорите"---------------------------------------------------------------------Мда, задните части на президентката ни!
41
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Инвестициите ще са в химическата промишленост/сиреч-нови лаборатории за .............../,вие сами се сещаите за какво
40
0
 
18
 
! Отговори
Димитър преди 11 години
Разруха на всички нива-лобистки закони в Народното събрание,истинско кривораздаване,корупционно здравеопазване и образование,ширеща се бюрокрация,2 000 000 полугладни пенсионери,1 500 000 здравнонеосигурени,1 000 000 забягнали от България млади българи,порутени улици и булеварди ,навяващи любов към богатите ни политици и т.н.Покани ги Президенте,нека от вас да се учат.
39
18
 
4
 
! Отговори
55 преди 11 години
Ей,още имат пари тези кутевци!Пълно е с тях тук.Впрочем ,сбърках,не са повече от двама-трима.За мизерни пари пишат и злобеят!Браво на Росен и ГЕРБ!Това е пътят,ще имаме и още мандати!
38
6
 
21
 
! Отговори
Само си говорим ! преди 11 години
Резултатите за последните три години:- Фискален резерв, опоскан повече от половината- Усвояване на пари от ЕС - 6 % (иначе за периода сме внесли 3,4 млрд.лв., а от тези наши пари сме усвоили 2,3 млрд.лв.). Това на което Мамута режи лентите е с пари само от бюджета.- Чужди инвестиции за периода минус 59 млн.лв. (при мръсниците от Тройната...чуждите инвестиции надхвърлиха 16 млрд.лв. за четири години).- Реално изградени обекти - 1. Довършени обекти - 14. Открити обекти - 1846.Надграждаме !!!
37
3
 
13
 
! Отговори
1111 преди 11 години
Кото го видя този да чете по телевизията и сменям канала.Че няма дар слово,добре ,поне да наизустява това което са му написали .
36
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Една от компаниите му е обещала успешна операция, та като стане мъж и жена му да е при него.Но пък сега с родните му помакини, може да си ниже тютюна и да се весели.
35
2
 
10
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
До: Дедо ШишаркоДа, дупе може да предложи. Ама да не си мислиш, че неговото ще предложи? Нееее, нашите дупета ще предложи той - твоето и моето. Както и на много други. Неговото ще си го пази той, да не мислиш че е луд?
34
1
 
10
 
! Отговори
да преди 11 години
АЛО ЕКСКУРЗИАНТА !
33
0
 
13
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
Оооо, много имаме какво да предложим на инвеститорите!Примерно: Евтина работна ръка, тоест роби които са съгласни да работят почти без пари - само да имат какво да ядат. Освен това си имаме бивши комунисти, сега изпечени капиталисти които да яхат народа и да влязат в ролята на надзиратели, пардон - местни представители на потенциалните западни инвеститори ... тоест *** мошенници или експлоататори търсещи лесна печалба. Други има също, ама дали ще дойдат?
32
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Роско и той се включи в състезанието кой ще направи повече гюзмета и ще опапа повече народна пара.