"След ГЕРБ ще ни трябва кабинет на националното спасение"

Преглед на печата на 22 август 2012 година
Обновена: 22 авг 2012 07:19 | 22 авг 2012 07:18, Елка Василева
463
"След ГЕРБ ще ни трябва кабинет на националното спасение"
България е изправена пред тежка социална криза, казват от БСП. Снимка: архив, Булфото

"След ГЕРБ България ще има нужда от кабинет на националното спасение", казва в интервю за "Дума" депутатът от "Коалиция за България" Драгомир Стойнев. По думите му България е изправена пред тежка социална криза. Правителството донесе безработицата и обидно ниските доходи, трайната бедност, суровите материални лишения, несигурността в бъдещето и отчаянието във всекидневието на българите. Европейската комисия продължава да нарича България държавата с най-висок риск от бедност и социално изключване, където 4 от всеки 10 души с ниски доходи е изключен от пазара на труда. Еврокомисията ни казва, че именно политиката по заетостта и политиката в социалната сфера са огромен провал на това управление. Всичко това е почва за социални вълнения. "Имаше тласък на българската икономика, който започна при правителството на Иван Костов, продължи при управлението на Симеон Сакскобургготски и при Тройната коалиция и изведнъж икономиката спря, а причината не е само в кризата. След това правителство очевидно ще трябва да има правителство на националното спасение", смята Стойнев.
 
"Опозицията ще атакува чак напролет", прогнозира в "Труд" социологът Живко Георгиев. Той отбелязва, че определящото за новата политическа година, която започва след дни, е, че тя ще завърши с редовни парламентарни избори. Георгиев очаква напрегнати дни за ГЕРБ, провокирани не само от предстоящите избори, но и от непопулярните решения, които правителството ще трябва да взема. То ще бъде отговорно и за ръста на цените, и за  евентуалното увеличение или неувеличение на доходите. В същото време БСП ще се опита да печели позиции в области, където тя досега нямаше сериозни шансове: младото активно население в големите градове, предприемачите, които са едни от най-потърпевшите от кризата и хората от малцинствата. Засега не се очертава еуфория около някакъв супернов и с добър потенциал политически субект. На политическата битка в новия сезон й липсват оригиналност и автентичност. Пиковото време за политическа борба ще е към март.

 "Задава се тежка конфронтация", коментира "Преса". Според автора политическият живот най-вероятно ще се радикализира, нюансите и умерените послания ще избледнеят, играта ще стане двуполюсна, от което най-много могат да спечелят ГЕРБ и БСП. Самата БСП получи шанса да налага свои теми в дневния ред - референдумът за АЕЦ "Белене" сам по себе си ще ангажира голямо внимание. Предизвикателството пред ГЕРБ е да използва относително благоприятната медийна среда, в която се намира, за да подчини всичко на своята интерпретация и да преобразува формиращия се анти-ГЕРБ вот в анти-БСП вот. Предизвикателство пред другите партии е да открият и да насърчават евентуални бъдещи пукнатини в единството на управляващата.

"Бунтът на полицаите", коментира "Труд". Полицаите ще протестират пак. Искат 25% увеличение на заплатите. Искат законът да им гарантира, че гангстерите ще стоят мирно, докато ги арестуват и ще останат задълго в пандиза. Искат нови коли с много бензин. Искат ремонти на РПУ-та. Искат модерни, удобни дрехи и обувки. Убедени са че го заслужават, тъй като вършат отговорна и трудна работа. Но дали я вършат както трябва? Не съвсем. Или поне така мисли по-голямата част от данъкоплатците, за чиито пари всъщност става дума. По форумите те почти не коментират с какво пазителите на реда са заслужили повече привилегии и пари. Коментират с какво не са ги заслужили. С това, че са позволили неразкритите грабежи и убийства да станат традиция. Че са само наблюдатели на корупцията, най-печелившата у нас индустрия. Че всички освен тях познават наркодилърите в махалата. България е европейски първенец по ченгета на човек от населението. Но по доверие на гражданите в МВР сме последни.

 "Не просто няма реформи. Цари разруха", коментира "Сега". През 2012 г. единственото, което е налице, е разруха и безидейност. Управляващите не просто нямат визия, те променят закони единствено и само за да изкарат бюджетната година, да потушат поредния предизвикан от тях самите пожар или да осъществят някое лобистко хрумване, без изобщо да се съобразят не само с буквата и духа на променяните закони, но обикновено и погазвайки констутицията. Целият живот в държавата е принуден да се нагажда към хрумванията и желанията на ГЕРБ, които никога не сочат мисъл, надхвърляща настоящия ден и контекст. Това не води просто до абсурди и нелепости, а до сриване на цели сектори. Един от най-болезнените примери в това отношение е здравеопазването. Самият факт, че в третата година на управлението има четвърти здравен министър, с четвърти екип и поне четвърти идеи за управление на системата, винаги отхвърлящи тези на предшественика му, е показателен.

"Вампирът и мощите носят повече пари от завод", става ясно от интервю в "Стандарт" с директора на Националния исторически музей Божидар Димитров. "Според едно изследване преди младежите четяха история, сега четат за вампири. Може би заради книгите и филмите за тях, смята той. - И аз самият съм учуден, че една толкова ординерна находка предизвика такъв интерес. И друг път у нас са намирани такива кандидат-вампири, които са били обезвреждани, промушени. Вампирът и мощите в Созопол могат да съберат пари колкото от работата на един завод. Перперикон в момента печели повече от Оловно-цинковия комбинат в Кърджали. Има 200 000 посетители там." Димитров разказва, че много интересни неща са получили от полицията. "Те ги дават на финансовото министерство. А то ни ги предава на нас. Всичко конфискувано от митници и гранична полиция отива там. Например три златни и сребърни солници от римската епоха. Така НИМ изведнъж застана на второ място в света с тях. В света има общо 10 такива."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


463
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
318
1
 
4
 
! Отговори
НОВО 20 преди 11 години
АТАКА ОТ ПАРЛАМЕНТАРНА ГРУПА ОТ ДРУГИТЕ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ СТАВАТ ТЕАТРАЛНА ТРУПА. ША ОТВАРЯТ МАЛЪК ТЕАТЪР - ПОД КАНАЛА. ША ИМА ДВАМА - ТРИМА "ЗАСЛУЖИЛИ" АРТИСТИ И ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ША БЪДАТ ПРОХОЖДЯЩИ, МОЖЕ И ОТ ПУБЛИКАТА. БЛИЗУ ДО ТЕАТРОТО ША ИМА ПАРКИНГ ЗА ТРИ ФАЙТОНА И ЕДИН ПАЙТОН. ПАЙТОНА Е ЗА АРТИСТИТЕ, А ПУБЛИКА СЕ ОЧАКВА ДО ДВА ФАЙТОНА "НЪЦИОНЪЛИСТИ" ТО В ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ НЯМА ПОВЕЧЕ, АМА СЕ ОЧАКВАТ И ЧУЖДЕСТРАННИ ГОСТИ....
317
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Герберастките *** напоследък са разпенени от яд, защото предусещат катострофата. Много ме кефите, герберастки ***, колкото повече се пенявите, толкова по-бързо пътувате по пързалката надолу.
316
5
 
3
 
! Отговори
elviejo преди 11 години
До КОМУНЕТАТАТи каза ли нещо, освен общи приказки. Какво предлагаш, няма и година до изборите. Всички искат да знаят кого трябва да избираме, кого не трябва - всички го знаят. Твоето предложение? Въпроса е и до всички участници: коя партия може да подобри нещо към по-добро, за да гласуваме за нея?! Всичко друго са само думи, думи, думи!!!
315
8
 
2
 
! Отговори
КОМУНЕТАТА преди 11 години
ХАЙДЕ ВАДЕТЕ ФЛАШКИТЕ С "КУТЕВИТЕ" ФЕРМАНИ, ЧЕ УТРЕ НЯМА ДА ИМА ЖЪЛТИ СТИНКИ И ЗА КАФЕ. И ДА "РИВЕТЕ" И ДА НЕ "РИВЕТЕ" ТРИ БУКВЕНАТА МРЪВКА ЩЕ Я ..... ДРУГИЯ МАНДАТ ВЪ ЧАКА И ПО ЕДЪР САЛАМ, СЕГА ГО ЗАМЕРЯТ В ГИНЕС..... ЩЕ ИМА - ИЗЯДЕТЕ БЪЛГАРСКОТО, ПЪЪРДОН ИЗБЕРЕТЕ БЪЛГАРСКИЯ.... ТАВА ВИ Е БЪДАЩЕТО ЧБГ, А ПОСЛЕ, АМИ ПОСЛЕ НА БУНИЩЕТО НА ИСТОРИЯТА И ПЪЛНА ЗАБРАВА.....
314
7
 
3
 
! Отговори
elviejo преди 11 години
До РаличкаПродажници винаги ще се намерят във всяка партия. В Атака се оказа, че има много по две причини: едната е, че са внедрени от комуноидите, а другата е, че само комуноидите могат да плащат с ограбените от нас пари, включително и от мене и тебе. Моите "пориви" са неплатени, защото не съм член на Атака и дори не съм виждал Волен на живо, но много искам да стисна ръката на този достоен българин.
313
5
 
3
 
! Отговори
elviejo преди 11 години
До 399Има и много други "само Атака", които не изброявам. Затова считам, че само Атака може да промени нещо към по-добро, но само ако дойде на власт, иначе всичко от Атака се бойкотира от комуноидите.
312
3
 
3
 
! Отговори
Раличка преди 11 години
elviejoА по въпроса с Капка и половината парламентарна група - и те ли са жертва на комунистическия заговор? Че много сте лесни за купуване бе, де им избягаха националните идеали и патриотизма на въпросните дами и господа? :) А твоите "патриотични" пориви колко мръсни, комунистически левчета/евро струват? :)
311
3
 
5
 
! Отговори
Раличка преди 11 години
dnes.bg/crime/2012/08/22/baba-se-prosti-sys-spestiavaniiata-si-zaradi-evropeiska-programa.166715Горките баби, дето си броят левчетата :)
310
1
 
3
 
! Отговори
elviejo преди 11 години
До оф оф офТвоето твърдение, че "И каква е файдата да се плюете кой от коя партия е - положението е един и същи *** при всичките,не правят нещо различно един от друг" се покрива напълно с комуноидното "всички са маскари", за да настройват хората срещу Атака. Ще ти дам два примера: 1)Само атака протестира срещу базите на САЩ и най-вече срещу безплатното им ползване. 2) Само Атака запита ЕС защо ни затварят малките блокове на АЕЦ Козлодуй, на което отговориха, че никой не ни е искал.
309
2
 
1
 
! Отговори
до elviejo преди 11 години
Честно казано и аз незнам,за това и не съм там. Просто е влязла страната в лош цикъл,честно казано с добра политика може би има шанс,ама просто политическата класа е ***,и новите поколения,израстнали в тая обстановка,доберат ли се до властта има голям шанс да са същите ***.На хората им остава или да се надяват да се появят някога нормални политици,или то някога от глад ще се дигнат на война и хептен ще се вгъзяса положението.. :(
308
1
 
1
 
! Отговори
elviejo преди 11 години
До оф оф офТака е оф оф оф, прав си, но какво предлагаш ти? Констатациите и ние ги знаем!
307
5
 
3
 
! Отговори
оф оф оф преди 11 години
А какво искате да направи народа? То на тоа етап освен гражданска война,друго не остава,а то и тва не е много ценна опция ми се струва..Така че ,незнам дали има решение.Докато лакомията в политиката съществува-така ще е.И каква е файдата да се плюете кой от коя партия е - положението е един и същи *** при всичките,не правят нещо различно един от друг.Нещо коренно трябва да се промени,напълно ново правителство и система да се изградят.Уж БГ е в ЕС,а хората живеят като в 3тия свят... :(
306
2
 
3
 
! Отговори
оф оф оф преди 11 години
Не ви ли писна да четете колко *** е Българина и как си заслужавал положението ? Какво да направят хората-не сме имали нормално правителство от години,има много честни ,добри хора,които искат просто да си живеят нормален живот,ама до властта не се добира никой,които да създаде атмосфера за това.Навсякаде политиците са скапани,ама в България управляващата мафия 20 години не спря да се усира.Аз избягах преди 5 години,бих се върнал,ама не и при тези условия.
305
2
 
0
 
! Отговори
elviejo преди 11 години
Анонимен преди 53 минути"след Герб ни чака нова спасителна тройка -Кунева-Бсп-Дпс " Да, това е едната алтернатив. Има и други *** комбинации: ГЕРБ, СК, ДПС и т.н., но една е алтернативата срещу всички тях - Атака. Народът ще решава, но само ако гласуването е електронно, за да се пресече фалшификацията на вота. При старата избирателна система всичко пак ще се решава в посолството на САЩ.
304
1
 
0
 
! Отговори
Диан преди 11 години
до Султан Бойко - плюеш комунистите, ок, не са стока, ами твоя султан от чии редици се пръкна, м? Кой навремето ставаше бодигард не на кой да е, а на Тато? Как се е вредил този толкова мразещ комунистите човечец?
303
3
 
4
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Трябва като в Замунда да стане - като пада правителството - да пада направо в казана - иначе няма управия !!!
302
3
 
4
 
! Отговори
перо преди 11 години
А бе тройка , двойка,ама да не е Султанът.
301
2
 
7
 
! Отговори
True преди 11 години
Двете пиарки на Миро Мършата са бели лястовици пред вицепремиера "Трите милки" - милка на езика на митничарите означава милион, пред 60-те милиона за 3 км, милионите за спортни федерации при пълен неуспех в Лондон, правителствения самолет за "Бистришките тигри",... да изброявам ли още.
300
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
след Герб ни чака нова спасителна тройка -Кунева-Бсп-Дпс
299
2
 
10
 
! Отговори
перо преди 11 години
А бе,пич,на*ахте се. Комунистите поне имаха доблестта да си признаят и да си отидат, макар и под охраната на полицията. Вие му мислете.