Свалят надценката върху лекарствата с 2%

Фармацевти предричат фалити на аптеките заради промяната
22 авг 2012 17:18,
50
Свалят надценката върху лекарствата с 2%
Снимка: архив Булфото

Надценката на търговците върху лекарствата да се намали с 2%, реши правителството на днешното си заседание. Според кабинета по този начин ще паднат цените на медикаментите. То е част от кампанията на МЗ за намаляване на цените на лекарствените продукти.

Предложението на министъра на здравеопазването Десислава Атанасова предизвика недоволство сред фармацевтите.

Още по темата

Представители на бранша предричат, че намаляването с 2 на сто на надценката на търговците на едро и дребно няма да доведе до чувствително поевтиняване, което да се усети от крайния потребител. Фармацевтите дори предрекоха негативни последици от решението. Според тях то ще доведе до фалити на аптеки в малките населени места, което ще затрудни достъпа на хората до лекарства.

Аптекарите се притесняват още, че по този начин пазарът на лекарства ще се монополизира и големите вериги ще получат по-изгодни позиции на пазара, за сметка на дребните търговци.

Днес правителството гласува и друга мярка за намаляване на цените на лекарствата. От осем на дванадесет се увеличава броят на основните държави, към които се реферират цените на лекарствените продукти, включвани в Позитивния лекарствен списък,  и на пределните цени на медикаментите.

Определянето на цените на лекарствените продукти, покривани от Здравната каса, се определя чрез съпоставка на цените им различни страни. Новите държави, към които ще се реферират цените на лекарствените продукти, са Италия, Финландия, Дания и Словения.

Според правителството по този начин цените ще се реферират по-детайлно и пълно и ще бъдат обхванати по-голяма част от наличните на европейския пазар лекарствени продукти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ще почнат да таксуват принудително торбичка за лекарствата
1
1
 
14
 
! Отговори
optimist преди 11 години
Сваляйте ги тия цени, не с 2, а с 22% най-малко. Стига сте се правили на ударени!