Командированият Дончев бори два проблема в Перник

Парите, отпуснати за щетите от земетресението, не били малко
Обновена: 23 авг 2012 10:42 | 23 авг 2012 10:42,
38
Командированият Дончев бори два проблема в Перник
Дончев има два основни приоритета. Снимка: архив Булфото

Парите, инвестирани в Перник, никак не са малко, заяви министърът по еврофондовете Томислав Дончев пред БНР.

Вчера премиерът Бойко Борисов “командирова“ Дончев за два месеца в пострадалия от земетресението на 22 май град, за да координира работа между институциите.

Според Дончев за Перник и областта са отделени около 12 млн. лева до момента. По думите на министъра ще се изготви и справка по категории.

Още по темата

Вчера на среща в Министерския съвет между инициативния комитет на жителите на миньорския град и представителите на правителството перничани се оплакаха, че няма ясна информация колко пари са дадени за възстановяване на щетите в града и са объркани от разнопосочната информация.

"Гоня две конкретни цели", заяви Дончев. Той определи, като свои приоритети нормалното започване на учебната година и осигуряването на подслон за жителите на града за зимата.

Според министъра най-големите проблеми след бедствието са лошата координация между институциите, мащабът на случилото се и политизирането на казуса.

В последните седмици нараства напрежението между представителите на различните партии в Общинския съвет в Перник. Кметицата Росица Янакиева влезе в остър спор с общинарите от ГЕРБ и с финансовия министър Симеон Дянков.

Вчера от инициативния комитет на Перник заявиха, че имат намерение да бъдат “арбитър“ между властите.

Томислав Дончев заяви, че разчита на тях да му дават информация за всеки казус, който държавната администрация е пропуснала.

От инициативния комитет изразиха надежда, че след вчерашните разговори с правителството ще има промяна в положителна посока.

Вчера в Министерския съвет гражданите на Перник се оплакаха, че са подадени над 8500 молби за обезщетения, 3600 от тях са подадени към междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, разгледани са 288, а само по 63 са отпуснати реално средства.

Борисов е обещал пред тях, че молбите, които са били отхвърлени, ще бъдат преразгледани заедно с еднократните помощи от 325 лв.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
Пешо преди 11 години
ГОСПОДИН МИНИСТЪРА не приема ,приема едно хубаво и възпитано момиче .
31
0
 
0
 
! Отговори
пешо преди 11 години
Всичко е заблуда за простите гласоподаватели
30
0
 
1
 
! Отговори
пешо преди 11 години
Камилите си лаят кучетата си вървят
29
0
 
1
 
! Отговори
Сети се Мара преди 11 години
Три месеца си бъркаха в носа, сега се сетиха, че в Перник освен да се краде нищо не се прави. Повечето обикновени граждани (без тези в общинския съвет, заместник кметовете, и т.н.) все още нямат становище от безумно скъпите "експертни" комисии и не знаят какво да правят. Всички пари са отишли за комисии от конструктори, а не за пострадаите от земетресението. Тези да си бяха дали становищата веднага, за 100-200лв. на апартамент да се бяха потрудили повече, а не да търчат като коне да "обследват".
28
0
 
0
 
! Отговори
Конкуренцията преди 11 години
Решението се очаква от министъра по еврофондовете Томислав Дончев. От този четвъртък той е командирован в Перник и му е даден кабинета на освободения преди време областен зам.-управител Георги Шарлачки. В него Дончев ще работи в продължение на два месеца, за да кроти напрежението в пострадалия район и да оправи на място бакиите около възстановяването на пострадалите от бедствието сгради и обезщетенията за тях.
27
0
 
0
 
! Отговори
БГ Светлото бъдеще преди 11 години
Градоначалникът смята, че общината би могла да се справи със строежа за около 700 000 лв. и да пусне за настаняване 74-те апартамента в сградата в квартал "Тева". Ще се търси вариант и за останалите около 50 семейства, чиито домове за безвъзвратно съсипани.Днес.бг дайте снимки на безвръзвратно съсипаните, десетки домове.
26
0
 
0
 
! Отговори
Роми Катунари преди 11 години
Приют за останали без дом след земетресението в Пернишко ще отвори врати в недовършен блок на Агенция "Пътна инфраструктура". Кметът Росица Янакиева поиска безвъзмездно сградата, за да я ремонтира и подслони за зимата стотиците семейства, които са на палатки и фургони.
25
0
 
0
 
! Отговори
Тъй ша е тя преди 11 години
Крайно време беше, от месец май до сега хората на палатки стоят. Не дай Боже зимата да им се налага така да я карат. Всъщност защо не им бяха осигурени временни жилища от ония готовите консерви, дето Тодор Колев рекламираше по едно време ?
24
0
 
0
 
! Отговори
Дуд преди 11 години
Тоя министър го чух за първи път като го назначиха и сега.Представям си каква работа върши, най-вероятно само лична.....
23
0
 
0
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 11 години
Бойко мрази Дончев, защото е можеш, знаещ, коректен и амбициозен.Бойко мрази Янакиева, защото с финансовите възможности, с които разполагаше се справяше сравнително добре с управлението на Перник.
22
0
 
0
 
! Отговори
САРА преди 11 години
Това, че Премиера командирова министър Дончев е добър знак. Г-н Дончев е професионалист, бил е кмет и е не толкова изявена политически фигура. Според мене г-н Борисов с този ход постига известен баланс и се "заоблят" остротите в отношенията БСП-ГЕРБ в Перник. Местните структури на ГЕРБ там преекспонират нещата и е хубаво да се постигне някакво разбиране за проблемите на гражданите. Вярвам, че г-н Дончев и г-жа Янакиева ще се справят.
21
0
 
0
 
! Отговори
пешо преди 11 години
Ало Дончев,я кажи колко пари усвоихте с ИВАН ДЖЕНЕВ в ГАБРОВО по разни програмки за повишаване на квалификацията.И всичко с ПОДАРЪК шофьорски курс.
20
0
 
0
 
! Отговори
ne sam ot pernik преди 11 години
Тук много добре е описан проблема на държавната администрация: dnevnik.bg/analizi/2012/08/20/1890919_kakvo_i_e_na_nashata_demokraciia/?ref=rss , малко може да се добави след това ....
19
0
 
6
 
! Отговори
аватар преди 11 години
Ах изборите,кога ще дойдат ???????????
18
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това не е ресорния министър по проблема. Щом него пращат значи няма работа по усвояването на фондовете. По-точното е, че усвояването е толкова зле че е все тая дали работи по въпроса или не
17
1
 
10
 
! Отговори
Да преди 11 години
От статията разбрах,че герб са мръсни лъжци.До този момент са превели на перничани само 20 475 лв.Честито от герб.
16
0
 
3
 
! Отговори
Бай Гецо преди 11 години
Щом министъра ще ходи там или неможе да си организира работата или толкова нямат доверие на подчинените си . Клиентите седят в някоя банка близка на власта . Банката оперира с клиентите и сега ще нвърлят трохите . така е правят от пладня боя някои нора у нас
15
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе къв е тоя цирк бе?! Това работа на министър ли е? Това трябва някой на най-ниско ниво в тази система да му дадат един тефтер и един молив и да ходи да проверява и после да докладва нагоре. Смятай, щом тоя ходи да върши тая работа цялата система под него вероятно не работи.Ама така е в БГ, имаме нужда от супер-герои или по-скоро супер-министри!
14
1
 
10
 
! Отговори
ккк преди 11 години
Как така Бойко не се е командировал сам в Перник, за да е сигурен, че институциите ще заработят добре?...В тази държава само той е компетентен да оправи който и да е проблем.
13
1
 
6
 
! Отговори
два проблема преди 11 години
***-то Дончев бори два проблема в Перник