Трябва да дадем нашия принос за историята, зове Попова

Вицепрезидентът участва в честването на годишнината от Шипченската епопея
25 авг 2012 17:00,
92
Трябва да дадем нашия принос за историята, зове Попова
Попова отдаде почит на опълченците. Снимка: БТА

Гордеем се с нашата история и знаем, че историческото безсмъртие иска даване, а не вземане, заяви вицепрезидентът Маргарита Попова на честването на 135-тата годишнина от Шипченската епопея.

По нейни думи нашите деди са дали приноса си за нашата история, а ние днес пазим и почитаме направеното от тях.

"Но трябва отново да дадем, да допринесем и от наше име", допълни Попова.

Героичните епопеи в българската история са много - Априлската, Шипченската, Одринската, Добруджанската, Дойранската и паметта за героизма, проявен при тези събития, трябва да се пази и да се почита до днес, допълни тя.

Според вицепрезидента в националната ни история Шипченската епопея блести с особена магия. По нейни думи това може би се дължи и на увековечаването ъ от патриарха на българската литература Иван Вазов.

Връх Шипка е паметник на историческото безсмъртие и докато я има паметта и признателността , славата на подвига, извършен тук, ще се носи от век на век, каза още Маргарита Попова.

Повече от 2 хиляди души изкачиха днес старопланинския връх Шипка, където гореше вечен огън, а деветметров национален трибагреник се вееше на 22-метров пилон, за да отдадат почит на загиналите за свободата на България.

По-рано днес с панихида в памет на героите, загинали в Шипченските боеве през август 1877 година, отслужена в Соколския манастир, започна тържественото отбелязване на 135-годишнината от Шипченската епопея.

След това два лъча - от местността Узана и от Соколския манастир, тръгнаха на туристически поход към историческия старопланински връх, за да се включат в националните тържества.

На връх Шипка габровски свещеници отслужиха заупокойна панихида в памет на загиналите за свободата на българия руски, белоруски, украински, финландски, унгарски, румънски воини и български опълченци.

Гости на тържествата, наред с вицепрезидента, бяха народни представители, областни управители, военното аташе на Русия, генералният консул на Русия в България Владимир Климанов, кметове, ветерани от войните, наследници на опълченци.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вазов си е патриархът на българската литература и който се опита да преработи тези стихове в името на международното положение е предател и родоотстъпник.
14
6
 
0
 
! Отговори
брадваро преди 11 години
изключено
13
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
патроните липсват, но волите траят,щикът се пречупва - гърдите остаяти сладката радост до крак да измрътпред цяла вселена, на тоз славен рът,с една смърт юнашка и с една победа."България цяла сега нази гледа,тоя връх висок е: тя ще ни съзре,ако би бегали: да мрем по-добре!"Няма веч оръжье! Има хекатомба!Всяко дърво меч е, всякой камък - бомба,всяко нещо - удар, всяка душа - плам.Камъне и дървье изчезнаха там."Грабайте телата!" - някой си изкряскаи трупове мъртви фръкнаха завчаскакат демони черни над черний рояк,катурят, струпалят като живи пак!И турците тръпнат, друг път не виделиведно да се бият живи и умрели,и въздуха цепят със демонский вик.Боят се обръща на смърт и на щик,героите наши като скали твърдижелязото срещат с железни си гърдии фърлят се с песни в свирепата сеч,като виждат харно, че умират веч...
12
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пушкалата екнат. Турците ревът,насипи налитат и падат, и мрът; -Идат като тигри, бягат като овции пак се зарвъщат; българи, орловцикат лъвове тичат по страшний редут,не сещат ни жега, ни жажда, ни труд.Щурмът е отчаян, отпорът е лют.Три дни веч се бият, но помощ не иде,от никъде взорът надежда не видии братските орли не фърчат към тях.Нищо. Те ще паднат, но честно, без страх -кат шъпа спартанци под сганта на Ксеркса.Талазите идат; всичките нащрек са!Последният напън вече е настал.Тогава Столетов, наший генерал,ревна гороломно: "Млади опълченци,венчайте България с лаврови венци!на вашата сила царят поверипрохода, войната и себе дори!"При тез думи силни дружините гордиочакват геройски душманските ордибесни и шумещи! О, геройски час!Вълните намират канари тогаз,
11
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
О, Шипка!Три деня младите дружиникак прохода бранят. Горските долинитрепетно повтарят на боя ревът.Пристъпи ужасни! Дванайсетий пътгъсти орди лазят по урвата диваи тела я стелят, и кръв я залива.Бури подир бури! Рояк след рояк!Сюлейман безумний сочи върха паки вика: "Търчете! Тамо са раите!"И ордите тръгват с викове сърдити,и "Аллах!" гръмовно въздуха разпра.Върхът отговаря с други вик: ура!И с нов дъжд куршуми, камъни и дървье;дружините наши, оплискани с кърви,пушкат и отблъскват, без сигнал, без ред,всякой гледа само да бъде напреди гърди геройски на смърт да изложи,и един враг повеч мъртъв да положи.
10
5
 
10
 
! Отговори
Доктор Вучков преди 11 години
ми дайте го вашият принос за историята ,КВО ВИ ПРЕЧИ ,акъл море ,глава шамандура
9
5
 
4
 
! Отговори
chach преди 11 години
Na bostana spala,krastavisi iala.
8
7
 
9
 
! Отговори
Шеврон преди 11 години
Просто ни поискаха повече пари! За това още не сме купили смешната ви държава!
7
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И турците тръпнат, друг път не виделиведно да се бият живи и умрели,и въздуха цепят със демонский вик.Боят се обръща на смърт и на щик,героите наши като скали твърдижелязото срещат с железни си гърдии фърлят се с песни в свирепата сеч,като виждат харно, че умират веч...Но вълни по-нови от орди дивашкигълтат, потопяват орляка юнашки...Йоще миг - ще падне заветният хълм.Изведнъж Радецки пристигна със гръм.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .И днес йощ Балканът, щом буря зафаща,спомня тоз ден бурен, шуми и препращаславата му дивна като някой екот *** на *** и от век на век
6
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вашия "принос" е че 23 години грабите българския народ, убийци - на 20 години съм и изпитвам погнуса от вас всичките!
5
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ОПЪЛЧЕНЦИТЕ НА ШИПКА11 август 1877webНека носим йоще срама по челото,синила от бича, следи от теглото;нека спомен люти от дни на позорда висне кат облак в наший кръгозор;нека ни отрича исторйята, века,нека е трагично името ни; некаБеласица стара и новий Батакв миналото наше фърлят своя мрак;нека да ни сочат с присмехи обиднисчупенте окови и дирите стиднипо врата ни още от хомота стар;нека таз свобода да ни бъде дар!Нека. Но ний знаем, че в нашто недавносвети нещо н
4
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пази,боже,сляпо да прогледа и алчен комплексар да се види с пълно портмоне!
3
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гордеете се, че продавате България непрестанно.Колко получи Бойко, че продаде българската земя на евреите.Сега продавайте и на Турция!*** скапани.Дядо Вазов се обръща в гроба.
2
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А двете КРАТУНИ къде са?
1
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Каква епопея бе?Каква Шипка?Нали е нямало РОБСТВО,а само присъствие!*** долни!Махнете и ШИПКА от ИСТОРИЯТА!