"Съзерцателна" комисия ще следи ДКЕВР

Членовете й ще се избират на паритетен принцип
Обновена: 5 сеп 2012 15:27 | 5 сеп 2012 15:27,
29
"Съзерцателна" комисия ще следи ДКЕВР
Парламентът гласува създаването на комисията. Снимка: архив Булфото

Парламентът прие промяна в правилника си, която позволява да бъде създадена нова парламентарна комисия за контрол на дейността на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), предаде БТА.

Членовете в допълнителния надзорен орган ще се избират на паритетен принцип, което според мнозинството щяло да осигури прозрачност и информираност на обществото.

Въпреки че с подобен мотив депутатът от СДС Мартин Димитров предложи да се въведе аналогичен контрол и върху работата на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), управляващите отхвърлиха неговата идея.

От левицата и от ДПС заявиха, че създаването на комисия за ДКЕВР е безсмислено, защото по този начин се прехвърля отговорността от изпълнителната власт към парламента при определянето на цените на тока, газа и парното.

Петър Димитров от Коалиция за България нарече новата комисия "съзерцателна", тъй като според него тя само ще наблюдава регулатора, а парламентът щял да се изявява само в качеството си на PR-агенция на ДКЕВР.

В отговор председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев посочи, че разликата между това да се контролира ДКЕВР и да се наблюдава била в носенето на отговорност.

„Ако ние не проявим контрол, ще се появи същият закон, който вие направихте за възобновяемите енергийни източници", обърна се критично към депутатите от левицата Велчев. Създаването на парламентарната комисия беше предизвикано от извънредното поскъпване на тока от юли тази година, когато стана ясно, че ДКЕВР не е предвидила допълнителни разходи на държавата по изкупуването на "зелена енергия", довели до увеличението.

Според Мартин Димитров със създаването на новата комисия не трябва да се работи "на парче", затова е необходимо да се обхванат и други регулаторни органи, като например КЗК. В тази връзка Димитров посочи още, че трябвало да бъде осигурен и достъп на членовете на новата комисия до търговските тайни на дружествата.

Още за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
баси,все едно аз да следя брат си