Българите плащат висока цена за тока, обясни Уорлик

Дипломатът се надявал “облакът Красьо“ да е издухан
Обновена: 10 сеп 2012 12:52 | 10 сеп 2012 12:52,
105
Българите плащат висока цена за тока, обясни Уорлик
Джеймс Уорлик се готви за заминаване. Снимка: архив Булфото

Българите плащат много висока цена за ток и газ, заяви американският посланик у нас Джеймс Уорлик пред Нова телевизия. По негови думи енергетиката е изключително важна тема за българските граждани.

Хората заслужават да знаят къде отиват парите, които дават. Уорлик обясни, че години наред енергийните споразумения са подписвани зад закрити врати. Дипломатът изрази надежда, че за в бъдеще ще бъде внесена прозрачност.

Той отрече, че има информация за това кой е подписвал сделки, които не са в интерес на българските граждани и такива, които крият сериозни злоупотреби. Той допълни, че подобни тайни договори за природен газ са публична информация.

„Все още поддържам тезата си, че бъдещите енергийни споразумения, които касаят парите на българските граждани, трябва да стават публично”, сподели още Уорлик.

Посланикът за пореден път даде пример, че цената на природния газ в страната ни е четири пъти по-висока от тази в Съединените щати.

Джеймс Уорлик заяви, че не  е запознат в детайли с разследването на “Газпром“ от Европейската комисия. По негови думи всички компании трябва да работят прозрачно и да следват правилата.

„Надявам се, че облакът Красьо вече да бъде издухан и не стои от ВСС”, заяви Уорлик. Той коментира предстоящият избор на нови членове на Висшия съдебен съвет.

По този начин посланикът напомни лобисткия скандал в съдебната система, в който като главен кадровик бе посочен Красимир Георгиев – Красьо Черния. Тези обвинения обаче не бяха доказани в съдебна зала.

Уорлик обясни, че  е много важно да се изберат най-подходящите хора за ВСС, които да работят добре, честно и открито.

Дипломатът приключва работата си България в края на седмицата. На негово място у нас пристига Марси Райс. Тя има дългогодишна кариера на дипломат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А ето какво каза празноглавецът на 25 юли 2012:dnes.bg/politika/2012/07/25/cenata-na-toka-e-spravedliva-razsyjdava-uorlik.164706
72
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДОБРА ОХРАНА,ЩОМ КОМУНИСТИТЕ И ТЕХНИТЕ ПИКЛИВИ СЛЕПИТИЗАНТИ НЕ ГОИЗЯДОХА СУРОВ !...
71
0
 
1
 
! Отговори
Анти ДДС преди 11 години
Най-добрите роби са тези, които не разбират че са роби. Това ли сме ние? Най-добрите роби ли сме ние, че обслужваме всички червено-фашистки партии от последните 67 години?
70
0
 
2
 
! Отговори
Анти ДДС преди 11 години
Този коментар го бях написал за другаря Уорлик в зависимата медия дир.бг (дирник.бг), под новината за наградения с орден Стара планина от меката китка Плевник. Цензурирано според заръките на Полицейска Партия ГРОБ, разбира се, защото се готвят за избори всеячески чрез тотална Гьобелсова манипулация и промивка на мозъците на овчето чалгазирано, курцизирано, фанатизирано и все по-ислямизирано население.
69
1
 
1
 
! Отговори
Анти ДДС преди 11 години
Хомосексуалистът, лобист на ГМО, шистов газ, ТЕЦове Марици, Шеврон, *** и ислямизация другар, заплашвал че той и Съветската-американска страна ще унищожи Волен Сидеров, беше награден от мазния Плевник за заслугите му към опитите за причиняване на пряка смърт и геноцид над българи,чрез натиска за ГМО и сондите за шистов газ. Единственото, за което този гей заслужава награда е,че причинените наскоро изкуствени земетресения в Пернишко вместо смърт, освободиха напрежението в разломните зони.
68
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ми като виждаш, че скъп кажи на да го намалят!Все пак са ти началници!
67
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЗАЩО, БЕ УОРЛИК, ЗАЩО НЕ НИ ОБЯСНИШ ОТКЪДЕ ПОСКЪПВА ТОКЪТ- ОТ ЦВЕТЕЛИНКА ЛИ, ОТ АМЕРИКАНСКИТЕ МАРИЦИ ЛИ, ОТКЪДЕ БЕ, ОТВОРКО?
66
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе много е аругантно това изказване ,за довиждане да ви кажа , свърших си рАботата , като шпионин и си заминавам , следващия посланик ще ви каже като си тръгне !
65
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Посланика защо не каза че когато нашето АЕЦ си работеше за нас , тока ни беше по ефтин от Американския. Ама много по ефтин . А сега понеже ни е по скъп , заслужава " орден Стара Планина" . И като че ли намеква за Руснаците .. Ох тези Руснаци какви ресурси имат , ако бяха в БГ да са наши сега ?
64
0
 
4
 
! Отговори
БоСимеонов преди 11 години
Извинете, но след като така упорито се обяснява, че повишаването на цената на тока е свързано с тройната коалиция и подписаното споразумение с ЕС за зелените енергии как така ще обясним факта присъствието на Бориславова като един от най-големите държатели на фотоволтаици?
63
0
 
4
 
! Отговори
уса преди 11 години
Такава е цялата ни държава-продажна,колко злато от нашите мини отива в ръцете на чуждите фирми?Е това ,ако не се нарича национално предателство??Какво следва,какво още ще продадете-еничари!!
62
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
RUMEN OVCHAROOOOOOOOOOV NA BESILKATA
61
1
 
4
 
! Отговори
Българин преди 11 години
До НацоСигурно си прав ,но едно е американски ток и газ -съвсем друго е руски. Американският е някак си по- демократичен ,нищо че е по -скъп.Господи ! Защо сме се родили в тази робска страна?
60
0
 
7
 
! Отговори
Пишлеме преди 11 години
"Председателят на енергийния регулатор каза, че очакванията на комисията са били цените на газа от местен добив да бъдат по-ниски, но фирмата "Мелроуз Рисорсиз е поискала увеличение на цената на газа с почти 30%.""Ще припомним, че доскорошният министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков неведнъж подчертаваше, че местинят добив на газ ще свали цените на синьото гориво, обаче сега става обратното."Такива ми ти работи с цените на газа, г-н Уорлик!
59
0
 
8
 
! Отговори
Нацо преди 11 години
Що не обясни първо Уорлик колко е цената на тока от американския ТЕЦ AES-Гълъбово и от американския ветропарк Св. Никола и да го сравни с цената на руския АЕЦ Козлодуй? После да обясни на колко ни продават газа, добиван у нас от американската Мелроуз Ризорсиз - български природен газ, добиван конвенционално. Не беше ли последното повишение на цената на газа заради искане точно на тази компания?И после да дрънка глупости за довиждане...
58
1
 
2
 
! Отговори
arhar преди 11 години
Преди около 2 седмици група депутати от ДСБ открито поставиха въпроса защо хора , близки до сегашната власт , са в енергийните лобита ? Може би визириха Цв. Бориславова и И. Прокопиев ?За съжаление, премиерът вместо да отговори на тези въпроси, започна пак в неговия си типичен балкански стил да отмества темата, като говореше за футбол, БСПин и т.н.Що се отнася до съдебната система, всички знаем, че Б. Велчев и Л. Груев са бивши съветници на Гоце от ДС ... Може ли при това положение да говорим за независима съдебна система, която да е ефективна и обективна ? Всички взеха да говорят за новия ВСС , но , за съжаление, не чух никой да каже, че в новия ВСС по право ще влезе и човек от стария ВСС / Л. Груев / ? При това положение как тогава ще говорим за нов ВСС, в който има човек от стария ВСС , и то не кой да е , а бивш съветник на Гоце от ДС ? Тогава какво излиза - че ДС во веки веков ще си ' правораздава ' в ' демократична ' БГ, която вече е част от ЕС ?Защо Гоце се крие, а не отговори на тези въпроси ? Защо и премиерът, който преди време каза в прав текст, че НЕ БИЛ ЗАВИСИМ ОТ ДС, също не отвори тема по този въпрос ?Защото с мълчанието си за пореден път прикриват неудобни истини за обществото ?Не трябваше ли Гоце вече да е застанал пред детектора на лъжата, за да видим дали е свързан с Трактора и Пешо сумиста, сиреч дали им е ' началник ' ?
57
1
 
3
 
! Отговори
www преди 11 години
САМО - ОБЯСНИ УОРЛИК - И НИЩО ПОВЕЧЕ....
56
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От Красю Черния по страшни са тези които дават газопреносната система на България в ръцете на руснаците.
55
1
 
1
 
! Отговори
ХАН КРУМ преди 11 години
До AYYYYYYYДа сравняваме ,ама там заплатите са в хиляди и то в евро,и просто няма място за сравнение.Защото тук е 2.80-3 лв на средна заплата 450лв а на запад е 3.20лв при средна 1500-2000 евро,айде ти направи Сравнение А
54
0
 
4
 
! Отговори
газпром преди 11 години
Лъже Уорлика като за световно - газът в САЩ е 500 дол./1000 м3, което е около 700 лв, а у нас е 500 лв./1000 м3. Той нека да каже що американските Марици 1 и 3 ни продават ток ДВА пъти по-скъп от нашата Марица 2 - и кой продажник подписа тоя договор..