Българите плащат висока цена за тока, обясни Уорлик

Дипломатът се надявал “облакът Красьо“ да е издухан
Обновена: 10 сеп 2012 12:52 | 10 сеп 2012 12:52,
105
Българите плащат висока цена за тока, обясни Уорлик
Джеймс Уорлик се готви за заминаване. Снимка: архив Булфото

Българите плащат много висока цена за ток и газ, заяви американският посланик у нас Джеймс Уорлик пред Нова телевизия. По негови думи енергетиката е изключително важна тема за българските граждани.

Хората заслужават да знаят къде отиват парите, които дават. Уорлик обясни, че години наред енергийните споразумения са подписвани зад закрити врати. Дипломатът изрази надежда, че за в бъдеще ще бъде внесена прозрачност.

Той отрече, че има информация за това кой е подписвал сделки, които не са в интерес на българските граждани и такива, които крият сериозни злоупотреби. Той допълни, че подобни тайни договори за природен газ са публична информация.

„Все още поддържам тезата си, че бъдещите енергийни споразумения, които касаят парите на българските граждани, трябва да стават публично”, сподели още Уорлик.

Посланикът за пореден път даде пример, че цената на природния газ в страната ни е четири пъти по-висока от тази в Съединените щати.

Джеймс Уорлик заяви, че не  е запознат в детайли с разследването на “Газпром“ от Европейската комисия. По негови думи всички компании трябва да работят прозрачно и да следват правилата.

„Надявам се, че облакът Красьо вече да бъде издухан и не стои от ВСС”, заяви Уорлик. Той коментира предстоящият избор на нови членове на Висшия съдебен съвет.

По този начин посланикът напомни лобисткия скандал в съдебната система, в който като главен кадровик бе посочен Красимир Георгиев – Красьо Черния. Тези обвинения обаче не бяха доказани в съдебна зала.

Уорлик обясни, че  е много важно да се изберат най-подходящите хора за ВСС, които да работят добре, честно и открито.

Дипломатът приключва работата си България в края на седмицата. На негово място у нас пристига Марси Райс. Тя има дългогодишна кариера на дипломат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 39Анонимен - не знаех че - Shell, OMV, RomPetrol са руски компании. Благодаря, че ме просветна.
32
5
 
3
 
! Отговори
до43 преди 11 години
Защото руснаците са садисти! Обичат да гледат жертвата как се мъчи!
31
3
 
2
 
! Отговори
simo преди 11 години
защо братята руснаци ни тормозят с този скъп гас? нали сме братски народи защо? винаги сме ги посрещали с хляб и сол а днес ни продават газ на толкова високи цени.
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо трябва някой да ни казва че ни дерат яко?
29
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Щом тока,бензин,нафта,газ са руски може да са скъпи и няма да ни боли,но ако са американски болката ще е направо ужасна!?Кой разсъждава така!?- ами червените другари, разбира се.
28
5
 
7
 
! Отговори
Иван преди 11 години
Абе Йорлик, понеже мисията ти беше да ни набуташ да изкарваме шистов газ и печалбата да е за Американска компания, та сега като ти се провали мисията те отзоваха.Да, истина е че в България цената на газа е висока, но само заради продажни политици. Същите продажни политици харизаха всички ЕРП-та на чужди компании, харизаха златните залежи на България на чужда компания за 1 % в полза на БГ.Чужди банки ни "дерат" по 9 кожи от гърба, списъка е безкраен и ти к.урво Йорлик си затваряше очите за това
27
0
 
11
 
! Отговори
Винкеланджело преди 11 години
"Посланикът за пореден път даде пример, че цената на природния газ в страната ни е четири пъти по-висока от тази в Съединените щати."Овергаз и Булгаргаз си правят вътрешни врътки, като продават помежду си с надценки. Например през 2009 година е действала следната схема: Булгаргаз купува от Газпром на 86 долара, Овергаз купува от Булгаргаз за 247 долара и го продава обратно на Булгаргаз за 300 долара, след което Булгаргаз го препродава на 440 долара на крайните потребители.
26
9
 
6
 
! Отговори
диди преди 11 години
Тоя още ли е тук ? Яд го е на НАС , че не можа да пробута Шеврон ,а иначе дава съвети по - всички въпроси ? АКО МОЖЕ ПО БЪРЗО ДА СИ ЗАМИНАВА !!!!
25
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хаха, много боли, когато някой отвън дойде и ни каже истините в очите.Още повече, ако тези истини са неприятни за цялото общество.Да, на Уорлик може да не му е работа да казва всичко това, но няма нещо, което да е казал и да не е истина.Само че, *** не му харесва някой да го поучава.Той предпочита да си живее в ***, която той си е създал. ***, но негова си.И ако някой дойде и му каже, че смърди и целият е в л...а, той започва да се ядосва :))
24
1
 
2
 
! Отговори
do 26 преди 11 години
Izkazwaneto ti e absoliutno to4no. Minusite ti idwat ot towa, 4e mnogo w tozi forum mrazqt Uorlik. Ne znam za6to. Moje bi za6toto kaza mnogo istini. Gazta w Germaniq e naistina mnogo po-ewtina. Jiweq tuk ot 8 godini i znam! Kakwo stana s wnosa na gaz ot EU, koeto predloji Trajkow? Ni6to! Zabrawi se dori i ot naroda. Trajkow be6e izhyrlen ot prawitelstwoto, a Gazprom si uweli4i gazta. Prodajnite uprawlqwa6ti ni6to ne prawqt za dizerfikaciq, a naroda myl4i i pi6e minusi na istinata!
23
2
 
16
 
! Отговори
ами преди 11 години
Тока в България е скъп,защото сме овце!!!Увеличават го всяка година и ние нямаме нищо против!Мълчим...........
22
5
 
11
 
! Отговори
Добре че ни каза преди 11 години
Разбира се бе Ворлик! И причината за това е цената на която се изкупува тока от СТРОЕНАТА ОТ АМЕРИКАНЦИТЕ И АМЕРИКАНСКА СОБСТВЕНОСТ ЦЕНТРАЛА НА AES в Марица Изток.За това пък СТРОЕНАТА ОТ РУСНАЦИТЕ И БЪЛГАРСКА СОБСТВЕНОСТ АЕЦ Козлодуй произвежда НАЙ-ЕВТИН ТОК!
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Dnes.bg - нямате ли други снимки на посланника? Тази вече я използвате в трета поредна статия! Ще го обидите, човека!
20
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В сравнение с цената на бензин,нафта и газ цената на тока въобще не е висока!?Има енергийна ефективност, която е крайно време да разберем и да приемем.Климатици,сл.колектори,светодиодни лампи и др.Докато аз инвестирах в горните уреди съседите теглят кредити да отидат на почивка в Турция и Гърция, а после цяла година се стискат и тичат на село за сланина!По-малко си карайте колите,инвестирайте в домовете си,после от икономията ще печелите достатъчно,и ще прекарате монополите! Наздраве !
19
4
 
9
 
! Отговори
истината преди 11 години
Токът в БГ е скъп, защото целият енергиен бизнес се държи от наши хора, другари, близки на Р.Овч. и БСП. Другарят Кадиев нали така, за 3 месеца получи жена му лиценз за търговия с ток, а никой от семейството няма нито нужната диплома, нито познания по енергетика. Това обаче не попрече на дригаря Кадиев за полвин година да направи чиста печалба 5 000 000 лв. А после се чудете що тоокова скъп. Ами в ръцете на другарите е просто.
18
1
 
4
 
! Отговори
Ф.С.В преди 11 години
Вече като чуя думата -поевтинее --и ме побиват тръпки -защото в Бг става ТОчНО ОБРАТНОТО -
17
1
 
7
 
! Отговори
Ф.С.В преди 11 години
Герб къде сте?? -аиде коментирайте изказването на вашият идол Уойрлик--много добре знаем че плащаме скъпо о прескъпо тока и газа-затова сме на този хал-бедни като църковни мишки
16
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Затова ще строим АЕЦ Белене, защото Марица-изток скъпо ни продава тока.-
15
3
 
17
 
! Отговори
Killuminati преди 11 години
Тоя не си ли замина вече бе, *** *** заспал, да се маща да марширува на гей-паради в Афганистан хахахаха, да ве чухте ли там го пращат при талибаните в Афганистан, ох мама, не го мисля направо, тежка мисия ще бъде за баце Уорлик
14
0
 
19
 
! Отговори
гневен! преди 11 години
Колкото до *** - не ни е виновен Уорлик, че ги дудндуркаме! Те са така, защото политиците ни ги ухажват като многоброен и евтин електорат! Нали ние накрая плащаме сметката! И на ***, и на политиците!