Действаме по план Б за "Белене"

Нито един от резервните варианти не включва плащане, увери Делян Добрев
Обновена: 12 сеп 2012 14:55 | 12 сеп 2012 09:30,
425
Действаме по план Б за "Белене"
Делян Добрев Снимка: архив, БТА

След като руската компания „Атомстройекспорт” увеличи исканите компенсации заради отказа на България от изграждането на АЕЦ „Белене” на 1 млрд. евро, енергийният министър Делян Добрев заяви, че има два резервни плана за реакция и нито един от тях не включва плащане.

"Имахме уговорка с "Атомстройекспорт", че няма да се съдим. Въпреки това шест месеца работихме по защита от съдебни претенции ", заяви пред bTV министърът. "Наели сме най-добрата компания, печелила нееднократно срещу най-големите руски компании. Тяхното мнение е, че имаме всички аргументи да спечелим такова дело", заяви Добрев. По думите му е абсолютно нереалистично да се говори за компенсации от 1 милиард евро.

"Нашите анализи сочат, че това, което трябва да им платим евентуално, е многократно по-малко от иска на руската страна. Но отсега нататък нищо няма да плащаме. Досега искахме да се разберем без арбитражи, но сега това е невъзможно", посочи Добрев.

Според енергийния министър българската страна има аргументи за контрапретенции, които са част от план Б.

По думите на министъра България се е подготвила и с план В.

Още по темата
"Той е резервен вариант на арбитражното дело, който отново не включва никакво плащане", поясни министърът. Този план обаче остава неразкрит за момента.

"План В е тайна, но мисля, че няма да се стигне до него", заяви Добрев.

Енергийният министър отново заяви, че процедурата за строеж на "Белене" е "предателство срещу държавата" и опорочена още в началото през 2006 година от "корумпирани политици с цел лично облагодетелстване".

"На площадката на Белене е имало 80% готов блок, който е развален преди започването на проекта. За развалянето се плаща. Този реактор, който в момента работи в Русия, е продаден за 78 милиона лева, а на хартия пише, че ще вземем 200 милиона. Под него стоят подписите на шефовете на НЕК, но тези хора слушат какво им казва министърът. Никой в НЕК не прави нещо на своя глава", заяви Добрев. По думите му този реактор вече работи в Калининската АЕЦ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


425
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
342
2
 
19
 
! Отговори
до тиквунестите преди 11 години
Първият човек в света АДАМ е бил момче гейберче-САМО те могат да живеят голи с жена и да не знаят кво да сторят,да рупат треволяци и зелени ябълки,да спят на поляната,да не бачкат,а да чакат тоя отгоре да им пусне нещо,да ги контролира Б.иг Б.радър и да мислят че са в рая!И да наричат змията комунистка,че им отворила очите,за любовта,че им дала АЕЦ за евтин ток...ДААААААМ
341
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ако няма да има строеж на аец в България след 15 години ще има гражданска война, токът двайсетократно ще бъде по скъп
340
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Деляне, ти и за Бургас-Алескандрупулис се пънеше а пък си плати като момченце. Сега ще си платиш и за Белене, и се радвай да са само тези пари. И още нещо, не те плаша, просто те съжалявам, ти си бушон и скоро ще изгориш, и дано не съм прав. А Белене ще се строи и ти го знаеш, но не знам планът кой номер носи. И успешно писане и говорене. Лаици дал господ...
339
0
 
17
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
XAIDE DOGODINA VSI4KI GERBADJII V ZATVORA ZA SASIPVANE ENERGETIKATA ,IZTO4VANE REZERVA I VRAZKI S MAFIQTA *** I MNOGO DRUGI NE6TA STQGAITE SI PARTAKE6ITE GOSPODA GERBADJII
338
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
369. Ами ако имаха договор с янките , и правят каквото с руснаците , янките щяха да ги гръмнат преди да обявят че прекратяват договора !
337
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Специалисти да ти фалират енергетиката , абе каде се набутахте бе ? Хем да плащаш , хем да ти разбият енергетиката която бе N. 1 на Балканите, хем да казваш че този енергиен бизнес ще закопае БГ. ( не е за българия) този гъол . Кой ви пише тези доклади и вие повтаряте???
336
0
 
19
 
! Отговори
BG преди 11 години
Няма А, няма Б, няма В едно е ясно пак ще си плащаме........
335
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тоя на снимката като го гледам виждам комсомолски секретар от едно време. И нищо повече.И от такива мастити "професионалисти" ЗАВИСИ НАШЕТО И НА НАШИТЕ ДЕЦА БЛАГОПОЛУЧИЕ.И какви са тия варианти? Рашките по-глупави ли са? Те нямат ли варианти? Или са бедни и не могат да платят на добри адвокати? Та нали от година и повече се говори, че ако спрем строежа, ще трябва да плащаме един милиард. Значи тоя милиард не е измислица. Просто толкова дължим. Тогава какви варианти?
334
1
 
20
 
! Отговори
334 преди 11 години
План "Б" план" В "план" Х "план" Y" Кого? плашиш бе момче. Още пикаеш на тенекия На гол тумбак чифте пищови.
333
0
 
20
 
! Отговори
Че преди 11 години
На времето Чърчил беше казал --Няма вечни приятели има вечни интереси. И какво излиза че ние искаме да сме вечни приятели с Русия ама не искаме те да защитават своите интереси.Няма такъв филм Приятелството си приятелство сиренето с пари Щом си поръчал нещо ще го плащаш Сложи янките на местото на Русия пък недей плащай и ще видиш какво ще ти се случи.
332
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сега да впрегнете България да плаща и на " най известните международни адвокато - мушенически фирми " които ще ти нарежат дадено производство на парчета и ще го разпродадат . Специалисти да те фалират и да им платиш за това ???Много опасен бизнес правите , против България , ама много
331
0
 
25
 
! Отговори
Митко Велев преди 11 години
Значи, не стига, че тези аматьори ни прецакаха енергийната независимост, ами и сега ще платим неустойки. Дори и да са 500 млн, сега го няма Бойко да говори за гьолове и скъпи проекти.Когато демагогства се показва по телевизиите, а когато истината излезе наяве се обесняват министрите му.Много е удобно!Сигурно отговорността после ще е на министъра!Чисти ръце- успешни избори. Добре дошли в страната на чудесата и Бойко популиста!осъзнайте се и спрете тези безумци от ГЕРБ! Смазаха ни държавата!!!!
330
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тоя министър говори , но не уточнява. Да. Реакторът, предназначен за Белене, отдавана работи в Русия. Безотказно и безпроблемно. Но някои не го харесаха ЗАЩОТО БИЛ РУСКИ. Няма значение, че руските реактори са най-здрави - световно признат факт. Но има и друго - той вече беше изплатен. Беше български. Развалили били блока, който бил почти готов. Абе, аланкоолу. За различни реактори са необходими различни блокове. Тия, дето не харесаха реактора са отговорни за милионите похарчени за разваляне на готов блок. И после ... ББ да видя една локва. Думи нямам. Цялата статия е, че министърът обвинява някои бивши /то това си е ГЕРБаджийска традиция/, че са подписвали лоши договори с цел лично облагодетелстване. АМИ СЪДЕТЕ ГИ !!! ВКАРАЙТЕ ГИ В ЗАТВОРА !!!Защото, ако не ги съдите и съдът не постанови осъдителна присъда, значи СТЕ КЛЕВЕТНИЦИ !!! Защото нищо не става от вас. Защото народът е по-зле от времето на "виденовата зима".
329
1
 
24
 
! Отговори
ДНЕВНИК преди 11 години
Почти три четвърти (72%) от българите не одобряват икономическата политика на правителството на Бойко Борисов. Това сочи годишното проучване Transatlantic Trends, проведено за 11-ти път за американския German Marshall Fund от TNS между 2 и 27 юни 2012 г. Този показател е вторият (след испанските 73% и преди румънските 71%) сред жителите на 15 държави от двете страни на Атлантика, включително Русия и Турция.
328
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
щот Р.Овч. не си краде яко а
327
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе я кажи по кой план действате за Козлодуй , пак лие тайна , че до една година ще го бахтисате ?Абе момче , плашите ни какво ще направите за тази 1 година . Как да ви вярваме за още 1 мандат. ???
326
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това момче е като едновремешения ВИЦ ! Попитали едно *** в отпуск от трудовите .войски: " Е Вие какво правите там ?" -- " Копаме бункери и. пазиме тайна !
325
0
 
22
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
Давайте план *ОО*...!
324
0
 
22
 
! Отговори
Давайте план *О* преди 11 години
*** ОСТАВКА ***
323
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ще им издърпате ушите , дето сте искали да не ви съдят , а те не ви слушат ... Zzzzz