Русия увеличи на ?1 млрд. иска си към НЕК за отказа от "Белене"

Сумата включва всички работи, изпълнени по проекта
Обновена: 11 сеп 2012 13:04 | 11 сеп 2012 11:05, Елка Василева
344
Русия увеличи на ?1 млрд. иска си към НЕК за отказа от "Белене"
Атомстройекспорт повиши иска си към НЕК на 1 млрд. евро. Снимка: архив, Булфото

Руската компания Атомстройекспорт увеличи до 1 милиард евро иска си към Националната електрическа компания /НЕК/ заради отказа от строителството на АЕЦ „Белене“, съобщи ИТАР-ТАСС. Делото се гледа от Международния арбитражен съд при Международната търговска палата в Париж.

От Атомстройекспорт съобщиха, че увеличението на сумата по иска е обусловено от това, че проектът е прекратен предсрочно от правителството на България, изтекъл е срокът на действие на споразумението от 29 ноември 2006 г., а НЕК продължава да отказва да компенсира Атомстройекспорт за понесените загуби.

Сумата по иска на Атомстройекспорт включва всички работи, изпълнени по проекта, стойността на оборудването с продължителен цикъл на изработване, загубите и др. От руската компания поясниха, че „тъй като изграждането на атомна електроцентрала на всички етапи трябва да бъде синхронизирано с доставката на необходимото оборудване, през 2008-2010 г. Атомстройекспорт възложи на руски предприятия изработката на различно оборудване, включително оборудване с дълъг цикъл на изработване, чийто срок за изработване е от 6 месеца до 3 години“.

Така руските подизпълнители са приключили работата по изработване на корпуса на реактора и вътрешнокорпусните устройства, работите по втория корпус са на завършващ етап, проведени са хидроизпитания на корпуса на реактора и горния блок за втория енергоблок, изработени са резервоарите на системите за аварийно охлаждане на активната зона, компенсаторите на налягането, парогенераторите, шлюзите за персонала. Готовото оборудване е прието от съвместна българо-руска комисия и до момента стои в складовете на руските предприятия поради отказа на НЕК да го приеме.

Още по темата

Посочва се още, че Атомстройекспорт е обезпечил поръчките за оборудването с продължителен цикъл на изработване за сметка не само на аванса, получен от НЕК, но и със средства от кредити.

„Освен това по искане на Агенцията за ядрено регулиране на България и след аварията в АЕЦ „Фукушима“ бяха разработени стрес тестове за проекта съгласно нормите на МААЕ. Те бяха разгледани от експерти на МААЕ от гледна точка дали проектът отговаря на всички „постфукушимски“ изисквания за безопасност и получиха положителна оценка“, припомнят от Атомстройекспорт.

В течение на 2008-2010 г. ЗАО "Атомстройекспорт" проведе всички необходими инженерно-геологични проучвания и изкопни работи, непосредствено на площадката за изграждане на АЕЦ "Белене" и създаде необходимата инженерна и битова инфраструктура, като напълно подготви площадката за започване на работата по изграждането на двата енергоблока на АЕЦ "Белене".

Припомняме, че през юли 2011 г. "Атомстройекспорт" внесе в Международния арбитражен съд в Париж иск срещу НЕК за изплащане на обезщетение от 58 млн. евро заради забавянето на проекта за изграждане на АЕЦ „Белене“.

През октомври 2011 г. Националната електрическа компания (НЕК) от своя страна внесе иск срещу руската компания Атомстройекспорт в арбитражния съд в Париж, като мястото на арбитража е Женева.

Предмет на иска са суми, дължими от Атомстройекспорт на НЕК по рамковия договор за АЕЦ „Белене“ от 28 ноември 2007 г. и допълненията към него в размер на над €  61 000 000 , съобщиха тогава от НЕК.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


344
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
297
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
mnogo dobre pytin tochno taka se pravi na tva kradlivo pleme i pravitelstva sastaveni ot predateli i izmenici spri im gaza vaglishtata vsichko.
296
2
 
6
 
! Отговори
възмутен преди 11 години
До Анонимен 332 - А ти да не би да ни казваш, че работиш без пари! Естествено, че ще си имат претенциите за извършените работи и неустойки! Какво си мислеха нашите примадони, че ей така ще си стиснат ръцете и всеки откъдето е, така ли!
295
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хаха :) А защо Борисов трябва да плаща за продажничеството на руските лакеи?
294
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво се пените, Борисов да плаща или да отива на съд и отново да плати, все пак 1 милиард нищо не са за неговата /уж на Борисова/ империя от банки, холдинги, ООД-та и т.а и т.н.
293
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво се пените, Борисов да плаща или да отива на съд и отново да плати, все пак 1 милиард нищо не са за неговата /уж на Борисова/ империя от банки, холдинги, ООД-та и т.а и т.н.
292
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Може да се насеpете, но това е истината. От големият и силният зависи нещата да вървят, а тези кремльовски *** все друг им е виновен, само не и те самите, дето са лапнали 1/6 от сушата и искат още. Знаете ли каква част от населението на земята са руснаците, а колко територия и полезни изкопаеми държат? 1/50 от хората са, а държат 1/6 от света. Това НЕ Е справедливо.
291
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами ..побъпзайте и вземете от Турция 20 млрд. и дайте един на Братята си голямо важно...
290
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Просто Русия е един *** гигант...
289
16
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
България не е курвенско джудже, всички проблеми идват от Русия.
288
1
 
5
 
! Отговори
Мамантос преди 11 години
***!
287
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мамантос, ако те хвана, ще ти навра главата в Газа
286
5
 
1
 
! Отговори
До 321 преди 11 години
Жалки и долни комунистически спинозни ***!
285
2
 
5
 
! Отговори
до Гроб преди 11 години
диверсифицирани ***.Жалка колония на африканците сме.
284
4
 
1
 
! Отговори
Валентин Николов преди 11 години
Не беше ли консултант на РосАтом, който държи Атомстрой, чиято собственост е АСЕ - приятеля и ментор на премиера - Валентин Златев?
283
1
 
10
 
! Отговори
Мамантос преди 11 години
Давай Русийо, накажи мръсното ****енско джудже България!
282
1
 
8
 
! Отговори
Акъл море до 315 преди 11 години
България изобщо не е свободна държава.И изобщо не е и няма да бъде независима от Русия.Зависими сме дори и от Македония,защото вече и домати не можем да произвеждаме.А ти първо ще плащаш обещетения на Русия,а после диверсифицирана енергия на двойна и тройна на сегашната цена.Работи яко за да можеш да плащаш.Подготвяй и децата си за да продължат делото ти.
281
2
 
11
 
! Отговори
Запомнил преди 11 години
Преди около 6 месеца Бойко Методиев Борисов заяви, че се е споразумял с Владимир Путин руснаците да не искат и стотинка неустойка за спирането на проекта "АЕЦ Белене". Нека сега той и неговото правителство публикуват текста на споразумението. Ако такова има... Ако такова споразумение няма, нека премиерът излезе като унгарския екс-премиер Дюрчани и да каже "Българи! Излъгах ви!". Може и да не се извинява...
280
1
 
1
 
! Отговори
toto преди 11 години
До до 289 E,няма да дочакате.
279
4
 
6
 
! Отговори
Уорлик преди 11 години
Искам открито да изразя своята признателност към българското правителство за полагането на усилията от негова страна, за подобряване на взаимоотношенията между нашите две държави! САЩ оценява сътрудничеството Ви и никога няма да остави нашият нов съюзник сам в битката с руските олигархични интереси! Ние осъзнаваме нашата отговорност за това, че поради натиска върху Вас да откажете този руски проект, стигнахте до настоящата ситуация. От името на държавата, която представлявам искам да заявя, че ние сме напълно солидарни с Вас в тази съдебна битка! За да докажем нашата искрена подкрепа поемаме ангажимент, че ако България бъде осъдена от международния арбитраж по договора за АЕЦ Белене /нещо, което дълбоко се съмнявам!/, САЩ ще поеме разноските и ще плати сумата, присъдена от арбитража! Ние ценим нашите съюзници и не ги изоставяме в трудни за тях моменти!
278
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Напротив, от 1989 г. България е свободна държава, свободна от руска зависимост, затова плачете. А най-много ви е яд, че не ние сме се откъснали, а руснаците проиграха Студената война поради собствената си некадърност.