На "Дондуков" 2 няма подадена молба за помилване на Опиц

За да бъде разгледан случаят, е нужно държавният глава да бъде сезиран
Обновена: 14 сеп 2012 15:41 | 14 сеп 2012 15:41,
253
На "Дондуков" 2 няма подадена молба за помилване на Опиц
Росен Плевнелиев Снимка: БТА

До момента в Комисията по помилване при президента не е получавана молба за помилване за иконописеца Йордан Опиц, който беше осъден на 5 г. затвор от Върховния касационен съд. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.  

През 2007 г. Опиц стреля по крадец, опитал се да избяга, по-късно 26-годишният наркозависим мъж умира. Убитият Мариан Янчев е задържан 92 пъти от МВР, обществено порицан и с две условни присъди.

Опиц беше осъден и да плати 300 000 лева кръвнина. Случаят придоби огромна популярност през последните няколко дни, като хиляди хора се обявиха в подкрепа на художника и настояха той да бъде помилван.

„За да бъде конкретният случай разгледан и по него да има становище, е необходимо държавният глава да бъде сезиран с молба за помилване от или за осъденото лице, което желае да получи висшата държавна милост“, посочват от прессекретариата.

Още по темата
Комисията по помилването преценява всеки конкретен случай на основата на обективно, всестранно и пълно изследване на правната и фактическата му страна, като изхожда от еднакви критерии, принципа на хуманността, правата на третите лица и основните принципи и постановки на наказателната политика, уточняват оттам.

Администрацията на президента припомня, че помилването е способ за пълно или частично освобождаване от изтърпяване на наказание, наложено с влязла в сила законосъобразна присъда, когато случаят е изключителен. Изключителни са случаи, които радикално се отличават от типичните случаи на изпълнение на съответния вид наказание поради настъпили след осъждането обстоятелства.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
5
 
! Отговори
Tina преди 11 години
"Държавен глава"?!... ХА!Един държавен глава не чака да му кажат какво да прави, а има воля и права да го направи. Когато народът ясно показва волята си, няма нужда от документация."Глас народен - глас Божи!"Кога ли Господ ще ви връчи сметката?...На всички търпението ни е на предела.
20
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДО 23 НЕ ЛЪЖИ-НЕ Е ВЛЯЗЪЛ В ДОМА МУ-ВЪРХОВНИЯ СЪД ЯСНО Е НАПИСЪЛ-НЯМА ВЛИЗАНЕ В ЧУЖД ДОМ И НЯМА КРАЖБА. ИМА УБИЙСТВО В ГРЪБ С НЕЗАКОННО ОРЪЖИЕ. КАКВИ ТРЯБВА ДА СТЕ А ЗАЩИТАВАТЕ УБИЕЦ, КОИТО СЕ РАЗДХОЖДА С ПРЕРАБОТЕНИ ГАЗОВИ ПИСТОЛЕТИ И УБИВА В ГРЪБ
19
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До защитаващите убития - влязал ли е убития в дома на художника? Влязал е! Едва ли е влязал за да му каже здрасти или просто да разгледа иконите. Опиц просто е защитил себе си и имуществото си.
18
0
 
8
 
! Отговори
Блюки преди 11 години
Днес.бг вземе да дадете малко повечко от 500 символа. Понякога човек не може да се аргументира с две изречения. Няма да ви се претоварят сърварите.
17
1
 
19
 
! Отговори
ььь преди 11 години
Поредния бисер от българския съд. Там май са се събрали най-големите некадърници и са се самозабравили. Ако някой влезе в моя дом няма да ми мигне окото да стрелям и ще си спа като бебе после...
16
46
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво помилване ? Този убиец е осъден ЗА УМИШЛЕНО УБИЙСТВО. ПРИДСЪДАТА Е ПРЕДОСТАТЪЧНО ЛЕКА ВМЕСТО 20 ГОДИНИ САМО 5 -ЗНАЧИ ЩЕ ИЗЛЕЗЕ СЛЕД 2 ГОДИНИ И 6 МЕСЕЦА -А И ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА АРОГАНТНО ДОРИ И НЯМАШЕ СЪЖАЛЕНИЕ ЗА ТОВА,ЧЕ Е ОТНЕЛ ЧОВЕШКИ ЖИВОТ. УБИТИЯТ НЕ Е КРАДЯЛ-НАПИСАНО Е В ПРИСЪДАТА.
15
7
 
1
 
! Отговори
Здравко преди 11 години
До lisygera - От правна гледна точка си прав, от морална, ако е бил в къщата му, с крадена вещ, и е стрелял със законно оръжие, бих го подкрепил. В този случай - не.
14
1
 
8
 
! Отговори
Nobody преди 11 години
"Висшата държавна милост".... Ай сик*ир, бе, "драги зрителе"...
13
0
 
7
 
! Отговори
име преди 11 години
защо инситуциите винаги чакат някой да ги сезира. не може ли просто да се самосезират и толкова. винаги чакаме някой друг нещо да направи.
12
26
 
2
 
! Отговори
Здравко преди 11 години
Като допълнение, отвертката се появява в показанията на извършителя едва след неговото задържане. Преди това не е имало такава.Също така, жертвата не е била хваната да извършва деянието, а е имало съмнения, че са същите хора които са обрали жилищата преди време! Ако беше застрелял извършителя, докато е в къщата му с открадната вещ, щях да го подкрепя, в този случай обаче става дума за умишлено убийство, а не такова при самозащита или посегателство!
11
2
 
24
 
! Отговори
Блюки преди 11 години
Страхотна адвокатско-съдийска-престъпническа симбиоза. Сега ще наскачат няколко гнусна адвокатчета и ще се разпискат, че не била самоотбрана, че престъпниците имат права, че гражданите имат право да гледат само как бездействат институциите. Долу юристите, долу законодателите, долу бездействащите институции, които не могат да осигурят едно привидно спокойствие на гражданите в собствените им домове.Вътрешните министри и секретарите на Тройната коалиция и НДСВ да кажат, защо тоя е задържан 92 пъти?
10
0
 
29
 
! Отговори
Койчо преди 11 години
На мен не ми е ясно, как лицето може да има 2 условни присъди, за 92 задържания. После полицаите реват че заплатите им ниски. Ми хванете прокурори и съдии които обезценяват труда ви, и да се изберат други. ТАка обществото ще бъде доволно и евентуално на полицаите могат да им бъдат вдигнати заплатите. А дотогава народе, въоръжавай се и стреляй.
9
0
 
16
 
! Отговори
име преди 11 години
защото инситуциите винаги чакат някой да ги сезира. не може ли просто да се самосезират и толкова. винаги чакаме някой друг нещо да направи.
8
0
 
28
 
! Отговори
ами преди 11 години
Що за наглост,престъпниците ги осъждат условно ако въобще бъдат осъдени!В България няма справедливост!!!
7
62
 
6
 
! Отговори
Здравко преди 11 години
Извършил е две престъпления! Незаконно притежание на оръжие и убийство. За какво точно трябва да го помилват?За това, че е преправил газов пистолет в боен или за това, че е убил човек на улицата, при положение и то в гръб?Ако прочетете мотивите на съдът ще разберете, че няма причини да не си излежи петте години!
6
0
 
29
 
! Отговори
do 5 преди 11 години
да ти влезне у вас някой с отверка и като го гръмнеш и до осъдат и на тебе ще ти викаме че си луд
5
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А Е ЛИ ВЪЗМОЖНО ДА СЕ САМОСЕЗИРА ИЛИ НЕЩО В ТОЗИ СМИСЪЛ...
4
62
 
7
 
! Отговори
az преди 11 години
Какво помилване, бе хора? Застрелял е човек! Луд дядка с оръжие!
3
18
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз съм против помилване. Тези процеди както и осъдителната присъда трябва да се обявят за нищожни защото те са в ущърб на едно нормално общество
2
3
 
29
 
! Отговори
иво преди 11 години
Плевнелиев вместо да изнася сказки,да вземе да свърши малко сериозна работа,като се запознае по случая и да вземе решение,ако не да бъде помилван поне да му бъде намалено наказанието на човека и този път без да се чака какво ще му каже до Борисов.