ЕК няма да взема страна в спора между България и Македония

Решението трябва да се търси по пътя на двустранния диалог
Обновена: 19 сеп 2012 12:30 | 19 сеп 2012 12:30, Елка Василева
52
ЕК няма да взема страна в спора между България и Македония
ЕК не се намесва в спора между България и Македония. Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия не смята да взема страна в споровете между България и Македония за културно-историческото наследство и иска те да бъдат решени по пътя на двустранния диалог.

Още по темата

Това стана ясно от думите на Петер Стано, говорител на комисаря по разширяването Щефан Фюле. Той коментира за БНР отношенията между София и Скопие и по-конкретно излезлия преди дни филм „Трето полувреме”. Според наши политици и историци филмът изкривява събитията от Втората световна война и насажда омраза към България.

„Ние няма да коментираме чувствата или интерпретациите на която и да е от страните“, каза по този повод Стано.

„Ако този филм поставя въпроси, ако се докосва до чувствителни теми, ако създава проблеми в отношенията между двете страни, тогава от тях зависи да обсъдят тези проблеми и да ги преодолеят. Тъй като в този случай говорим за филм, който пресъздава събития от Втората световна война, препоръчително е и историците да проведат задълбочени дебати по него.

Не е работа на Европейската комисия обаче да съди или да казва чии интерпретации са верни и чии - грешни. Ако филмът бъде оценен от литературната критика, от експертите и историците като проблематичен, ако създава проблеми между България и Македония - първото, което трябва да се направи, е двете страни заедно да потърсят решение”, каза говорителят.

По думите на Петер Стано, ако правна експертиза докаже, че филмът е проблемен, засегнатата страна може да предприеме съответните правни мерки и тогава Европейската комисия ще влезе в ролята си на пазител на европейските договори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
BG преди 11 години
skopie = dysniland :))
46
5
 
0
 
! Отговори
Диман преди 11 години
Разбира се, че ЕК няма нищо общо със възникналия проблем! Това си е вътрешнобългарска работа!!
45
1
 
4
 
! Отговори
АнтиПЕС-овец преди 11 години
Ами щом е така господин Balkanski анонимнико, аз предлагам надве-натри да разпердушиним византийците и да си върнем изконните български територии на юг от Родопите. Какво ще каже тогава твоята прехвалена Европа, пак ли ще запази неутралитет или ще нададе вой до Бога? Промити мозъци сме били, с какво сме ги промили, с кръвта на дедите ни ли!? Аз определено смятам, че промит мозък е индивид, в чиито речник фигурира фразата "поздравления за принципната позиция" и позата му е чупка в кръста.
44
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Istorijata na Balkanite ne zapochva ot eventualnoto pojaviavane na niakakvo pleme ot niakade si ot Azija
43
2
 
1
 
! Отговори
Balkanski преди 11 години
Pozdravlenija za principnata pozicija na Europa.Koito e na jasno shte e razbere.Vsichki komentari do tuk sa product na promiti mozaci i naviti pruzini.
42
1
 
5
 
! Отговори
БЪЛГАРИН-АНТИПАРТИЕЦ преди 11 години
ЧЕ ТОВА ДА НЕ СА ИСТОРИЧЕСКИ ИНТЕРЕСИ НА *, ЧЕ ДА ИНТЕРЕСУВАТ ЕВРЕЙСКИЯ СЪЮЗ!?!?!? Я СЕ ОПИТАЙТЕ ДА КАЖЕТЕ, НЕДАЙ БОЖЕ ДА ФИЛМИРАТЕ НЕЩО С-У ФАЛШИВАТА ИМ ХОЛОКОСТА ДА ВИДИТЕ КАК ЩЕ ВЗЕМАТ И ОТНОШЕНИЕ И РЕШЕНИЕ И САНКЦИИ!!! КАКВО ПРАВИМЕ В ТАЗИ ***-ЕВРЕЙСКИ СЪЮЗ САМО СЕ ОПИТВАТ ДА НИ ОБЕЗЛИЧАТ И ПРЕТОПЯТ. СЕГА И ОБЩ ПРЕЗИДЕНТ, И ПРАВИТЕЛСТВО, И АРМИЯ ИСКАТ!?!?!? А ТРАЛАЛА НЕ ИСКАТЕ ЛИ ГОСПОДА ЕВРЕЙЦИ, НО ТАКА ПО-ЛЕСНО СЕ МАНИПУЛИРАМЕ И КОМАНДОРИМЕ НАЛИ ???
41
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Естествено, че няма да взема страна. За Европейския съюз ние сме само някакви ***, които те погрешка приеха! И няма от какво да се притесняват - днес русофобията е толкова голяма, че западняците има още дълго време да ни клатят - Боко *** се грижи за техните интереси! Слава на герб!
40
3
 
7
 
! Отговори
outsider преди 11 години
Ето че видяхме на практика каква подкрепа можем да очакваме от Европейския съюз за опазване на историческото ни наследство. Ако трябва да я измерим, е точно равна на нула.
39
2
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Нали техните Деди са ни отнели Македония
38
0
 
8
 
! Отговори
есчо преди 11 години
Има се хас ЕС да взема трана в спора. Мазните бюргери имат правило- разделяй и владей.
37
1
 
8
 
! Отговори
dojran преди 11 години
А ако стане война или по-сериозен терористичен акт - кой ще ни защити? Те сега не се чувстват задължени да защитят ИСТИНАТА, да ни подкрепят в името на справедливостта, а защитават сталиновите решение на Коминтерна, а утре? Армията им я подарихме и разбихме - съседите се въоражават като за последно - Гърция и Турция имам предвид, независимо от кризата в Гърция, парите за купуване на оръжие продължават да се дават.Съюзници - Разбойници - песен от Междусъюзническата война - актуална ли е?
36
2
 
6
 
! Отговори
още по учуден преди 11 години
неуки,просто факти. А това , че си наясно кай какво си е мислил и какво е направил, явно е общото между вас -герберите. И от кого ще купуваме електроенергия след 20 год.??? От Турция,май.
35
0
 
0
 
! Отговори
Пепи преди 11 години
Това е полицейски произвол.megafon.blog.bg/politika/2012/09/19/policeisko-nasiliia-v-bylgariia.1001281
34
3
 
2
 
! Отговори
Един Българин преди 11 години
35 ти май си по-*** отколкото си представяш... Мислиш ли че Сталин си е мислел да остави "соц-държавите" да се развиват самостоятелно? Без да ги държи и без да им се меси в политическо и военно отношение? Разбира се че е знаел че СССР ще държи тези държави и те ще са му протежета и ще си прави с тях каквото си иска. А това че формално Варшавският договор е подписан по-късно какво значение има,а? Май си на нивото на Г. Димитров. Ходи при СерГей и продайте каквото остана от България за жълти ст.
33
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз мисля, че ако почакаме още 10 г въпросът за мЪкедония ще се реши от само себе си. Етносите ще се разделят на мюсюлманска западна част със столица Скопие и притисната в планините източна християнска част със столица Охрид/евентуално/ или Струмица. Тази Македония ще ни е полезна за да ни пази от шиптърското нашествие. Сега в този й вид, с проблемите с албанците, не ни трябва. Ние и така си имаме достатъчно турчеещи се ***.
32
2
 
1
 
! Отговори
един учуден преди 11 години
Да ,бе. Как ли пък не. Асль на Г.Димитровне не му е дошл великата ти мисъл да убеди Сталин , че....Умнико Г.Димитров умира 1949 год. Варшавският Договор е създаден през 1955 год. ,а Сталин умира през 1953.Ское да се започне най напред..Май с теб,а?
31
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
дянков 'пляска' русия, никито младенов решава проблемите на занзибар, а оставяме сърболята и мънкедонците да ни плюят в лицето??? къде е БЪЛГАРСКИЯТ политик тук?
30
0
 
4
 
! Отговори
за мънкедония преди 11 години
въпросът е твърде сериозен, за да не му обръщаме внимание! искаме ли обща граница с албания и полу-грамотни бегълци, които се чувстват повече сърби и ни мразят? аз казвам, че ние трябва да направим всичко възможно да вкараме в конституцията на бюрм основополагащият български елемент; че е федерална държава и да спираме интеграцията им по всякакъв начин, докато това се случи. самите те ще натиснат правителството си за повече права за българите там. сега се плашат и крият.
29
1
 
6
 
! Отговори
АнтиПЕС-овец преди 11 години
Предлагам главният ПЕС-овец на държавата Сер Гей Стани Шев, за да изкупи вината на своя съпартиец Георги Димитров, бързичко да спретне една подписка за референдум "За и Против приемането на Българска Македония в Евросъюза!". Тогава и аз одма ще му подпиша с двете ръце, за да се успокои духът на дядо ми, воювал за свободата на тези неблагодарни измислени ***!
28
1
 
3
 
! Отговори
втора серия на филма преди 11 години
През 2012 г. българските окупатори отново влизат, само че този път танковете ще се карат от наши танкисти. Всички сърби се натоварват на влака и обратно към Белград! За да няма сърдити, предлагам да се снима заедно от двете държави, със съвместен бюджет. От нас танковете, от тях - сърбите. Филмът ще е с хепи-енд - българския и македонския отбор ще се прегръщат, а сърбите ще получат фланелки на отборите..