Професионалните шофьори вече ще си сменят книжките на 5 г.

Това е поредният начин да се събират такси от хората, скочи опозицията
Обновена: 19 сеп 2012 14:50 | 19 сеп 2012 10:33,
64
Професионалните шофьори вече ще си сменят книжките на 5 г.
Снимка: архив, Булфото

Професионалните шофьори ще сменят книжките си на 5 години. Така хората, които изкарват хляба си с превоз на пътници и товари, ще сменят свидетелствата за управление на по-кратък период-  вместо на 10 години вече ще го правят на 5.

Решението беше одобрено от депутатите с промени в Закона за българските документи за самоличност. Промяната засяга водачите, които имат свидетелства за категория С и D, и влиза в сила от 19 януари 2013 г. година.

Управляващите обясниха, че промяната се налага заради синхронизиране на българското с европейското законодателство. Според опозицията това е поредният начин да се събират такси от хората.

Заместник-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков директно призова шофьорите, чиито свидетелства изтичат скоро, да сменят документа преди януари, защото така все ще ползват по-дългия срок на валидност на документа от 10 години.

„В режим на изпълнение сме на една европейска директива. Всички от парламентарните комисии бяха съгласни, когато промяната беше представена в комисиите. Не може да има отстъпление от дикрективата на ЕС”, обясни категоричността на управляващите Вучков.

Това обаче не спря критиките на опозицията. „Нали психологичните прегледи за шофьорите са на 5 години. Ами какъв е проблемът тогава да ги караме да си сменят книжките”, попита бившият транспортен министър Петър Мутафчиев.

„Стана порочна практика всичко в тежест на българските граждани да оправдаваме с европейски директиви”, допълни тезата независимият депутат Георги Терзийски. Според него това е нова тежест за българските граждани, които имат достатъчно лутане в лабиринта на чиновническата администрация.

„Това касае упражняване на професията. Това е един дребен ход за събиране на такси. Защото хората се чудят как да работят, а ние се чудим как да им пречим”, допълни още Терзийски.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още по темата: смянашофьорски книжки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
2
 
! Отговори
Диман преди 11 години
А няма ли, някаква възможност, да си ги сменяме на три месеца?!! *** с *** такива!!!
48
0
 
0
 
! Отговори
муспи преди 11 години
Дянков препоръчва, за да няма недоволни, при увеличаването на заплатите да се удържат всеки месец шофьорски. Също и на пособията естествено, защото лукавия народец ще се крие зад безработицата. Ще кряснат от Париж - а ***! Това е дискриминация! Спокойно фашисти, *** карат без книжки, и коли имат безплатно! Те са най успялият етнос у нас, защото са умни. Как онея, другите ***, дето избягваме да им споменаваме името, държат всички банки в света? Ум от тях и разбиране от нас.
47
0
 
5
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 11 години
До Знаещ Не става дума за Евро , а за Еврейско законодателство . нали затова ходиха там да им кажат как да продължат с подигравките към нацията
46
0
 
14
 
! Отговори
Питащ преди 11 години
А тези които имат тези категории, но не упражняват шофьорска професия за чии киндел да си сменят книжката през 5 години. Пари трябва на бюджета, това е цялата работа. Като няма работеща икономика и бизнеса да внася данъци ще пълним бюджет с нови такси и глоби в невиждани размери.
45
0
 
29
 
! Отговори
Валерои преди 11 години
"Хората се чудят как да работят, а ние се чудим как да им пречим" - Този без да иска е налучкал истината. Всеки който се опитвал да работи за себе си в последните 20 години я знае тази истина. За да започнеш и най дребен бизнес трябва да платиш на куп дебелогъзи чиновници които ти дават наставления за неща от които нямат понятие и ти губят няколко месеца в излишно събиране на документи и плащане на такси. А глупостта със смяна на книжките е поредното изнудване от самозабравили се милиционери.
44
2
 
12
 
! Отговори
шофьора преди 11 години
А сега да ви кажа как се става шофьор в любимите на нашите управници САЩ. Купуваш си вестник и като видиш обява, че на еди коя си дата в 10 ч. сутринта на ъгъла на 16-то авеню и 24-та улица, полицая Смит ще чака желаещите да се сдобият с шофьорска книжка - отиваш. Качваш се при полицая и караш около 4-5 преки - ако не минеш на червено и не сгазиш никого - след обяд отиваш и си получаваш книжката...
43
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТУК ВЪВ БЕЛГИЯ КНИЖКИТЕ СА БЕЗРОЧНИ
42
0
 
21
 
! Отговори
шофьор преди 11 години
А защо не всяка година?Или по-добре на всеки 6 месеца?
41
1
 
24
 
! Отговори
гост преди 11 години
Според опозицията това е поредният начин да се събират такси от хоратаА къде е опозицията , та не е в парламента?Поправките са приети с 80 гласа ЗА, 7 Против и 7 въздържали сеКЪДЕ Е КВОРУМА
40
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
тия направо ни разкатаха , какво ли не измислят да събират пари. комунизма си отива догодина /герб/ спете спокойно
39
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Имам колега дето ги осъди за смяната на номерата о още си кара със старите .Носи си и съдебното решение при талона на колата и му дреме на шапката.
38
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да, да, ще се съдим.Моята е издадена за 10 години!
37
2
 
39
 
! Отговори
шофьор преди 11 години
За незнаещите да обясня как се става "професионален"шофьор - първо вземаш книжка за кат.С - около 1000 лв, после трябва да работиш 2год. и да се явиш за категория - около 500 лв. след това се явяваш на психо - 50 лв,след него - за карта "за професионална компетентност" - 400 лв., след туй за дигитална карта за тахограф - 160 лв- общо около 2200 лв.И сега на всеки 5 години - че при тия заплати за 5 год. дали ще ги съберете?
36
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НЯМА ЛИ КОЙ ДА ВЛЕЗЕ В ПАРЛАМЕНТА И ДА ИЗРИНЕ *** ТАМ !
35
0
 
30
 
! Отговори
Darina преди 11 години
До Емо - Емо, никой няма да ги проверява дали могат или не да карат, а просто ще им вземат парите за нови книжки, което няма нищо общо с кадърност или некадърност
34
0
 
30
 
! Отговори
Димов преди 11 години
Пълни глупости са това, както беше преди с номерата, от ЕС най-вероятно са дали съвет, не са спуснали директива. В Германия, има хора карат със старите номера, които не само нямат синя лента, звездички и други глупости, ами са и с различни узначения на старите окръзи.Освен това има букви характерни само за тяхната версия на латинската азбука, защо ние да нямаме кирлица? А книжките от категория "В" до скоро не се сменяха никога, на 60 със снимка от 18 годишен.
33
19
 
6
 
! Отговори
Емо преди 11 години
Не се оплаквайте, пилотите ходят на всеки две години на серия от изпити и тестове в продължение на ДВА ДЕНА!!! Това е най-малкото, което може и трябва да правите! И вие носите отговорност за много хора и пари, ето ви още един повод да поискате поне малко завишение на доходите пред шефовете си. Не ме разбирайте грешно, вашата работа е тежка и отговорна и не знам защо е толкова ниско заплатена! И колкото повече пречки има за некадърни и компетентни шофери, толкова по-добре за кадърните такива ;)
32
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе ей, седнете си на задниците, че вече не се търпите бе! Не разбрахте ли, че което и да е правителство, което си чеше г*за с нас не е прокопсало! Айде мъната, ...че да не почнат да падат камъни от небето!
31
42
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Никой не те задължава да си с категория С. Като я имаш ще я менкаш на 5 г. Ако не искаш пробвай да се откажеш. Вероятно има начин.Много мрънкате бе! И защо не бачкате?
30
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да питам, с каква цел са тези табели: "Превоз за собствена сметка", "Случаен превоз" и имаше още 1 ако не се лъжа? Виждало ми се е супер безсмислено и никъде не съм виждал такива надписи по камиони и автобуси, а съм всеки ден на път по работа (Германия, Франция, Швейцария, Австрия, Холандия, Люксембург). Единствено си слагат табели: Пауло, Ханс, Мустафа.....