Не стимулирайте творчеството на Янев, не ставайте смешни!

Корупционната комисия да започне от премиера, зове опозицията
Обновена: 20 сеп 2012 15:07 | 20 сеп 2012 11:11,
167
Не стимулирайте творчеството на Янев, не ставайте смешни!
Снимка: архив, Булфото

Депутатите влязоха в остър спор дали да се създаде парламентарна анкетна комисия, която да разследва корупционните скандали в страната от последните години.

Предложението е на лидера на РЗС Яне Янев, който се закани да разнищи „грандиозни корпуционни схеми“. След словесни сблъсъци в крайна сметка НС гласува да бъде създадена подобна комисия, която да разследва корупцията по висшите етажи на властта.

Според опозицията създаването на подобна комисия цели да прикрие некадърността на управляващите, които не успели за три години да разнищят нито един подобен случай.

Тя щяла да се използва и за омаскаряване на политическите противници на ГЕРБ с предизборни цели.

„За пореден път мнозинството обслужва поредна проява на хиперактивност от страна на г-н Янев. Какво стои зад това предложение? Кой е онзи проблем, посочен в мотивите, който да не може да бъде решен с обичайните средства, с които разполагат държавните структури?“, попита възмутено от парламентарната трибуна червеният депутат Ангел Найденов.

Още по темата
Според него това, което предстои да се случи, е подигравка към парламента.

„Това е провокация срещу нормалността. Зад тази активност стоят предизборните сметки на г-н Янев. Стоят интересите на онези, които са готови отново да му дадат пари за предстоящите избори. Но не е ясно защо нормалните хора от мнозинството приемат ролята на наивници и са съгласни да участват в този цирк“, заяви още Найеднов и призова управляващите да не стават смешни и да отхвърлят предложението.

„ГЕРБ не търсят справедливост, не търсят възмездие на корупционните схеми, търсите окепазяване и съсипване на имиджа на опонентите в една предизборна ситуация“, заяви от своя страна и червената депутатка Корнелия Нинова.

ОТ БСП смятат още, че ако все пак бъде създадена такава комисия, тя трябва да се занимава не само с бившите управляващи, а и със сегашните.

ДПС  ще гласува против решението за създаването на такава комисия, защото не намира смисъл в изложените мотиви.

„Същинският мотив е, че тази комисия цели да разпери параван и чадър, да скрие провалите на управлението на страната“, отсече и Лютви Местан.

Според него парламентът се превръща в „шпиц команда на премиера“. Комисията целяла да прикрие провала при преговорите с Русия по проекта АЕЦ „Белене“ и отговорността да бъде прехвърлена на предишните управляващи.

Местан беше категоричен, че няма как да се прави подобна комисия, без да се разглежда сегашното управление.

„Независимо какви анкетни комисии ще правите, няма да може да избягате от политическата си отговорност за състоянието на икономиката и проблемите, които особено отчетливо се очакват през очертаващата се тежка зима“, добави Местан.

„Как си представяте, че ще започнем да разглеждаме случаи, които са били прекратени дела и преписки. Ние като четвърта инстанция на съда ли ще се вживеем. Как си представяте това, къде отиде разделението на властите в тази държава? Само защото на г-н Янев му се иска да става председател на комисия и да се разкарва с парламентарен мерцедес. Моля ви, не стимулирайте неговото творчество“, отсече и Четин Казак. 

Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров пък заяви, че ще подкрепи с две ръце създаването на подобна комисия, която обаче първо трябва да започне работа с разследване на премиера Бойко Борисов.

„Яне Янев каза по време на конгреса на РЗС, че премиерът е участвал в убийства. Аз лично се шокирах от това изказване на г-н Янев. Аз лично ще искам това да се разследва. Какви наркомрежи се вихрят в страната? Истината за биографията на Борисов трябва да излезе, колкото и грозна да е тя. Трябва да излязат групировките, които са зад Бойко и до Бойко, Котараци, Пашата и т.н. При такава силна мотивация аз няма как да не подкрепя предложението на г-н Янев“, отсече лидерът на националистите.

Комисията, която ще нищи корупцията по висшите етажи на властта, ще бъде съставена от 13 депутати, излъчени на пропорционален принцип.  В нея ще влязат 6 депутати от ГЕРБ, 2 от БСП, 2 от ДПС, 1 от СК, 1 от Атака и 1 независими. Срокът на работа на комисията ще е 6 месеца.

За създаването на комисията гласуваха общо 179 депутати, за бяха 125, против – 53, въздържал се – 1. Предложението беше подкрепено от ГЕРБ, Синята коалиция, "Атака" и един независим. БСП и ДПС гласуваха против.

Комисията ще проучва случаи, при които има факти, данни и документално аргументирани публични разследвания, включително и на прекратени дела и преписки, за корупция по високите етажи на властта, довела до лично облагодетелстване на определени лица, ощетяване и значителни вредни последици за държавата".

Комисията трябва да да обърне особено внимание на конкретни корупционни схеми, касаещи различни публични скандали, придобили гражданственост под названията „СПИН скандал“, кръгът Фронтиер", „хидровъзел „Цанков камък", „източване на БДЖ", „АЕЦ Белене", „Арсенал-Казанлък", „Сливенгейт" и други, по които е предизвикан широк обществен отзвук, смята Яне Янев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
10
 
2
 
! Отговори
Коко преди 11 години
Ами много ги е страх,другарите комунисти и турци/бивши управляващи/,да не им лъснат кирливите ризи!Когато крадат без да им се търси сметка,на гърба на нещастния народ им е много весело,а сега да не ги разследват,ами те всички са за затвора,но няма кой да ги вкара!Комунист, в много страни е равносилно на престъпник и са много близко до истината!!!
140
2
 
16
 
! Отговори
До 148-Ето факти преди 11 години
Ако не бяха 12-те милиарда, които Станишев остави на Герб- 8,5 млрд. фиск. резерв и по 1,5 млрд.в Здр.каса и Среб.фонд, Борисов отдавна щеше да е закрил държавата. Като опука милиардите, сега вече фалира окончателно България. Герб ни срина по всичко след цяла Европа-след Албания, Босна, след Африка.Но Дянков стана милионер, пи-арките на Найденов милионерки за 3 месеца, Цецо купи 6 апарт. с пенсията на тъщата, Борисов милиардер, а Цветелина-колко зел. енергия получи от 600-те мегавата на Герб?
139
1
 
7
 
! Отговори
до 159 преди 11 години
евала!
138
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 148Освен да я разсипва какво друго? Метрото тече, магистралите като море с 2-3 бала вълнение.Вярно направи едно от обещаното, прибра бандитите но не в затвора а в парламентарната си група.
137
2
 
11
 
! Отговори
До 145-Костова зима преди 11 години
Нямаше виденова зима- Виденов подаде оставка 1 месец преди СДС да се сети да прави безредици с искане за тази отдавна подадена оставка, за да лапне приватизацията Тези безредици и налетите в търговията с валута 40 млн долара от Джордж Сорос, на когото Виденов спря точно 40 млн долара годишна субсидия от държ. бюджет, с които пари Сорос вършеше "благотворителност", те направиха изкуствена хиперинфлация от 200лв/дол при оставката на Виденов на 3000 лв/дол. след месец.Сорос е правил същото в Англия
136
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДРУГАРИ,СТИМУЛИРАТЕ ТВОРЧЕСТВОТО НАСВЕТАТА КРАДЛА МАСЛАРОВА,НА СВЕТИ КРАДЕЦ ОВЧАРОВ И НА ВСИЧКИ ПРЕСТЪПНИКЦОНЕВЦИНА ЖЕНАТА ВАМП. НА СПИНИШЕФ И Т.Н.Т.
135
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
1470 10 Анонимен преди 1 часБОЙКО Е САМО ОХРАНИТЕЛ...ВИЖДА СЕ,ЧЕ ДОБРЕ ГИ Е ОХРАНИЛ...
134
1
 
24
 
! Отговори
Pehota преди 11 години
По-голям въздухар и *** от Янев няма.
133
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В Т.10 ОТ ПЕНСИОННИЯТ КОДЕКС ПИШЕ ДА СЕ ИНДЕКСИРАТ НА ПЪРВО ЧИСЛО ЮЛИ МЕСЕЦ ВСЯКА ГОДИНА ПЕНСИИТЕ С 10%- ТОВА НЕ Е ПОВИШЕНИЕ ОТ БЛАГОРАЗПОЛОЖЕНИЕТО НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ, А ВСЪЩНОСТ СА ЛИХВИТЕ ПО СПЕСТЯВАНИЯТА- ПЕНСИЯТА Е ВИД ЛИЧНО СПЕСТЯВАНЕ. ЗА ТРИ ГОДИНИ ПО 800 МИЛИОНА ОТ НЕУВЕЛИЧЕНИЕТО СА 2МИЛИАРДА И 400 МИЛИОНА, НЕЗАКОННО ЗАГРАБЕНИ ОТ ГЕРБ. И СЕГА ТОВА УВЕЛИЧЕНИЕ НЕ Е БЛАГОДЕЯНИЕ НА ДЯНКОВ, НЕ СЕ ВРЪЗВАЙТЕ- ТОЙ ПО ЗАКОН Е ДЛЪЖЕН ДА ГО НАПРАВИ И ТО 10 , А НЕ 7 ПРОЦЕНТА, КАКТО СЕ ГОТВИ ДА ПОВИШИ .
132
2
 
20
 
! Отговори
ДО 148 преди 11 години
И КАКВО ПРАВИ БОЙКО ЗА ДЪРЖАВАТА ?
131
2
 
18
 
! Отговори
ДО 145 преди 11 години
СЕГА ЩЕ ИМА ПЪРВА ДЯНКОВА ЗИМА- ПО-ЗЛА И ТЕЖКА ОТ ВИДЕНОВАТА.
130
1
 
22
 
! Отговори
ВИКТОР преди 11 години
Янка в политиката е това което Б***рекофф е в журналистиката....
129
1
 
20
 
! Отговори
Малийййй преди 11 години
Не стимулирайте творчеството на Янев, не ставайте смешни!
128
28
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
нА Бойко можеш да целуни ръка и да кажеш "Благодаря" Като си помисля че Станишко нямаше 1 работен ден ми става жал за нашата държава. Бойко може да е охранител,но виждам какво право за държавата
127
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БОЙКО Е САМО ОХРАНИТЕЛ...ВИЖДА СЕ,ЧЕ ДОБРЕ ГИ Е ОХРАНИЛ...
126
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БАШ КРЪВОПИИЦИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ...КРЕМЪЛСКИ .
125
28
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Искам да ти кажа,че трябва да целуваш краката на Дянков, че иначе щеше пак да има втора виденова зима. Помниш ли виденовата зима? Аз добре я помня, как всеки ден цените хвърчаха до небесата. Виждаш ли какво става в Румъния, Сърбия, Гърция , Испания.
124
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ПРИ ТОЯ Г%ЦЕВ СЪД...СВЕТА ГИ ЗНАЕ КОМУНИСТИТЕ НИ,ЧЕ СА КРАДЦИ А ГОЦЕВИЯ СЪД ГИ ПРАВИ СВЕТЦИ !...
123
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Питай независимата съдебна система - прокуратура , съд. да ти припомня ли кой е избирал настоящия висш съдебен съвет, който вече му изтича мандата....
122
2
 
21
 
! Отговори
ДО 139 преди 11 години
ИСКАШ ДА МИ КАЖЕШ, ЧЕ ТРЯБВА ДА РЪКОПЛЯСКАМ НА ГРАБЕЖИТЕ НА ГЕРБ ЛИ?