Курумбашев в подкрепа на зелената енергия

Таксата да достъп до мрежата щяла да налее милиони в четири предприятия
25 сеп 2012 17:28,
96
 Курумбашев в подкрепа на зелената енергия
Петър Курумбашев. Снимка: БСП

Таксата за достъп на производителите на зелена енергия до електрическата мрежа е въведена по абсолютно криминален начин, заяви депутатът от БСП Петър Курумбашев.

По негови думи това решение е взето от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, защото правителството е изтървало ситуацията с фотоволтаичните паркове. Според Курумбашев обаче таксата, която ще се събира, няма да облекчи потребители, а само ще налее пари в ЕРП-тата.

Според него това решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще налее над 200 милиона лева в 4 дружества – НЕК, ЕОН, ЕВН и ЧЕЗ. Той изрази недоумение защо само производителите на зелена енергия ще плащат такса за достъп до мрежата.

“Защо ТЕЦ Марица или АЕЦ “Козлодуй“ няма да плаща? Защо ЕРП-тата са поискали такса точно от тези производители на електроенергия?“, зачуди се Курумбашев.

Той изрази и недоумение от факта, че таксата е различна за различните производители на зелена енергия.

Изказването му до голяма степен повтори позицията на представителите на сектора, които излязоха на протест срещу таксата, въведена от ДКЕВР.

Протестиращите настояват за отмяна на решението, според което от 18 септември производителите на зелена енергия трябва да плащат „цена за достъп“ до мрежата. Според тях това ще доведе до фалити в бранша.

От левицата се противопоставиха и срещу търговете на земя, които ще проведе Министерство на земеделието и храните. МЗХ се готви да продаде 154 хил. дка земеделски земи на търг с компенсаторни бонове.

Според социалистката Светла Бъчварова търгът е предизвикал съмнение за непрозрачност. По нейни думи се е създало усещането, че земеделските земи, които ще бъдат продадени, са “подарък за някого“. Тя се възмути и от начина, по който са определени цените на земите. Според нея тяхната стойност е трябвало да бъде определена от експерти на база пазара.

“Началната тръжна цена е далеч от реалността“, категорична беше Бъчварова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
2
 
3
 
! Отговори
A4o преди 11 години
Искат такса можеби защото изкупуват "зелената енергия" на преферинциални цени, 2 - 3 пъти излиа по скъпа от другата, ама общо взето цялата работа една бумащина , от която единствения губещ е потребителя!!!!!!!!!
41
2
 
4
 
! Отговори
Жорж-1 преди 11 години
Обстановката още повече се изостри, понеже в БГ навлязоха японски и най-вече китайски и южнокорейски компании с техните направо силно конкурентни цени. Да не говорим, че техните български представители са изпечени в бизнеса бизнесмени от София, Пловдив, Ямбол, Бургас и т.н., та дори и Цв. Бориславова навлезе в този бранш. Та затова кукловодът Курумбашев се намеси компетентно в този нов подотрасъл, а не от желание да укрепи електромрежата и добива на еленергия от зелени (??!!!) източници .А че печалбата от този бизнес при много благоприятните условия за въвеждането им в мрежата щяха да бъдат много големи , две мнения няма. Затова собствениците на тези паркове се навъдиха и започнаха да монтират все нови и нови ФВЕ, надявайки се да ударят кьоравото. От ДКЕВР обаче се усетиха и кандидатите за лесна печалба изпищяха
40
1
 
2
 
! Отговори
Жорж преди 11 години
Разбирам професионалист да си дава мнението по слънчеви панели , съставени от т.нар. слънчеви клетки (solar cells), наричани високопарно в БГ фотоволтаични елементи, но кукловод и лице, занимаващо се с театрални постановки, да си дава мнението по тези проблеми, е направо срам за професионалиситте. А фактите недвусмислено говорят, че тъкмо енергията от фотоволтаичните елементи е най-скъпа по-скъпа от тази, добивана от ветрогенераторите, също представляващи ВЕИ. И България далече не е най-удобната страна за добив на електроенергия от слънчевата светлина, защото слънчевите дни не са чак толкова много в годината, отделно през нощта добив на ток няма, а при облачни дни кпд на слънчевите елементи е непостоянен и нисък . Отделно е необходима система за повишаване напрежението на изхода от ФВЕ, а гарантираното време на живот на този тип ВЕИ е около 30 години. Така че при всички положения добиваната от АЕЦ-овете еленергия е 2,5-4 пъти по-евтина от тази от ВЕИ. Но в страната ни навлязоха мощни американски, френски, немски, та дори и скандинавски компании, покровителствани от ЕС, така че правителството на БГ образно казано свали свали гащите пред тях.
39
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ми като не искат да плащат защо не си пуснат собствена мрежа?Като кабеларките и интернета.Преди за съвсем малка скорост искаха 80 лева месечна такса!! Кисели,сърдити,чакаш по 2 месеца да дойде некой да ти пусне нета... После се появиха повече фирми цените станаха 50,40,30 20 лева до достигане на 5 лева месечна такса за разумна скорост.И едни усмихнати ,услужливи...понякога конкуренцията прави чудеса.И с тия трябва да е така.Има 1 милиард за частен ВЕЦ а няма за жица и трафове?Мухахаха- готин виц
38
3
 
1
 
! Отговори
цената на тока преди 11 години
и десет пъти да скочи пак е евтина, 1-2 лв на кв.ч колко е? А произведете си само ток да ви видим колко ще ви излезе?
37
2
 
7
 
! Отговори
дядо преди 11 години
сметките вожа и да не са съвсем точни но след години като останете без аеццените на зелената и кюмюрджийската енергия няма да са по-нискии цената скача минимум 10 пътистига с тая зелена енергия нека я правят но да продава на конкурентни цени както е за цялата българска селскостопанска и промешлена продукцияако субсидията са селското е колкото за зелена енергия щото тая цена си е субсидия от нашия джоб до сега да сме утепали производството на всички съседи
36
3
 
5
 
! Отговори
член на БСП преди 11 години
Тези мизерници герп искат да ни измъкнат 154 хил декара земя точно преди изборите. Не успяхме да ги усвоим за един мандат, после нещата се объркаха 2009-та и сега ще ни ги измъкнат под носа.
35
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тоя лисугер колко ли мощности инсталирана зелена енергия има?Поредният зашитник на интереси,лични разбира се...
34
1
 
9
 
! Отговори
До 23 дядо преди 11 години
Много си прав. Защо в реалния живот никой не те задължава да купуваш от определен фиксиран магазин. Това от къде ще пазаруваш е твое лично право и лично решение. Затова и аз съм за това, подписвайки договор за доставка на ток да имаш правото на избор. Само тогава ще видим кой кой е. Сега много плачат за зелената енергия, но съм сигурен, че и самите производители няма да купуват собствената си стока. То на чужд гръб е много лесно и удобно. Заключение: Вън *** /като този горе/ от политиката.
33
2
 
6
 
! Отговори
дядо преди 11 години
много ви е страх от истината затова ги копирам не съм ги измислил като немско електричеството от газовите централи е 50евра за мегаватчас, а у българското 500 протестирайте не спорете за глупости и не се страхувайте от истинатамай не ви изнася истината
32
5
 
9
 
! Отговори
мм преди 11 години
Тия червени тикви вече са съвсем шизофренични. Първо фалитите при "зелените" дружества ще са нещо полезно за държавата и за нас тъй катоя няма да се налага да им изкупуваме скъпия ток. Второ, таксата се иска именно от тях защото енергията която продават е по-скъпа от тази на останалите и защото за излишни. *** частния бизнес където няма конкуренция и няма риск, правиш слънчеви батерии после ги грееш през ноща с прожектори на обикновен ток и накрая излизаш на печалба защото ти изкупуват тока.
31
0
 
2
 
! Отговори
до дядо преди 11 години
До дядо: дядооу дядооо наистина си дядо в разбиранията си и то *** дядо. вземи да се ограмотиш малко, такива цени за ток от фотоволтаици няма от години.
30
4
 
7
 
! Отговори
Кой лобира за бира ? преди 11 години
Няма нищо лошо в това четири дружества да получат едни 200 мил. от тези такси. Хубавото е обаче, че стана ясно кой лобира за "зелените енергетици" в парламента, както и кой е пряко засегнат от това. До скоро БСП твърдеше, че вината за вдигането цената на ел.енергията с 13% е изцяло дело на ГЕРБ заради големият обем одобрени от тях проекти, а сега излиза нещо по-разлчно от това. Я да видим сега кой лъже ?! Гъди, гъди, гъди, гъди ... :-)
29
0
 
3
 
! Отговори
До дядо преди 11 години
Дядо, сметките са ти неверни - АЕЦ-а продава по 15.30 лв / мВч + 27.00 лв / мВч за разполагаема мощност = 42.30 лв / мВч (~4,3 ст / кВч) виж ДКЕВР, там са си написали всичко! Иначе дори и така, пак е най-евтин АЕЦ-а ;)
28
4
 
5
 
! Отговори
2 преди 11 години
Тоя един път го видях в Мол на Цариградско шосе..........баси отврата,то толкова противен човек не бях виждал.......С една обратна захапка и с един гърбъв нос,и очите му зелени като на гущер........то отврат направо.......
27
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не ми говорете за АЕЦ, БСП и ВЕИ щото се нервя.
26
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Този *** горе на снимката, като го видях и ми се отчете какво е казал. Прочетох само първото изречение и това ми е достатъчно. Таксата за достъп била въведена по криминален начин. То по криминален начин стана бума с т. н. зелена енергия. Този капиталист от редиците на БСП има купища пари придобити по криминален начин. Седи в парламента също по криминален начин. Но вината не е негова. Тя е наша, обща, затова, че търпим такива *** като него вече 23 г. да ни управляват. И сами си ги избираме
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ей дедо, к'во само ги копираш тези драсканици, требе да ги актуализираш малко текста, щото у немско електричеството от газовите централи е 50евра за мегаватчас, въпреки, че заплатите на онези енергетиците са 60000евра на година
24
1
 
14
 
! Отговори
Gg преди 11 години
Другарят го гледах преди месеци показваше собатвената си домашна електроцентрала и тръбеше колко е хитро да ти плащат по 80 стинки киловата, а ри да харчиш от държавата по 8. Кой е глупавият незнам, но може и да не е взел пари за статията, чака ги от другаде
23
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
обуркал се е коробашевски, спокойно другарю, не става дума за такси за включване за канали за големи деца