Курумбашев в подкрепа на зелената енергия

Таксата да достъп до мрежата щяла да налее милиони в четири предприятия
25 сеп 2012 17:28,
96
 Курумбашев в подкрепа на зелената енергия
Петър Курумбашев. Снимка: БСП

Таксата за достъп на производителите на зелена енергия до електрическата мрежа е въведена по абсолютно криминален начин, заяви депутатът от БСП Петър Курумбашев.

По негови думи това решение е взето от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, защото правителството е изтървало ситуацията с фотоволтаичните паркове. Според Курумбашев обаче таксата, която ще се събира, няма да облекчи потребители, а само ще налее пари в ЕРП-тата.

Според него това решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще налее над 200 милиона лева в 4 дружества – НЕК, ЕОН, ЕВН и ЧЕЗ. Той изрази недоумение защо само производителите на зелена енергия ще плащат такса за достъп до мрежата.

“Защо ТЕЦ Марица или АЕЦ “Козлодуй“ няма да плаща? Защо ЕРП-тата са поискали такса точно от тези производители на електроенергия?“, зачуди се Курумбашев.

Той изрази и недоумение от факта, че таксата е различна за различните производители на зелена енергия.

Изказването му до голяма степен повтори позицията на представителите на сектора, които излязоха на протест срещу таксата, въведена от ДКЕВР.

Протестиращите настояват за отмяна на решението, според което от 18 септември производителите на зелена енергия трябва да плащат „цена за достъп“ до мрежата. Според тях това ще доведе до фалити в бранша.

От левицата се противопоставиха и срещу търговете на земя, които ще проведе Министерство на земеделието и храните. МЗХ се готви да продаде 154 хил. дка земеделски земи на търг с компенсаторни бонове.

Според социалистката Светла Бъчварова търгът е предизвикал съмнение за непрозрачност. По нейни думи се е създало усещането, че земеделските земи, които ще бъдат продадени, са “подарък за някого“. Тя се възмути и от начина, по който са определени цените на земите. Според нея тяхната стойност е трябвало да бъде определена от експерти на база пазара.

“Началната тръжна цена е далеч от реалността“, категорична беше Бъчварова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е как Корумбашев няма да иска зелена енергия, като има собствена ВЕЦ! Всички до един олигарсии червени мастити милионери са *** от бившата партийна номенклатура на БКП или са хора свързани с тях, които им въртят парите. Корумбашев е от вторите!
21
4
 
3
 
! Отговори
дядо преди 11 години
За *** племе дето не знае че центе се надуват не от пренаса а от производителитеИ постоянно смърдиГЛАСУВАНЕТО В РЕФЕРЕНДУМ ЗА ЕНЕРГЕТИКАТА ДА НАПРАВИМ ТАКАВСЕКИ ПОДПИСВА ДОГОВОР ЗА ЗАКУПУВАНЕ НА ТОК ОТ КОНКРЕТЕН ЕНЕРГОИЗТОЧНИК и броим договорите!!!- Тези дето са против Белене да плащат ел енергията си по цените на на зелена енерги- Кюмурджийте - по цените на тецовете - американските- Глупаците да плащат ел енергията си по цените на аец козлодуйЕТО И ЛИСТАТА ЗА ГЛАСУВАНЕ:ДЪРЖАВНИ:- АЕЦ Козлодуй 11,68 лв/мегават час (1,168 стотинки) - ТЕЦ Марица изток 2 40,50 лв/мегават час ЧАСТНИ:- ТЕЦ Бобов дол - 65,08 лв/мегават час - Тец Марица изток 3 67,64 лв/мегават час - ТЕЦ Варна 71,88 лв/мегават час - ТЕЦ Русе 76,39 лв/мегават час - ТЕЦ ИВАН КОСТОВ 175,00 лв/мегават час (американския)2. Цена, по която ВЕЦ продават електроенергия 105,00 лв/мегават час3. Цени на вятърни електрически централи:3.1. до 2250 пълни ефективни годишни часове на работа 189,00 лв/мегават час3.2. над 2250 пълни ефективни годишни часове на работа 172,00 лв/мегават час4. Цена на електроенергия, произведена от фотоволтични централи:4.1. с инсталирана мощност до 5 кВтп 823,00 лв/мегават час4.2. с инсталирана мощност над 5 кВтп 755,00 лв/мегават час5. Цена от газова Ел. станция 1250,00 лв/мегават час
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе я дайте некой убав турски сериал или некое качествено Тв-шоу,ко ме занимавате с глупости.
19
0
 
13
 
! Отговори
kulio преди 11 години
кУромбашев нямаше ли ВЕЦ ??
18
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БОЙКО И БСП СА ОТ ЕДИН ***,*** ОТБОРАТ НА УБИЙСТВАТА И КРАЖБИТЕ,*** ПОКАНЕТЕ МАРИН МИТЕВ ВЪВ НЯКОЙ СУТРЕШЕН БЛОК,АКО ВИ СТИСКА ,СТРАХЛИВА ПРОДАЖНА ***
17
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Такса избор на екип в болниците може,такса включване не може за бузинесмените.Че искат с тая такса да цакат ненашите хора в бизнеса за зелена енергия е ясно,ама те какво пищят като всеки ден цакат обикновения българин с някаква такса и той ще неще си ги плаща чинно.
16
3
 
4
 
! Отговори
Атака преди 11 години
Както таксата, така и зелената енергия е абсолютно криминална. Нито е по-ефективна, нито по-евтина, нито по-чиста. Вместо да има полета с растения, с еправят такива с фотоволтаици... И не само, че не се отглеждат селскостопански реколти, то земята губи качествата си, а природата част от своята флора.Всичко това е за пари, а не за нещо по-ефективно като енергия - всеки НОРМАЛЕН инженер може да Ви го каже!
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НАЙ МЕ Е ЯД ЧЕ БЪЛГАРИТЕ СА ГЛУПАВ НАРОД КОЙТО МОЖЕ ДА БЪДЕ УСПАН СЪС ТУРСКИ СЕРИАЛ И БИГ БРАДЪР,БЪЛГАРИТЕ ВИЖДАТ ТРЕСКАТА ПОД НОКАТЯ А НЕ ВИЖДАТ КОЛА В ***
14
2
 
0
 
! Отговори
до дядо Стефан 84 г. преди 11 години
Дядо Стефчо в махалата наборите да не те ъпдейтват като Уайфая.
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мамка му.Тоя *** иска още по-скъп ток.Защото ако гласуват надценка за пренос и за другите производства това няма да доведе до нищо друго освен скок в крайната цена за обикновенният потребител.Просто като му видях физиномията на тоя ми стана ясно всичко.Явно някой му е платил за да плащаме по-високи сметки."Самият добив на зелена енергия е неефективен и скъп за страна с нашето географско положение.Който иска да чете в нета.Тва е все едно да си караме питейна вода от пустинята...
12
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
КЪДЕ СА БГ ЖУРНАЛИСТИТЕ ,ХАЙДЕ БЕ *** ОТИДЕТЕ ВЪВ КАВАРНА И ПИТАЙТЕ НА КОГО СА ВЕТРОГЕНЕРАТОРИТЕ, АМА ВИ МИРИШАТ КРАЧЕТАТАААА,МНОГО СТРАШНО СТАВА МЕСТНИТЕ КАТО КАЖА МИ НА БАТ БОЙКО СА,Е И БСП МАФИАТА ИМА НА НОС КАЛИАКРА
11
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Чудна схемичка са заформили герберчетата, ама много прозрачна бре, дайте малко по-тихомълком! Той народа ***, ***, ама не чак толкова.Айде сега да фалираме конкуренцията на "нашите хора" в бранша и после да кажем: "Охххх, много съжаляваме, законът беше грешка и за да не фалират поне оцелелтите за момента, ще го отменим!" и хоп всички доволни! Е, освен премахнатата конкуренция, хахахахаха.
10
4
 
8
 
! Отговори
дядо Стефан 84г преди 11 години
Такъв рев от крадливите червени не е имало и преди 9-ти, аз съм жив свидетел.
9
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЗНАЕТЕ ЛИ ЗАЩО ЦОНКО ЦОНЕВ НЕ Е ВЪВ ЗАТВОРА ЗА КРАЖБИ,ЩОТ ТОЙ КРАДЕ ДУШМАНСКАТА ? МИ ПИТАЙТЕ БОЙКО ,ЗЕЛЕНАТА ЕНЕРГИЯ Е ДАЛАВЕРА ЗА БОГАТИ ХОРА
8
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Навсякъде има такса за включване.
7
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДРОГАРЯ КУРОМБАШЕВ е взел стабилна комисионна за да напише това!!
6
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ВЪВ МОМЕНТА БОЙКО БОРИСОВ ИМА ГОЛЯМ ПРОБЛЕМ ,И ТОЗИ ПРОБЛЕМ НЕ Е БЪЛГАРИЯ А АЛЕКСЕЙ ПЕТРОВ,ПАДНЕ ЛИ ОТ ВЛАСТ БОЦЕ ОТИВА НА ОНЯ СВЯТ,ТРУДНА ДИЛЕМА,АЛЕКСЕЙ ТРЯБВА ДА БЪДЕ УБИТ ИНАЧЕ АЛЕКСЕЙ ЩЕ УБИЕ БОЙКО,ДО ИЗБОРИТЕ ЩЕ ВИДИТЕ
5
5
 
17
 
! Отговори
Алов преди 11 години
Ааа, щом червените ритат, значи са техни. Е ся вече ще са червени и от яд.
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Подкрепили са го в зелено.
3
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
АКО ОТИДЕТЕ ВЪВ КАВАРНА И ПОПИТАТЕ КОЙТО И ДА Е МЕСТЕН ,НА КОГО СА ВЕТРОГИНЕРАТОРИТЕ ПО МЕСТНИТЕ НИВИ ЩЕ ВИ КАЖЕ НА БОЙКО БОРИСОВ,ПРАВЕТЕ ИЗВОДИ ЗА КОРУМБАШЕВ,ВСИЧКО Е БИЗНЕС ДРУГАРИИИИИ