ГЕРБ изнесоха "лековато сценарийче", възмути се Овчаров

Управляващите загубили обществения диалог за "Белене"
26 сеп 2012 21:15,
142
ГЕРБ изнесоха "лековато сценарийче", възмути се Овчаров
Румен Овчаров. Снимка: архив Булфото

ГЕРБ се уплашиха, че губят обществения диалог за АЕЦ “Белене“ и затова разиграха тази сценка, заяви депутатът от БСП Румен Овчаров, който е бивш министър на енергетиката и един от най-ревностните защитници на проекта часове след като стана ясно, че американска компания има интерес да инвестира в него.

По думите на Овчаров управляващите се опитват да обезсмислят референдума за атомната централа. В края на юли левицата внесе в народното събрание над 700 000 подписа в подкрепа на национално допитване по темата. Според ексминистъра обаче мнозинството всъщност е доказало правотата на левицата.

Още по темата

По негови думи правителството е показало, че всъщност проектът е икономически изгоден, както е твърдяла левицата, второ, че има пазар за електроенерия, и трето – финансиране за проекта има.

След като през март стана ясно, че България няма да финансира строежа на атомната централа, правителството обясни, че в момента няма инвеститор, който да иска да инвестира без държавни гаранции.

Овчаров определи днешните събития на енергийната комисия, пред която министърът на икономиката, енергетиката и туризма представи инвеститорите, като “лека сценка, едно лековато сценарийче“.  Според него мнозинството е решило да представи вече известни неща, които обаче не са били готови за анонсиране.

“Министърът не знае за какво сме се събрали, инвеститорите нещо представят, но и те не знаят какво представят, едните народни представители викат: „Браво”, а другите - „Ама, чакайте, на какво „браво”? ”, коментира депутатът.

Той изрази притеснения от факта, че АЕЦ “Белене“ ще се строи само от чужд инвеститор. По негови думи така ние поемаме всички рискове от строежа, а всички плюсове заминават зад граница. Овчаров обясни, че е възможно американският инвеститор да вкара работна ръка отвън и така да се открият работни места за българите.

Бившият енергиен министър обясни още, че с влизането на изцяло частен инвеститор България става само площадка, а проектът няма да може да се използва, за да се поддържа ниска цена на тока както при АЕЦ “Козлодуй“, където половината електроенергия се продава на  регулируемия пазар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
1
 
3
 
! Отговори
Този Р.Овч. преди 11 години
Веднъж го взех за *** този. В градската градина минавам, той ми се юди от една пейка.Приближих се за да му извъртя един шамар, а то се оказа, че ме кани да се подпиша за РЕФЕРЕНДУМА за Белене.Размина се с шамара, ама сега съжалявам, че не му го шибнах -- щях да се оправдая, че съм го взел за *** които ми прави предложение.
108
1
 
3
 
! Отговори
Този защо е тук преди 11 години
Този не трябваше ли да е в затвора, заедно с Вальо топлото.Да не са го пуснали в отпуск от затвора, мръсните комунисти от съдебната система!
107
2
 
6
 
! Отговори
Сокол преди 11 години
На Р.Овч. му трепери под лъжичката, че му измъкват златната кокошка, откъдето окраде милиарди:)Радвай се, че не си в затвора все още или не са те гръмнали другарите от Москва, ***!
106
6
 
1
 
! Отговори
цвете преди 11 години
До до 118 къде ходиш на курсове та и аз да дойда да изкарам някой лев от герберистите като пиша подобни коментари по форумите
105
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тоя сигурно скоро ще пукне от мъка не е леко да загубиш милиардче и като екстра да прецакаш руснаците,те не прощават независимо от минали заслуги.
104
2
 
6
 
! Отговори
НМ(народна милиция) преди 11 години
Не нашите политици са за убиване,а ние Българския народ.Колкото повече се замислям толкова повече разбирам,че за "никъв х...й не ставаме"
103
2
 
6
 
! Отговори
До Брухо преди 11 години
Не Бесило а публично убиване с камъни от окрадения Български Народе по справедливо
102
2
 
10
 
! Отговори
Вало Топлото преди 11 години
Шефе , измъкни ме от кашата с кражбите от топлофикация и искам 10 милиона от твоя дял обещетение че не те издадохиначе ще се разприказвамОт АЕЦ Беляне колко си окрал ти си знаеш - аз си искам мойте10 милиона от Топлофикация - дето одрахме заедно Българскиятнарод а тея глупости по медиите ги приказвай по селата на изкуфели старциможе и да ти повярват - макар че и те вече знаят какъв безкруполен крадеци мафиот Си
101
1
 
6
 
! Отговори
Изобретател преди 11 години
Мога да направя ВЕЦ по Дунава за 1 млрд. евро .Мощности по- големи от АЕЦ Белене.
100
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До: webmaster***skat.bgОтносно: Не приемайте "Белега на звяра" от Въртоломей и Бенедикт !!!Дата: Четвъртък, 2012, Септември 27 11:23:32 ЕЕЩЗдравейте телевизия Скат.Моите уважения към вас ,та затова малко препоръки.Може да ви се стори странно,но нека погледнем нещата не през религиозни и етнически призми,но реално.Всяка една "призма" изкривява честотния спектър на видимите "честоти",докато истината разкрива и в невидимия за просто око спектър.Във вчерашното ваше вечерно предаване се обади една зрителка,която казваше как в България бълват много секти и какво влияние оказват те.Добре де,секти и ереси е онова,което не е истина,така е и въобще не е безобидно,защото те представят многообразието от "призми" чрез които се изявяват многото "истини",но каво е "онова",което е дори коституционно обявено и защитено в България като официална религия ? И що е секта и ерес ? Ако Господ Бог е един и името Му е Исус-Синът на Всемогъщия Йехова Отец,как тогава да се разглеждат дори и "призмите " използващи името Му ? Добре е пак да подчертая,че лукавия не е против да се използва Божието име,защото така или без друго не може да го скрие,но е много против да се изявява Истината на Бога,като създаде безбройните религии от всякакъв всякакъв вид и спектър.Както дявола държи и чете Новия завет-Евангелието,то така и религиозните водачи и в случая във България-поповете.Вижте Първа и Втора заповед на Господа ! Още и в Новия завет,там на едно място е казано:"Дечица пазете се от идоли ! Що е то идол ?Идол не е само във видимия формат,но "духовния",било то боготворене на неща,хора и др- изместващи фактори,целещи обезличаване на ПЪЛНОТАТА-Господното Слово,всъщност това са "допълващи и изваждащи елементи" чрез допълване и изваждане -към и от Божието слово изкривявайки ПЪЛНАТА СТОЙНОСТ НА ИСТИНАТА.Казано е и още в "Откр.на Йоана в стих 18 и 19на glava22/последната/ следното:" <бр />18 Аз свидетелствувам на всекиго, който слуша думите на пророчеството в тая книга: Ако някой притури на тях, Бог ще притури върху него язвите, написани в тая книга, 19 и, ако някой отнеме от думите на тая пророческа книга, Бог ще му отнеме дела от дървото на живота и от светия град, които са описани в тая книга. "Хубава телевизия сте,но едно от опасните неща с изкривени представи за "религиозен модел" и "етнически модел' лансиран от вашата медия е повече от опасно !!! И добре е да знаете е ,че няма друго спасение,освен чрез Божия Син-Исус,Онзи Който е описан в Евангелието и Той е Новия завет даден на човечеството за това !!!!! <бр />
99
1
 
5
 
! Отговори
Брухо преди 11 години
БЕСИЛО
98
9
 
16
 
! Отговори
kulio преди 11 години
Р.Овч, разсекрети анексите за газа нещастнико , как похарчи парите на българския данъкоплатец , отговаряй комуноиден изроде....
97
5
 
9
 
! Отговори
Р. Овч. преди 11 години
Аз разбирам много от енергетика, попитайте Вальо Топлото.
96
6
 
16
 
! Отговори
румен221 преди 11 години
Кое нещо в енергетиката ни почива на "пазарен анализ..." и конкуренция???1. Живеем ужким при капитализъм...2. Имаме ужким пазарна икономика, при това свръх-либерална...3. Живеем ужким в ЕС, където ужким имало свободно движение на стоки, капитали и работна сила...- НЯМАЛО ПАЗАР ЗА ТОК - ХА-ХА-ХА,Добре!!! НО, ЗАЩО ТОГАВА ЗИМАТА ВНАСЯХМЕ ПО 400 Mw/дневно ОТ ФРЕНСКО-КУНЕВАТА АЕЦ - ЧЕРНА ВОДА!!! (а икономиката ни дори не работи)- ЗАЩО МЪЛЧАТ ЗА ТОВА ПАЛЯЧОВЦИТЕ ОТ ОДС, КОИТО ТВЪРДЯХА, ЧЕ ИМАЛО ИЗЛИШЪК ОТ ТОК (е, свършиха мръсната работа на ГЕРБ и те от благодарност ги разтуриха)- БОКО КАЖИ СИ!!! ЗАДЪХВАМЕ СЕ ЗА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ ЕДИН ГОЛЯМ ТЕЦ ДА СПРЕ И СТАВАМЕ ДИСКОТЕКА - ЕНЕРГОСИСТЕМАТА РАБОТИ БЕЗ РЕЗЕРВИ!!!- Но ПИТАМ:- Защо е ВЪВЕДЕНА КВОТА ЗА ИЗКУПУВАНЕ НА СВРЪХЕВТИНИЯ КОЗЛОДУЙСКИ ТОКСАМО ОТ 23%...??? - Защо НЕК е ЗАДЪЛЖЕНА, да изкупува "вятърничевия" ток на 100%, за 25 години и на цена от 79 стотинки (без ДДС)... и да отказва ток от Козлодуй, струваща му 1.169ст!?!?!?- Защо изкупува тока от АМЕРИКАНСКИТЕ СПОНСОРИ НА СДС в Марица-Изток за 17,5 ст, а от Държавния ТЕЦ за 6,5 ст В СЪЩНОСТ ВЪГЛИЩАТА В МАРИЦА-ИЗТОК СВЪРШВАТ СЛЕД 30 ГОДИНИ- Дори ПРОДАЖНАТА цената на тока от АЕЦ-Белене, да е 5.5 стотинки (про себестойност 2,42 както казват англичаните), което признава дори сребролюбеца Касчиев, тя пак е по-ниска от всички други Зелени и Въглеводородни източници на ел. енергия... - Приятели, ако бяха верни 1, 2, и 3 (по-горе), Козлодуй ще продава на 100% и не по 3,0ст. , КАКТО ГО ПРОДАВАМЕ НА ТУРЦИЯ, а по 8 стотинки, Белене ще продава на същата цена..., ПАЗАРНА ИКОНОМИКА е това..., а всички тецове, които не могат да се включат в тази "ценова игра", ще затворят или някои от тях ще останат, като Студен резерв... СПОНСОРИТЕ НА ОДС ЩЕ ИМ СПРАТ РУШВЕТА, Е, И КОСТОВ ГУБИ, НО БЪЛГАРИТЕ ПЕЧЕЛЯТ!!!Така ще изпълним и Евродирективата - Да намалим вредните емисии с 60%... Което ще направим всякак..., но САМО, ако го има Белене защото, ако го няма, до 10 години оставаме без ток..., ИКОНОМИКАТА НИ ЩЕ СЕ ВЪРНЕ В КАМЕННАТА ЕРА, а по-точно ще го купуваме по 99 ст...., е, които можем да си го позволим де...
95
14
 
6
 
! Отговори
до 118 преди 11 години
"Сега е времето да кажем НЕ на частна атомна централа!"Ти луд ли си? В кой век живееш? Къде има само държавни атомни централи? Сигурно в любимата ти Сев. Корея!Естествено, че съм против това държавата да плаща няколко десетки милиарда, след което всички ние ще връщаме с лихвите и сегашните цени на тока ще ни се сторят песен!И държавна да е АЕЦ - пак ще си живееш с риска! Единствената гръмнала в Чернобил - каква беше? Не знам досега частна АЕЦ да е правила такива поразии!
94
0
 
11
 
! Отговори
kireza преди 11 години
ВСИЧКИ СА БАНДИТИ ЗАТОВА ИМАМЕ И НАЙ СКЪПИЯТ ТОК ОТ БЕЗПЛАТНИЯТ ВЯТЪР!!!М....цата им,кога вятърът поскъпна с милиарди проценти???Като че го ловят със диамантени мрежи и го дават "милостиво" на перките....Дааа това е отмъщението на Иван Костов,който реши да ни прави "вятърна държава" Е не станахме вятърна,само множко вятърничава,с *** начело!В друга държава имах на вилното си място ветрен генератор - едно динамо и перки,излезе ми само 350 лева в български пари!!!Ех Българийо,майка на
93
2
 
7
 
! Отговори
do 111 преди 11 години
Рисковете не са за държавата, а за хората.Винаги има потенциална опасност от авария и риска е за сметка на населението, а не за чуждата частна фирма.ЕЕЕ, какво излиза-ние ще си живеем с риска, а частната фирма ще печели! Не съм съгласен!Сега е времето да кажем НЕ на частна атомна централа!
92
5
 
10
 
! Отговори
kireza преди 11 години
Р.Овч.,Тимошенко вече е в затвора заради договорите с Газпром и газовите далавери,ти кога ще заемеш мястото си там за предателските ти газови договори с Газпром???А американският "микромини консорциум" начело с някакво подозрително подобие на НОМО е най висшият представител на американският бизнес,който прокламира другата дърта пиростия,подпалвачката на войната срещу Сърбия,в угода на албанските бандити в Косово!!!ДРУГИ,СТАБИЛНИ ФИРМИ НЯМААААА,ТОВА Е "КАЙМАКА",КОЙТО ЩЕ НИ ЗАЛЕЕ!!!
91
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До онзи ден ГЕРБ пищяха колко лоша ще е АЕЦ Белене. Но дойдоха американците, сигурно са им предложили малко комисионна и хоп - отново АЕЦ Белене ще се строи А американец никога, ама никога не би се захванал да инвестира в неизгоден за него проект. Така че сами си направете сметката дали наистина Белене ще е губещ проект.Това, което аз видях обаче, е, че ГЕРБ за пореден казват едно, после се отричат от думите си и запяват друга песен. На тези вяра не може да им се има.
90
10
 
6
 
! Отговори
БАБА ТОНКА преди 11 години
кво се впрягате за тази централа-нека да строят американците с техни пари аз пари за аец нямам и народа няма.ще папат фирми посредници но за съжаление на комунистите няма да са руски