АЕЦ „Белене“ - НЛО или с кого ще водим преговори?

ГЕРБ внася решение, което не отменя замразяването, иска 200 млн. евро гаранция
Обновена: 27 сеп 2012 14:53 | 27 сеп 2012 13:39,
217
АЕЦ „Белене“ - НЛО или с кого ще водим преговори?
Снимка: архив, Reuters

До края на деня депутати от ГЕРБ ще внесат в деловодството на парламента предложение, с което подкрепят провеждането на преговори за възобновяване на изграждането на ядрена централа на площадката в „Белене”.

Проекторешението, което беше раздадено на медиите, вече е подписано от председателя на парламента Цецка Цачева и от депутатите на ГЕРБ, които членуват в икономическата комисия на парламента.

Диан Червенкондев, който е един от вносителите на предложението, обясни, че с него не се отменя решението на парламента от 28 март, с което спряха строителството на АЕЦ „Белене”.

Проектът на ГЕРБ вече е изпратен и до другите парламентарни групи и при желание и те могат да се подпишат под него, обясни депутатът.

В препоръките, които депутатите правят към Министерския съвет, се разглежда възможността за възобновяване на изграждането на ядрена централа на площадката на „Белене” при определени условия.

Още по темата
Цената на сделката да бъде не по-малко от направените разходи от българска страна. Да бъде постигнато цялостно уреждане на отношенията между Националната електрическа компания, Атомстройекспрот, като се предлага да се поемат всички настоящи и бъдещи плащания и претенции към НЕК, в това число арбитражни производства.

Сред предложените от депутатите на ГЕРБ условия фигурира и гаранция в размер на 200 млн. евро, която потенциалният инвеститор трябва да преведе в полза на НЕК.

Страната ни задължава инвеститора да носи отговорност за ядрена вреда, управлението на отработеното ядрено гориво.

В друга от точките на проекта се предвижда държавата да няма ангажимент да изкупува произвежданата от централата електрическа енергия. Но трябва и да се договори възможност за придобиване от НЕК на дял от капитала на АЕЦ „Белене” по номинална стойност.

Червенкондев обясни, че министърът на икономиката и енергетиката ще бъде задължен да информира всеки месец Народното събрание за проявен интерес от страна на потенциални инвеститори и хода на преговорите с тях.

От десницата и левицата заявиха, че няма да подкрепят предложения проект на ГЕРБ.

Лидерът на ДСБ Иван Костов обясни, че днес е разговарял с министъра на икономиката Делян Добрев.

Костов е препоръчал на Добрев българското правителство да поиска официално становище от Американския департамент по енергетика за инвеститора Глобъл пауър консорциум. От министъра на енергетиката той получил уверение, че кандидатът ще бъде проверен.

„Защото информацията, която ние имаме е, че това е най-меко казано съмнителен или измамен инвеститор. Нашата информация ни кара дълбоко да се съмняваме в качествата на този инвеститор”, обясни пред медиите в парламента Костов.

Той допълни, че в никакъв случай не става въпрос за стратегически инвеститори и сините настояват това да стане ясно, преди да се предприемат каквито и да е действия от правителството или Народното събрание.

Според Костов, което и да било проекторешение на парламента за „Белене”, по същество ще означава ревизия на предишното решение на правителството и парламента за спиране на строежа на АЕЦ „Белене”.

„Това унищожава българската държавност в очите на всички останали сериозни страни от ЕС и НАТО, защото показва, че държавата се върти като ветропоказател”, допълни Костов.

 „Това е непредсказуема страна и с така държава не може да се водят сериозни междудържавни отношения. Вижте, никоя сериозна страна не води преговори с неидентифицирани летящи субекти. Никоя сериозна страна не залага авторитета си да прави подобно нещо. Каквито и да е условия да се поставят на такива субекти, е абсолютна щета за авторитета на страната, правителството и Народното събрание”, завърши позицията си Иван Костов.

От левицата определиха вчерашното изслушване на потенциалния кандидат по проекта „Белене” като кризисен PR.

„Това, което се случи, е абсолютен кризисен PR на Бойко Борисов и на ГЕРБ”, коментира Румен Овчаров.

„Те очевидно разбраха, че след внасянето на 800 000 подписа по темата „Белене”, темата енергетика и „Белене” ще станат решаващи за предстоящите парламентарни избори”, допълни той.

От името на БСП Овчаров обяви, че няма да подкрепят проекторешението на ГЕРБ.

„Ще внесем собствено решение, което ще бъде по-близко до конституционните правомощия на Народното събрание. Просто ще поискаме отмяна на предишното решение на НС, с което беше спрян проектът „Белене”, обясни Овчаров. Червените не се отказват и от идеята си за референдум.      
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
0
 
13
 
! Отговори
zuio преди 11 години
Герберастите са ***, а Радева да ми направи пирует .Боко Тиквата ще изчезне като сняг през май.
114
2
 
3
 
! Отговори
Гражданин преди 11 години
Другари от ГЕРБ ! Решението ви за Белене бе едно от малкото правилни решения, което взехте след много лутане и губене на време ! И него ли ще преосмисляте ! Става твърде смешно ако не беше ширещата се мизерия сред населението !
113
0
 
17
 
! Отговори
вход свободен преди 11 години
Днес Цецо Лажецо ще изнесе лекция пред американския инвеститор на тема: 6-те апартамента - няколко съвета как да ги купим. За комунистите от ЕТ герб - вход свободен!
112
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Костов е виновен, нали
111
5
 
8
 
! Отговори
дУ 138 преди 11 години
Следва най-готината лекция на прехода ,лектор:Б.Борисов!1-ва ТЕМА :"Как се спират крановете на 3-ната коалиция и лицето И.Й.Костов"!2-ра ТЕМА :"Как се печелят избори с/у всичките Бг-партии "!
110
0
 
16
 
! Отговори
МОЕТО МНЕНИЕ преди 11 години
ИМАМ НАТРАПЛИВА НЕВРОЗА - НЕ МОГА ДА СЕ ОТЪРВА ОТ УСЕЩАНЕТО, ЧЕ С АЕЦ БЕЛЕНИ МЕ ПРАВЯТ ''НА ***''. НЕ САМО МЕНЕ ДЕ, ВСИЧКИ НИ.КАКВО СТАВА? ИГРАЯТ СИ С НАС КАТО КОТКА С МИШКА!
109
6
 
5
 
! Отговори
до 137 преди 11 години
Това да не е ---3-ната ламя ,......?Защо сте в опозиция ,каква е причината...?Не е ли точно тази ---ПРИЧИНАТА --"КРАДЦИТЕ на ПРЕХОДА ''......в Бг!
108
3
 
10
 
! Отговори
лекция на тема преди 11 години
9 мита за здравето. Пожарникарят ще изнесе лекция на тема: Вредно ли е честото мастурбиране? Вход свободен за всички от "герб"!
107
3
 
16
 
! Отговори
безследно изчезнал преди 11 години
Американците ще бъдат луди, ако дадат 200 000 000 евро гаранция. Гербавите ще ги откраднат по най-бързия начин!
106
0
 
5
 
! Отговори
До 122 от Бени преди 11 години
Приятелю Борисов няма да вземе парички той ще има участие в проекта и пра внуците му ще живеят щастливо без да се напрягат . А ти и аз евентуално ще сме робите . Уж няма да подпише никой за преференциално изкупуване на енергията но всичко е въпрос на време и корупция за да се случи . Нали знаеш че у нас всичко е пред последно и всичко може да се случи . А инвеститор иска да печели изтрезнявате моля бързо че случили се това сме роби трябват протести до дупка
105
0
 
5
 
! Отговори
Цирк преди 11 години
Бойко прави ецирк с стари трюкове ! После ще видете Бойко , като виждате сега е ШЕНГЕН !
104
0
 
8
 
! Отговори
предстоящата среща преди 11 години
ЕТ "герб" спешно търси големи количества памперси, които ще бъдат раздадени на българските участници в предстоящата среща с американския инвеститор.
103
0
 
8
 
! Отговори
морски преди 11 години
Всички кирливи ризи на ГЕРБ ще излязат на яве догодина,когато те вече няма да са на власт.
102
0
 
9
 
! Отговори
200 млн. евро преди 11 години
Най "хитрото" е, че тиквените искат 200 млн. евро. Ще си ги сложат на някоя хубава сметчица и ще си точат най-малко лихвите от тях!
101
1
 
3
 
! Отговори
Гацо до 116 преди 11 години
Много си *** бе Саше ! Какъв мерикански инвеститор кви пет лева ? Я си пусни Тони Стораро изшляпаи една *** и се пробвай да спиш ако не се получи виш нещо за шмъркане . Инвестиорът е нашенски регистриран в САЩ . Ако е оригинален което много ме съмнява за нас ще е изключително лошо . Ако Централата заработи енергията ще я плащаме ние а ще храни американци . 2 Каква е гаранцията следващото правителство да подпише за приоритетно изкупуване ? На една ръка разтояние сме от робството бе ШЕБЕК
100
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
:^)
99
0
 
10
 
! Отговори
спонсор на МВР преди 11 години
Другарю Борисов, как вървят памперсите на пазара?
98
0
 
16
 
! Отговори
Баба Ванга преди 11 години
Някой знае ли колко пари Бойко прибра от тази схема ????? !! Белене ще бъде !
97
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
xexe :)
96
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бойко блъфира.