ЕК спря наказателна процедура срещу нас

Тя бе започната заради затруднения за регистриране на европейски дружества у нас
Обновена: 30 сеп 2012 13:36 | 30 сеп 2012 09:19,
40
ЕК спря наказателна процедура срещу нас
Диана Ковачева. Снимка: Булфото

Европейската комисия спря наказателната процедура срещу България, която беше започната заради техническите затруднения у нас да се регистрират европейски търговски дружества, предаде БТА. Така България вече не е изправена пред опасността да плати санкция между 770 000 и 4 милиона евро.

Наказателната процедура започна след събраната информация от ЕК за неосигурена техническа възможност за вписване на търговски европейски дружества. Причината бе неразработването на софтуера на Агенцията по вписванията. От 1 юни пречката е премахната.

Решението на ЕК е заслужено признание за усилието, което е положил екипът на министерството на правосъдието, коментира съдебният министър Диана Ковачева пред БТА.

Имаше много сериозна опасност пред страната ни заради дискриминация по отношение на европейски търговски дружества, посочи министърът.  Освен това решихме и други проблеми в Агенцията по вписванията, допълни тя.

За първи път регистърът за годишните финансови отчети в Агенцията по вписванията не спря да работи. Остарелият софтуер и хардуер не е обновяван и това не дава възможност за работа при голямо натоварване.

Сега започва обновяване и до няколко месеца Търговският регистър ще заработи по нов начин, увери министърът на правосъдието. По думите й ще се осигури възможност в края на годината финансовите отчети да бъдат подавани само на едно място - търговците няма да бъдат разкарвани на различни места.

Водим разговори с министъра на финансите и има добра воля това да се случва само в НАП. А Агенцията по вписванията ще подпомогне със свой персонал, каза за министърът на правосъдието Диана Ковачева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.