С референдума за „Белене“ нищо няма да бъде скрито под масата!

Искам да бъда гарант за това, заяви президентът
3 окт 2012 15:42,
108
 С референдума за „Белене“ нищо няма да бъде скрито под масата!
Снимка: БТА

Искам да бъда гарант, че първият референдум в демократичната история на България ще бъде прозрачен, добре направен и хората ще получат достатъчно информация. Това заяви президентът Росен Плевнелиев при откриването на дискусионен форум за бъдещата цифровизация у нас.

Плевнелиев заяви, че ще присъства на дебатите в парламента във връзка с референдума за АЕЦ "Белене" и ще го насрочи веднага, след като Народното събрание се произнесе.

"Независимо какъв ще е резултатът от референдума, по-важното е, че демокрацията в България ще бъде големият победител", увери той.

В тази връзка той потвърди, че очаква парламентът да си свърши добре работата - да формулира добре въпроса за допитването и гражданите да бъдат добре информирани.

"Ако искаме да правим честни и почтени парламентарни избори, със сигурност можем да направим честен и почтен референдум, важно е добре да се формулира въпросът и да информираме гражданите", каза още президентът.

По думите на Плевнелиев дебатите по темата вече отдавна са в ход.

"Вълшебната дума "референдум" отпушва гражданската енергия“, коментира той, като заяви, че очаква допитването да има силен ефект върху българската енергетика и върху българската демокрация.

"Крайно време е по толкова важна тема като енергетиката да направим прозрачен обществен дебат. Предстоят много дебати, надявам се и си пожелавам качествен дебат в парламента, много информация, много факти, нищо скрито „под масата“ и истински и съзнателен избор на българските граждани“, каза още той.

Държавният глава обясни, че след като парламентът излезе с ясно решение, президентът има месец срок, в който да подпише указа и да насрочи референдум, но той очаква въпросът да бъде предвижен по-бързо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още по темата: АЕЦ Белене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
1
 
1
 
! Отговори
румен221 преди 11 години
Г-н Президент,ДА КАЖЕМ ИСТИНАТА - Защо без евтин ток от АЕЦ-Белене няма живот!!!- Ако доклада на HSBC за Белене е верен и 2 реактора струват 10.3 милиарда ЛЕВА, от които 2 милиарда вече са вложени, ако преместим единя в Козлодуй ще похарчим още 6 милиарда или ЩЕ ИМАМЕ 1 РЕАКТОР ЗА 8 МИЛИАРДА ВМЕСТО ДВА ЗА 10 И ЩЕ Е ГОТОВ СЛЕД ПОНЕ 15 ГОДИНИ- ТОЙ ПАК ЩЕ Е РУСКИ, НО МНОГО ПО-СКЪП И ТОГАВА ЗАЩО ГО МЕСТИМ???- Спроред консултанта HSBC усреднената цена на тока от АЕЦ Белене за 60 години при която печалбата е нула е само 2.42 ст/кВч. (доклада стр.11 долу в ляво)- Цената на тока през най-тежката година която покрива всички разходи и вноски по заема е 4.4 ст/кВч. Днес Козлодуй продава по 6,5 ст!!!1.Не става въпрос за това дали реакторите да са американски или руски Руските реактори са с много по-висока степен на надежност дори от Френските, а американците не ги правят от 30 години и са безнадеждно изостанали ОБЩО ПО СВЕТА СЕ СТРОЯТ 43 РЕАКТОРА, КАТО САМО НАШИТЕ БИЛИ ГУБЕЩИ!?!?- ИСТИНАТА Е, ЧЕ МОЖЕМ ДА СТАНЕМ ЯДРЕНИТЕ ГОСПОДАРИ НА ЕВРОПА!!!До 1992 г. в България се е добивал триураниев осмооксид, който е обогатяван в тогавашния СССР и се е връщал в България като гориво за Козлодуй и затова цената на тока е била 0,2 стотинки!!!.- В България има достатъчно количество, за да се осигури българската ядрена енергетика 100 000 години напред!!! Горивото стои и чака УМЕН ДЪРЖАВНИК (поне колкото бай-Тошо селянчето), 2. До сега са произведени и двата и половина реактора за АЕЦ-Белене (чехския, готовия и втория полусглобен), повечето от съпътстващите съоръжения и основите на единя реактор, чието разбиване струваше колкото направата основите на втория и това само за 1,39 милиарда!!!- С разликата до 4 милиарда, само български ***-гербаджия или седесар-кюмурджия не ще може да дострои АЕЦ-Белене!- СМЕШНО И ЖАЛКОНО КАКТО ВЕЧЕ КАЗАХ ГЛУПОСТТА ХОДИ ПО ХОРАТА И САМО БЕЗМОЗЪЧНА АМЕБА МОЖЕ ДА НИ УБЕЖДАВА, ЧЕ ФОТО-ТОК 79,0 СТОТИНКИ, Е ПО-ЕВТИН ОТ ЯДРЕН ТОК със себестойност 1,169 СТОТИНКИ (за справки страницата на НЕК)
84
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Момче , явно не си виждал фактура за ток . Какви 50 лева те притесняват . От както дойде ГЕРБ на власт тока се увеличи с 1% , а сметките за ток с 200%.------Ок, да кажем,че не съм виждал фактура за ток.Но знам какво са 200%.е, с колко процента ще поевтинее тока ако заработи Белене?
83
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
циркаджия
82
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
искал да бъде гарант.ти си един узъбен *** и нищо не можеш да гарантираш.
81
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ОЩЕ ЕДИН ,КОЙТО СЕ МИСЛИ ЗА НЕЩО.ЛУЗЪР СМОТАН,СТОИШ МИРНО ПРЕД МУТРАТА,КОЙТО ФАЛШИФИЦИРА ИЗБОРИТЕ И ТЕ НАЗНАЧИ ДА ХАРЧИШ НАРОДНА ПАРА.
80
8
 
3
 
! Отговори
да отложим Белене преди 11 години
Япония се отказва от ядрената енергетика до 2040 г., Германия също, а нашите комунисти искат в Белене да строят руска атомна централа - от най-опасните...
79
1
 
9
 
! Отговори
н преди 11 години
Роскоооо , Роско, много си се заблудил пиле шарено ,не е ти гагата за тая работа
78
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Без да съм чел статията направо ще кажа: ДЕМАГОГИЯ !Един *** ставал гарант за честнен вот. Същият, който вчера заяви, че на изборите, на които сам той бе избран, всичко било честно и нямало доказани нарушения. Той си мисли, че преди час сме долетели от далечна галактика.
77
2
 
7
 
! Отговори
ТИКВЕНИК С ЛУК преди 11 години
Мойта кукличка гарантира честен референдум - аз му казах ЧАСТЕН, а той говори за честен. Нали Фидосова е Цачева ще формулират въпроса както аз им кажа.
76
1
 
4
 
! Отговори
ПИТАЩ преди 11 години
ЗА КАКВО ЩЕ ГЛАСУВАМЕ?За офшорката на Самуел, който се опитва да придобие без да плаща отпуснатите ни безплатно от руския инвеститор 51 % от собствеността на Централата ли?ЗАЩО ТЕЗИ 51 % НЕ ОСТАНАТ БЪЛГАРСКИ ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ, ЧЕ НИ СЕ ДАВАТ БЕЗ ДА ПЛАЩАМЕ ЗА ТЯХ И ЗАЩО ТРЯБВА ДА ГИ ПРЕОДСТЪПВАМЕ НА НЯКАКЪВ ТАРИКАТ?Кой печели от 100% частен АЕЦ ?Разбира се, че Самуел и стоящите зад него фантоми.Губим ние които по подобие на схемата с ТЕЦ 1 трябва да плащаме скъп ток.ЗАЩО ДА ГЛАСУВАМ ТОГАВА
75
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От утре всички в пленарна зала с прозрачно облекло (или без облекло)!Да ви видим какво криете под масата!
74
2
 
10
 
! Отговори
румен221 преди 11 години
Г-н Президент,ДА КАЖЕМ ИСТИНАТА - Кое нещо в енергетиката ни почива на "пазарен анализ..." и конкуренция???1. Живеем ужким при капитализъм...2. Имаме ужким пазарна икономика, при това свръх-либерална...3. Живеем ужким в ЕС, където ужким имало свободно движение на стоки, капитали и работна сила...- НЯМАЛО ПАЗАР ЗА ТОК - ХА-ХА-ХА,Добре!!! НО, ЗАЩО ТОГАВА ЗИМАТА ВНАСЯХМЕ ПО 400 Mw/дневно ОТ ФРЕНСКО-КУНЕВАТА АЕЦ - ЧЕРНА ВОДА!!! (а икономиката ни дори не работи)- ЗАЩО МЪЛЧАТ ЗА ТОВА ПАЛЯЧОВЦИТЕ ОТ ОДС, КОИТО ТВЪРДЯХА, ЧЕ ИМАЛО ИЗЛИШЪК ОТ ТОК (е, свършиха мръсната работа на ГЕРБ и те от благодарност ги разтуриха)- ЗАДЪХВАМЕ СЕ ЗА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ ЕДИН ГОЛЯМ ТЕЦ ДА СПРЕ И СТАВАМЕ ДИСКОТЕКА - ЕНЕРГОСИСТЕМАТА РАБОТИ БЕЗ РЕЗЕРВИ!!!- Но ПИТАМ:- Защо е ВЪВЕДЕНА КВОТА ЗА ИЗКУПУВАНЕ НА СВРЪХЕВТИНИЯ КОЗЛОДУЙСКИ ТОКСАМО ОТ 23%..., А САМАТА ЦЕНА ИЗКУСТВЕНО Е ЗАНИЖЕНА ОТ ДКЕВР, ДО НИВО ЗА ПРОДАЖБИ НА ЗАГУБА??? - Защо НЕК е ЗАДЪЛЖЕНА, да изкупува "вятърничевия" ток на 100%, за 25 години и на цена от 79 стотинки (без ДДС)... и да отказва ток от Козлодуй, струваща му 1.169ст!?!?!?- Защо изкупува тока от АМЕРИКАНСКИТЕ СПОНСОРИ НА СДС в Марица-Изток за 17,5 ст, а от Държавния ТЕЦ за 6,5 ст В СЪЩНОСТ ВЪГЛИЩАТА В МАРИЦА-ИЗТОК СВЪРШВАТ СЛЕД 30 ГОДИНИ- Дори ПРОДАЖНАТА цената на тока от АЕЦ-Белене, да е 5.5 стотинки (при себестойност 2,42 както казват англичаните), което признава дори сребролюбеца Касчиев, тя пак е по-ниска от всички други Зелени и Въглеводородни източници на ел. енергия... - Ако ПРЕМАХНЕМ ДУМАТА УЖКИМ от 1, 2, и 3 (по-горе), Козлодуй ще продава на 100% и не по 3,0ст. , КАКТО ГО ПРОДАВАМЕ НА ТУРЦИЯ, а по 7 стотинки, Белене ще продава на същата цена..., ПАЗАРНА ИКОНОМИКА е това..., а всички тецове, които не могат да се включат в тази "ценова игра", ще затворят или някои от тях ще останат, като Студен резерв... СПОНСОРИТЕ НА ОДС ЩЕ ИМ СПРАТ РУШВЕТА, Е, И КОСТОВ ГУБИ, НО БЪЛГАРИТЕ ПЕЧЕЛЯТ!!!Така ще изпълним и Евродирективата - Да намалим вредните емисии с 60%... Което ще направим всякак..., но САМО, ако го има Белене защото, ако го няма, до 10 години оставаме без ток..., ИКОНОМИКАТА НИ ЩЕ СЕ ВЪРНЕ В КАМЕННАТА ЕРА, а по-точно ще го купуваме по 99 ст...., е, които можем да си го позволим де...
73
3
 
3
 
! Отговори
румен221 преди 11 години
казваш, че...:"..."ТОЗИ РЕФЕРЕНДУМ е мечтата на БСП"Съгласен съм - мечтата на БСП е референдума, а не АЕЦ-а!..."- ИЗЛИЗА, ЧЕ БСП МЕЧТАЕ ЗА ДЕМОКРАЦИЯ...- ДАЖЕ И СТАНИШЕВ НЕ СМЕЕ ДА СЕ ПОХВАЛИ С ТОВА...
72
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 57 мисъл"ТОЗИ РЕФЕРЕНДУМ е мечтата на БСП"Съгласен съм - мечтата на БСП е референдума, а не АЕЦ-а!
71
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Я да питам, някой обясни ли какво е "евтин ток"? Подозира, че хората си мечтаят за нещо от сорта на 5-10 лв максимум на месец.Според мене това ще е примерно вместо 50 - 45 лв на месец, което си е едно и също.А файдата никаква като сложим лихви по заеми и всякакви опасности.
70
0
 
17
 
! Отговори
Сузи Стоева преди 11 години
Щом чуя думата "прозрачност" от някой политик, особено от държавния глава, и някак започвам да получавам колики и газове. Какъв гарант ще е онова президентче, което беше избрано по най-непрозрачния и недемократичен начин!
69
0
 
8
 
! Отговори
outsider преди 11 години
От думите на Плевнелиев става ясно, че голямата игра в парламента ще бъде за това какъв да бъде въпросът за референдума. Мнозинството на ГЕРБ ще иска да подмени въпроса, за който са се подписвали тези, които са искали референдум с такъв, от който да получат резултат, който на тях им се иска да получат.Предлагам им въпрос: "Искате ли да се стои АЕЦ 'Белене' и ГЕРБ да управлява още един един мандат или само ГЕРБ да управлява още един мандат?"
68
0
 
4
 
! Отговори
123 преди 11 години
До Анонимен 74 -Да, затова щото турците са по-прости от нас и строят нови четири реактора ,а нашите умници въртят гъзовете, та дано са откажат руснаците и да намажат филиите с някой и друг мухлясал и фалирал долар!
67
0
 
4
 
! Отговори
дамата преди 11 години
Абе ,ушо стига сте го увъртали! Направете референдум и това е .Тук суверенът е народът и трябва да си каже думата той, а не разни съдилища и разни други ялови и безсмислени институции!Иначе народът ще ви годи като мръсни котета.
66
5
 
4
 
! Отговори
opasenie преди 11 години
Имам голямо опасение, че ще се харчат "ГРЕШНИ ПАРИ"!! На вятъра! За този, дето духа!ЗАЩО??Какво значение има моето мнение, не искам АЦ!Какво значение има мнението на Асан от маалата дето Цв. Кънчев-РОМА му й казал да иска АЦ!?ИМА значение мнението и практиката на ГОЛЕМИТЕ държави в ЕВРОПА- какво правят те!!А не мнението на иванка- продавачка на пазара, Асан- краде по вилите, Низим- пасе уфси( овце)!!