Готвим се за двутарифна система в ценообразуването на водата

За въвеждането й е необходима Наредба за нормите на водопотребление
Обновена: 8 окт 2012 08:59 | 8 окт 2012 08:14, Петя Славова
197
Готвим се за двутарифна система в ценообразуването на водата
Идеята за двутарифна система в ценообразуването на водата е на Нона Караджова. Снимка: Булфото

За да може в България да се прилага двутарифна система в ценообразуването на водата, са необходими няколко стъпки. Първо трябва да бъде разработена и приета, предвидената в Закона за водите, Наредба за нормите на водопотребление - не само за ползване на питейните води, а и за ползване на води във всички отрасли на икономиката. Това коментира  Росица Петрова, експерт в отдел "Използване на водите" в Министерството на околната среда  и водите /МОСВ/, пише БТА.

Идеята за въвеждане на две тарифи при плащането на цената на водата, в зависимост от потребените месечни количества е на министъра на околната среда и водите Нона Караджова. Тя представи идеята пред журналисти в края на миналата година, след като делегация на екоминистерството се върна от посещение в израелски град, където е възприета тази практика на ценообразуване и пестеливите семейства с месечно потребление до 3,5 куб. метра плащат водата по значително по-ниска цена.

Водещо при разработването на Наредбата за нормите на водопотребление е Министерството на регионалното развитие и благоустройството. След установяване на нормите за водопотребление ще бъдат въведени стимули за ползване на вода в рамките на тези норми, както и "санкции" за неефективно ползванена водите - като се въведе по-висока такса за водовземане, посочи експертът.

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране следва да въведе различни цени на услугата за ползване на вода в рамките на нормата за водопотребление и за ползване на вода над нормата за водопотребление.

За въвеждане на двутарифната система е необходимо да се подготви и изменение в Закона за водите по отношение на заустването и пречистването на отпадъчни води, посочиха специалистите.

Европейското законодателство по водите изисква осигуряване на адекватен принос на всички водоползватели към възстановяване на разходите за водни услуги, включително всички видове водоснабдяване и заустването и пречистването на отпадъчните води. Целта е да се осигури пестеливо и ефективно използване и за опазване на наличните водни ресурси. Това изискване е и едно от предварителните условия за ползване на европейските фондове през следващия програмен период, отбелязаха още от МОСВ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
35
 
! Отговори
kireza преди 11 години
М....цата ви бандитска,малко ви са 500 милиарда лева,изкрадени за 22 -те години,не ви обеднява фантазията за грабежи......Ех господин Калашник не те почитаме,обявихме те за ненужно нещо.....
10
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Министърката вода не ползва, само алкохол.
9
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да си намалят загубите от над 60 процента, да накарат *** да си плащат водата и чак тогава да почнат да ми говорят за пари!
8
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А така! Я сложете и такса достъп, дневна, нощна тарифа, пренасяне, отнасяне и пр. щуротии като при тока, какво се лигавите!!! И да не забравите графа "Невъзстановяеми разходи", заради течовете и изразходваната от *** вода, която пак ние плащаме!
7
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пак искаме да ядем с мечката на едно. Е то няма как да стане! Водата по израелски модел, полицията по испано- португалски, банките по израело-американски- руски модел, мутрите ни... по анадолски модел, моделите ни... по * модел, учебната система по модел на нанадолнището, заплатите ни по модел на кражбата... Че ние големи модели сме били на чело с всяко правителство, което е еталон по моделовъзприемане и крадене! Плюя отгоре им аз!
6
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
При 80% загуба по преносната мрежа и отделно невъстановяемите разходи в фактурата за какви тарифи бълнува тая.
5
0
 
42
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Министърката,сигурно си мие Джувката един път годишно
4
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тези са много зле. Израел е в пустинята. Заради това има 2 тарифи.
3
1
 
62
 
! Отговори
hoho преди 11 години
С нетърпение чакам да въведат такса "Вдишан въздух" и такса "слънцегреене"...Такива глупости ,само болен мозък може да измисли! Аман от ***!
2
0
 
53
 
! Отговори
Петко преди 11 години
Нона в бетона да направи и Българските доходи като Еврейските и чак тогава нейната идея за двустепенно заплащане на водата да се въвежда ! Народа мизерства в момента , те се чудят как живи да го одерат (((
1
0
 
48
 
! Отговори
веси преди 11 години
На семейство? А как ще има равнопоставеност между семейство с един член и такива с 5?